Ένας Έλληνας ανάμεσα στους 3 νικητές του 1ου Βραβείου Marie Curie

Δευτέρα, 5 Νοέμβριος, 2012 | NEA

Οι πρώτοι νικητές του νέου βραβείου Marie Curie της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εξαιρετικά επιτεύγματα στην έρευνα ανακοινώθηκαν σήμερα σε μια τελετή στη Λευκωσία της Κύπρου. Οι τρεις νικητές (λεπτομέρειες στο παράρτημα) είναι ο δρ. Γκίκας Μαγιορκίνης από την Ελλάδα, στην κατηγορία «Ελπιδοφόρο ερευνητικό ταλέντο», η δρ. Claire Belcher από το Ηνωμένο Βασίλειο, για τη «Διάδοση της επιστημονικής γνώσης», και η δρ. Sarit Sivan από το Ισραήλ, για την «Καινοτομία και επιχειρηματικότητα». Στην τελετή η κ. Aνδρούλλα Βασιλείου, η Eυρωπαία επίτροπος για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, την Πολυγλωσσία και τη Νεολαία, απένειμε σε κάθε επιστήμονα ένα έπαθλο. Η απονομή πραγματοποιείται στο πλαίσιο μιας διάσκεψης με επίκεντρο τις δράσεις Marie Curie και το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020», το προτεινόμενο από την Επιτροπή πρόγραμμα επενδύσεων στην έρευνα και στην καινοτομία αξίας 80 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στο πλαίσιο της πρότασης, πάνω από 5,75 δισεκατομμύρια ευρώ θα χορηγηθούν στις δράσεις Marie Curie για την περίοδο 2014-2020. Tο πρόγραμμα έχει υποστηρίξει την κατάρτιση, την κινητικότητα και την ανάπτυξη δεξιοτήτων για πάνω από 65 000 ερευνητές από την έναρξή τους το 1996.

«Δημιουργήσαμε αυτό το νέο βραβείο για να προβάλλουμε την αριστεία και το ταλέντο των καλύτερων νέων ερευνητών της Ευρώπης. Συγχαίρω τους νικητές οι οποίοι προσέφεραν την δική τους ιδιαίτερη συμβολή στους αντίστοιχους τομείς της ειδικότητάς τους. Είναι ζωτικής σημασίας να εξακολουθήσουμε να επενδύουμε ισχυρά στην ευρωπαϊκή έρευνα, η οποία συμβάλλει στην επίλυση μεγάλων κοινωνικών προκλήσεων σε τομείς όπως η υγεία και το περιβάλλον, και η οποία είναι επίσης σημαντική για την ευρωπαϊκή οικονομία. Ελπίζω το βραβείο Marie Curie να ενθαρρύνει άλλους ερευνητές και να εμπνεύσει περισσότερους νέους – ειδικά νεαρές γυναίκες – να σταδιοδρομήσουν στον επιστημονικό τομέα,» είπε η Επίτροπος.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης βραβεύτηκε για την εργασία του στην ανίχνευση του τρόπου διάδοσης του ιού της ηπατίτιδας Γ (HCV) σε όλο τον κόσμο. Ο επικίνδυνος για τη ζωή αυτός ιός προσβάλλει το συκώτι και απειλεί περίπου 150 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Η Claire Belcher αναγνωρίστηκε για τη μελέτη της σχετικά με το γεωλογικό παρελθόν της Γης και τον αντίκτυπό του στη ζωή της πανίδας και χλωρίδας – ένα θέμα στο οποίο επέστησε την ευρύτερη προσοχή μέσω των τακτικών εμφανίσεών της στην τηλεόραση και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η Sarit Sivan ανέπτυξε μια καινοτόμο θεραπεία της οσφυαλγίας που οφείλεται στον εκφυλισμό των δίσκων της σπονδυλικής στήλης.

