Ενέργεια: οι ευρωβουλευτές συζητούν νέα σχέδια με το Συμβούλιο και την Επιτροπή

Πέμπτη, 24 Μάρτιος, 2022 | NEAΠολιτικές της ΕΕ

Την Πέμπτη, οι ευρωβουλευτές άκουσαν εκπροσώπους του Συμβουλίου και της Επιτροπής σχετικά με τα σχέδια κοινής ευρωπαϊκής δράσης για πιο προσιτή, ασφαλή και βιώσιμη ενέργεια.

Σε συζήτηση στην ολομέλεια με τους ευρωβουλευτές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τις πρόσφατες προτάσεις της για τη διασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού με φυσικό αέριο για τον επόμενο χειμώνα, τον μετριασμό των επιπτώσεων των αυξήσεων των τιμών στα νοικοκυριά και την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου, η οποία εκπροσωπεί τα κράτη μέλη, δήλωσε ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος όσον αφορά την ασφάλεια του εφοδιασμού των Ευρωπαίων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Οι περισσότεροι ευρωβουλευτές τάχθηκαν υπέρ της ταχύτερης ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προκειμένου να καταστεί η Ευρώπη ανεξάρτητη από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Ορισμένοι ομιλητές κάλεσαν τα κράτη μέλη της ΕΕ να μειώσουν τη σχετική φορολογία και ζήτησαν την αποσύνδεση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Άλλοι επεσήμαναν τις επιπτώσεις της κερδοσκοπίας στην αγορά ενέργειας, τόνισαν τη σημασία της μείωσης της κατανάλωσης και πρότειναν την επιβολή πρόσθετης φορολογίας στις επιχειρήσεις ενέργειας που επωφελούνται από τις τιμές που καλπάζουν σε ανοδική πορεία.

Παρακολουθήστε μαγνητοσκοπημένη τη συζήτηση.

Σχετικές πληροφορίες

Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε νομοθετική πρόταση για την θέσπιση υποχρέωσης αποθήκευσης φυσικού αερίου από τα κράτη μέλη σε ποσοστό τουλάχιστον 80% για τον επόμενο χειμώνα, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού – υποχρέωση που θα ανέλθει στο 90% για τα επόμενα έτη. Εξέδωσε επίσης ανακοίνωση στην οποία αναφέρονται οι επιλογές των κυβερνήσεων όσον αφορά τις παρεμβάσεις στην αγορά σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, όπου αξιολογούνται τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε επιλογής.

Στις 8 Μαρτίου 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε μια στρατηγική για τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα πολύ πριν από το 2030 (αρχής γενομένης από το φυσικό αέριο) υπό το πρίσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το σχέδιο «REPowerEU» προβλέπει σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη και για την αναπλήρωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου για τον επόμενο χειμώνα.

Πηγή και Φωτογραφίαeuroparl.europa.eu

                   Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.