Η Επιτροπή βοηθά την Ελλάδα να αξιοποιήσει πλήρως τις επενδυτικές ευκαιρίες της πολιτικής συνοχής με επέκταση του μηχανισμού συμπληρωματικής πληρωμής

Τετάρτη, 26 Οκτώβριος, 2016 | NEA

ee_gr_fixΗ Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει τη χθεσινή ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέρ της πρότασης να επεκταθεί ο μηχανισμός συμπληρωματικής πληρωμής («top-up»), πράγμα που θα ωφελήσει την Ελλάδα.

 Ο Κανονισμός για τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία (ΕΔΕΤ) 2014-2020 προβλέπει ότι, κατόπιν αιτήσεως, οι χώρες που υπάγονται σε προγράμματα στήριξης της σταθερότητας επωφελούνται από μια προσωρινή αύξηση των πληρωμών κατά 10 % (το λεγόμενο «top-up») έως τις 30 Ιουνίου 2016. Στο παρελθόν, η συμπληρωματική αυτή πληρωμή είχε ως αποτέλεσμα την άμεση ελάφρυνση της δημοσιονομικής πίεσης και εξασφάλισε μεγαλύτερη ρευστότητα για την έναρξη επενδύσεων. Από το 2011 έως το 2015, χάρη στην εν λόγω διάταξη, η Ελλάδα έλαβε 1,3 δισ. ευρώ νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί. Η επιλεξιμότητα του εν λόγω μηχανισμού συμπληρωματικής πληρωμής έχει πλέον επεκταθεί.

Επιπλέον, ο κανονισμός προέβλεπε αρχικώς να επωφεληθεί η Κύπρος από ποσοστό συγχρηματοδότησης της ΕΕ ύψους 85 % έως τον Ιούνιο 2017. Η προθεσμία αυτή παρατάθηκε έως το τέλος της περιόδου 2014-2020.

Η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, κ. Κορίνα Κρέτσου, δήλωσε: «Χαίρομαι πολύ που αμφότεροι οι συννομοθέτες στήριξαν σήμερα την πρότασή μας. Αυτό θα καταστήσει δυνατή την ταχύτερη ανάπτυξη  των συγχρηματοδοτούμενων έργων της ΕΕ στην Ελλάδα και στην Κύπρο και θα στηρίξει τις προσπάθειες για την ταχεία, αποτελεσματική και στρατηγική υλοποίηση των προγραμμάτων της πολιτικής για τη συνοχή στα κράτη μέλη».

Το Συμβούλιο θα εγκρίνει τώρα τυπικά τον τροποποιημένο κανονισμό ο οποίος θα αρχίσει να ισχύει αφού δημοσιευτεί στην επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Δελτίο τύπου με περισσότερες πληροφορίες διατίθεται εδώ.

 

Αναδημοσίευση δελτίου τύπου Αντιπροσωπείας ΕΕ στην Ελλάδα

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;Με μία ματιά
                       
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.