«Ο ανταγωνισμός για το βραβείο ήταν πολύ μεγάλος αλλά η υψηλή ποιότητα της εργασίας των νικητών επιδεικνύει σαφώς το δυναμικό της ευρωπαϊκής έρευνας και την ανάγκη να συνεχιστεί η υποστήριξη των πολλών ταλέντων της,» δήλωσε η καθηγήτρια κ. Anne Glover, κύρια επιστημονική σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μέλος της κριτικής επιτροπής. Στα μέλη της διεθνούς κριτικής επιτροπής, που συγκροτήθηκε από επώνυμους ακαδημαϊκούς, επιστήμονες και εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβάνονται ο καθηγητής Pierre Joliot, διάσημος γάλλος βιολόγος και εγγονός της Marie Skłodowska-Curie, ο καθηγητής Χριστόφορος Πισσαρίδης, που βραβεύτηκε με το βραβείο Νόμπελ οικονομίας το 2010 και η κ. Maria Da Graça Carvalho, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρώην υπουργός Επιστημών, Καινοτομίας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Πορτογαλίας.

Ιστορικό

Το βραβείο Marie Curie προωθεί τα επιτεύγματα των καλύτερων υποτρόφων των δράσεων Marie Curie σε τρεις κατηγορίες:

– Διάδοση της επιστημονικής γνώσης

– Καινοτομία και επιχειρηματικότητα

– Ελπιδοφόρο ερευνητικό ταλέντο

Ο στόχος του βραβείου είναι να ενθαρρυνθούν οι επιστήμονες να επεκτείνουν το πεδίο αριστείας τους στους τομείς καινοτομίας, επιχειρηματικότητας και διάδοσης της επιστημονικής γνώσης. Επίσης, θα αναβαθμίσει το επιστημονικό προφίλ των νικητών ερευνητών και των ιδρυμάτων τους υποδοχής, και ταυτόχρονα θα αυξήσει το κύρος των δράσεων Marie Curie.

Πως επιλέχθηκαν οι νικητές;

Οι υποψηφιότητες προτάθηκαν από μέλη της ερευνητικής κοινότητας. Περιορίστηκαν σε σημερινούς και πρώην ερευνητές Marie Curie που χρηματοδοτήθηκαν από το 6ο ή το 7ο πρόγραμμα πλαίσιο για την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη (FP6 και FP7).

Οι νικητές επιλέχθηκαν από μια κριτική επιτροπή διακεκριμένων εμπειρογνωμόνων σύμφωνα με σειρά κριτηρίων σε κάθε κατηγορία.

Δράσεις Marie Curie

Οι Δράσεις Marie Curie, οι οποίες έχουν προϋπολογισμό 4,7 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2007-2013, προωθούν ερευνητικές σταδιοδρομίες στην Ευρώπη μέσω προγραμμάτων που διαχειρίζεται ο Εκτελεστικός Οργανισμός Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από το 1996 και μετά οι δράσεις Marie Curie έδωσαν τη δυνατότητα σε περισσότερους από 65 000 ερευνητές από σχεδόν 130 χώρες να εκπαιδευτούν ή να κάνουν έρευνες στο εξωτερικό.

Η Επιτροπή πρότεινε να αυξηθεί η χρηματοδότηση για τις δράσεις Marie Curie σε 5,75 δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος Ορίζοντας 2020. Η πρόταση της Επιτροπής βρίσκεται στο στάδιο διαβουλεύσεων μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών μελών. Tο πρόγραμμα πήρε το όνομα της γαλλο-πολωνής επιστήμονος που βραβεύτηκε δύο φορές με το βραβείο Νόμπελ, η οποία ήταν πρωτοπόρος στην έρευνα της ραδιενέργειας και ανακάλυψε το πολώνιο. Από το 2014, το κονδύλιο θα μετονομαστεί «δράσεις Marie Skłodowska-Curie».

Διάσκεψη με τίτλο «Οι δράσεις Marie Skłodowska-Curie στο πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020. Περιφερειακός και διεθνής αντίκτυπος»

Η διάσκεψη, στην οποία θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 250 εμπειρογνώμονες και υπεύθυνοι για τη λήψη πολιτικών αποφάσεων, θα επικεντρωθεί στις μελλοντικές δράσεις Marie Skłodowska-Curie στο πλαίσιο του «Ορίζοντας 2020».

