Ενιαία Ψηφιακή Αγορά: Συμφωνία για την πρωτοβουλία WiFi4EU

Τετάρτη, 7 Ιούνιος, 2017 | NEA

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξαν στις 29/5 σε πολιτική συμφωνία για την πρωτοβουλία WiFi4EU και τη χρηματοδότησή της, η οποία υποστηρίζει την εγκατάσταση δωρεάν σημείων πρόσβασης Wi-Fi για το κοινό σε τοπικές κοινότητες σε ολόκληρη την ΕΕ: σε δημόσιες πλατείες, πάρκα, νοσοκομεία και άλλους ανοιχτούς και κλειστούς δημόσιους χώρους.

 Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, η πρωτοβουλία WiFi4EU θα συμβάλει στην υλοποίηση του οράματος να υπάρχει σε «κάθε ευρωπαϊκό χωριό και κάθε ευρωπαϊκή πόλη δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο στα κυριότερα κέντρα της δημόσιας ζωής έως το 2020.»

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς κ. Άντρους Άνσιπ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποψινή συμφωνία και δήλωσε: «Η στρατηγική για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά έχει στόχο την οικοδόμηση μιας Ευρώπης πλήρως συνδεδεμένης όπου ο καθένας θα έχει πρόσβαση σε ψηφιακά δίκτυα υψηλής ποιότητας. Η πρωτοβουλία WiFi4EU θα βελτιώσει τη συνδεσιμότητα ιδίως εκεί όπου είναι περιορισμένη η πρόσβαση στο διαδίκτυο. Η WiFi4EU αποτελεί ένα ευπρόσδεκτο πρώτο βήμα, αλλά χρειάζονται πολλά ακόμη προκειμένου να επιτευχθεί συνδεσιμότητα υψηλής ταχύτητας σε ολόκληρη την επικράτεια της ΕΕ – όπως το να βελτιωθεί ο συντονισμός σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την κατανομή του ραδιοφάσματος και να τονωθούν οι επενδύσεις με στόχο να συμβάλουν στη δημιουργία των δικτύων υψηλής χωρητικότητας που χρειάζεται η Ευρώπη.»

Η πολιτική συμφωνία περιλαμβάνει τη δέσμευση, από τα τρία θεσμικά όργανα, ότι συνολικό ποσό ύψους 120 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση εξοπλισμού υπηρεσιών δωρεάν Wi-Fi για το κοινό σε 6.000 με 8.000 δήμους σε όλα τα κράτη μέλη. Οι συγκεκριμένες πηγές χρηματοδότησης θα οριστικοποιηθούν κατά τις εν εξελίξει νομοθετικές συζητήσεις σχετικά με την επανεξέταση του τρέχοντος Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου. Οι τοπικές αρχές θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για χρηματοδότηση μόλις δημιουργηθεί το σύστημα.

Περισσότερες πληροφορίες διατίθενται στο πλήρες δελτίο τύπου (στα αγγλικά) εδώ.

Πηγή: ec.europa.eu

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;Με μία ματιά
                             
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.