Επίθεση στην Ουκρανία: το ΕΚ επαινεί την εξαιρετική αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες

Παρασκευή, 11 Μάρτιος, 2022 | NEAΚοινωνία

Ενώ περισσότΕυρωπαϊκό Κοινοβούλιο εροι από 2 εκ. πρόσφυγες έχουν διαφύγει από την Ουκρανία κυρίως προς την ΕΕ, τα κράτη μέλη θα πρέπει να συνεχίσουν να επιδεικνύουν αλληλεγγύη, δήλωσαν οι ευρωβουλευτές.

Την Τρίτη, σε συζήτηση στην ολομέλεια με την Brigitte Klinkert, υφυπουργό της Γαλλίας για την οικονομική ένταξη (εξ ονόματος του Συμβουλίου), και την επίτροπο Ylva Johansson, οι ευρωβουλευτές τόνισαν τη δραματική ανθρωπιστική και προσφυγική κατάσταση που προκάλεσε η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία. Επαίνεσαν τα κράτη της «πρώτης γραμμής» για την εξαιρετική τους αφοσίωση στην υποδοχή προσφύγων μέχρι στιγμής, αλλά προειδοποίησαν ότι μακροπρόθεσμα θα χρειαστεί διαρκής αλληλεγγύη σε ολόκληρη την ΕΕ. Οι ομιλητές καταδίκασαν ομόφωνα την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Η επίτροπος Ylva Johansson τόνισε την μεγάλη πίεση που ασκείται στα κράτη μέλη που έχουν κοινά σύνορα με την Ουκρανία (δηλ. στην Πολωνία, στην Ουγγαρία, στην Σλοβακία και στην Ρουμανία), καθώς και στην Μολδαβία. Η ΕΕ δίνει απάντηση στην κρίση με την ομόφωνη ενεργοποίηση από το Συμβούλιο του μηχανισμού προσωρινής προστασίας, παρέχοντας αλληλεγγύη σε ολόκληρη την ΕΕ, στηρίζοντας την Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και τον Ερυθρό Σταυρό που εργάζονται επιτόπου, και ενεργοποιώντας ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 500 εκ. ευρώ.

Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν επίσης την ικανοποίησή τους για την ταχεία αντίδραση της ΕΕ, η οποία έχει διασφαλίσει την προστασία όσων εγκαταλείπουν την Ουκρανία, και ζήτησαν επαρκή οικονομική βοήθεια για τη διατήρηση της στήριξης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Ορισμένοι ομιλητές ζήτησαν να σημειωθεί απτή πρόοδος όσον αφορά τη μεταρρύθμιση των κανόνων της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο, ενώ άλλοι τόνισαν ότι όλοι οι πρόσφυγες, ανεξάρτητα από την καταγωγή τους, χρειάζονται την ίδια προστασία.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε μαγνητοσκοπημένη τη συζήτηση εδώ.

Πηγή και Φωτογραφία europarl.europa.eu

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;Με μία ματιά
                             
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.