Επίσημη έναρξη του Ευρωπαϊκού Έτους Ενεργού Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών (ΕΕ 2012)

Παρασκευή, 9 Μάρτιος, 2012 | Eκδηλώσεις στην ΕΕΕκδηλώσεις

Την Παρασκευή 2 Μαρτίου η Ελλάδα εγκαινίασε το Ευρωπαϊκό Έτος Ενεργού Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών (ΕΕ 2012).

Στην εκδήλωση συζητήθηκαν διάφορα θέματα που σχετίζονται με την ενεργό γήρανση, όπως οι δημογραφικές τάσεις, η ισότητα των φύλλων, η απασχόληση, εκπαίδευση ενηλίκων, καθώς και οι σχέσεις μεταξύ των γενεών. Την εκδήλωση προλόγισε ο  Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Γιώργος Κουτρουμάνης, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Αργύρης Περουλάκης, Προϊστάμενος του Τμήματος Επικοινωνίας, Εταιρικών Σχέσεων & Ευρωπαϊκών Δικτύων στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Ο κ. Οδυσσέας Ρούσκας, Εθνικός Συντονιστής του ΕΕ 2012 για την Ελλάδα παρουσίασε τις προγραμματισμένες για το έτος ενέργειες. Μεταξύ των εισηγητών συγκαταλέγονταν οργανισμοί που ασχολούνται με την ενεργό γήρανση στην Ελλάδα και φορείς που υλοποιούν σχετικές δράσεις στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Στους εισηγητές περιλαμβάνονταν: η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης, το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδας, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, το Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών στην Επικοινωνία, την Εκπαίδευση και τα Μ.Μ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η μη-κυβερνητική Οργάνωση «50+ Ελλάς» παρουσίασε παραδείγματα καλής πρακτικής τριών ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του εθελοντισμού.

Το Ευρωπαϊκό Έτος Ενεργού Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών επιδιώκει να βελτιώσει τις συνθήκες για την ενεργό γήρανση, ιδίως στους τομείς της απασχόλησης, της συμμετοχής στην κοινωνία και της ενεργούς διαβίωσης. Θα ενθαρρύνει τους συμμετέχοντες και τους ειδικούς να καθορίσουν στόχους στους τομείς αυτούς και να αναλάβουν συγκεκριμένη δράση.

Η Ελλάδα, μαζί με τις άλλες χώρες τις Ευρώπης, γνωρίζει σημαντική γήρανση του πληθυσμού της. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, πάνω από 30,9% του πληθυσμού της Ελλάδας ήταν άνω των 50 ετών το 2010, σε σύγκριση με το 26,2% το 1990. Μια πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου σχετικά με την ενεργό γήρανση, τον Ιανουάριο του 2012, έδειξε ότι το 32% των Ελλήνων θεωρούν τη χώρα τους «φιλική προς τους ηλικιωμένους».

Σε όλη τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Έτους 2012 θα λάβουν χώρα πολλές δραστηριότητες, προγράμματα και διοργανώσεις στην Ελλάδα.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

Ελληνική ιστοσελίδα για το Ευρωπαϊκό Έτος 2012

Ευρωπαϊκή ιστοσελίδα για το Ευρωπαϊκό Έτος 2012

Ιστοσελίδα του László Andor, Ευρωπαίου Επιτρόπου για θέματα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης

Δελτίο Τύπου για το Ευρωβαρόμετρο 378 με θέμα την Ενεργό Γήρανση

Ειδικό Ευρωβαρόμετρο 378: Ενεργός Γήρανση (Report and Factsheets)

Φυλλάδιο της Eurostat  «Ενεργός γήρανση και αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών – μια στατιστική απεικόνιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2012»

Γίνετε μέλος του Δικτύου ΜΜΕ – Πρόσκληση και Αίτηση Εγγραφής

Ποτέ δεν είναι αργά για να. . .Το βίντεο του Ευρωπαϊκoύ Έτους

 

Σημεία επικοινωνίας

Οδυσσέας Ρούσκας
Εθνικός Συντονιστής, Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Τηλ: +30 210 5271444
E-mail: [email protected]

Andrea Ricciarelli, ICWE GmbH
Τel:  +49 (0)30 310 18 18 43
Fax: +49 (0)30 324 98 33
[email protected]

Cristina Arigho
Εκπρόσωπος του Επιτρόπου László Andor
+32 2 298 53 99
[email protected]

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;Με μία ματιά
                             
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.