Περισσότερες πληροφορίες

Συχνές ερωτήσεις για τις δράσεις Marie Curie (MEMO/12/830)

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Marie Curie Actions

Παράρτημα: Περιγραφή των νικητών του βραβείου Marie Curie

Δρ. Claire M. Belcher, Νικήτρια στην κατηγορία «Διάδοση της επιστημονικής γνώσης»

Η δρ. Belcher (34 ετών) είναι επίκουρη καθηγήτρια για την επιστήμη γεωσκόπησης στο πανεπιστήμιο του Exeter, ΗΒ. Μελετά τις αρχαίες φυσικές πυρκαγιές και τις συνέπειές τους για την πανίδα και τη χλωρίδα. Με την έρευνά της προσπαθεί να καταστήσει κατανοητό τον τρόπο με τον οποίο έχουν επηρεάσει το σύστημα της Γης διάφορα περιστατικά υδρογειακών μεταβολών, από τις στιγμιαίες προσκρούσεις αστεροειδών έως την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη που πραγματοποιείται επί αιώνες.

Το έργο της δρ. Belcher επιλέχθηκε για την αποτελεσματικότητα της εμβέλειάς του, την καινοτόμο και δημιουργική προσέγγισή του και την εξαιρετική κάλυψή του από τα επίσημα μέσα μαζικής επικοινωνίας. Η δρ. Belcher έλαβε μέρος σε δημοφιλή προγράμματα της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου και αναφέρθηκε σε πολυάριθμα άρθρα, μεταξύ άλλων στην The New York Times, The Irish Times και Nature, καθώς και συνέβαλε η ίδια σε εκλαϊκευμένα επιστημονικά άρθρα. Ο δικτυακός τόπος της δρ. Belcher επαινέθηκε για την δημιουργικότητά του όσον αφορά τη διάδοση επιστημονικής σκέψης. Η δρ. Belcher προτάθηκε για το βραβείο για το έργο της ως υπότροφος Marie Curie στο University College Dublin, Ιρλανδία (2007-2010) και στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και στο Πανεπιστήμιο Exeter, ΗΒ (2010-2012).

Αρμόδια επικοινωνίας:

Louise Vennells, Media Relations Manager
Πανεπιστήμιο του Exeter
Tηλ: 44(0)1392 722062 / 07827 309332
Email: [email protected]

Δρ. Sarit Sivan, Νικήτρια στην κατηγορία «Καινοτομία και επιχειρηματικότητα»

Η δρ. Sivan είναι ανώτερη υπότροφος ερευνήτρια στο τμήμα της βιοϊατρικής τεχνολογίας στο ινστιτούτο τεχνολογίας Technion-Israel Institute of Technology, Haifa (Iσραήλ). Επιλέχθηκε για το καινοτόμο έργο της σε υλικά που μπορούν να αποκαταστήσουν τη βιο-μηχανική λειτουργία εκφυλισμένων δίσκων της σπονδυλικής στήλης.

Ο εκφυλισμός των δίσκων που προκαλείται από τη σταδιακή απώλεια ορισμένων εκ των κύριων συστατικών τους, κυρίως λόγω γήρανσης, έχει ως συνέπεια τη μείωση της βιο-μηχανικής λειτουργίας που πλήττει τη σπονδυλική στήλη. Η οσφυαλγία, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον εκφυλισμό του μεσοσπονδύλιου δίσκου, αποτελεί ένα σοβαρό ιατρικό και οικονομικό πρόβλημα. Συχνά, αντιμετωπίζεται με ακριβές και επεμβατικές εγχειρήσεις.

Στη διάρκεια της υποτροφίας «Marie Curie» στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (ΗΒ), η δρ. Sivan ανέπτυξε και δοκίμασε επιτυχώς βιοσυμβατά υλικά με μορφή γέλης, τα οποία μπορούν να αντικαταστήσουν, με μια μη επεμβατική ένεση, τα απολεσθέντα συστατικά του δίσκου και να μιμηθούν τη λειτουργία τους. Για το έργο της αυτό, αυτή η ίδια και συνάδελφοί της έλαβαν το βραβείο «Best Novel Disc Technology» από το Orthopedics This Week.

Η κριτική επιτροπή επαίνεσε την επιστημονική πείρα, την καινοτομία, την επιχειρηματική προσέγγιση και την ικανότητα της δρ. Sivan να αξιοποιήσει εμπορικά βασικά επιστημονικά ευρήματα. Η δρ. Sivan ανέπτυξε πολλαπλές καινοτομίες, εντυπωσιακό αριθμό ευρεσιτεχνιών και συνέβαλε στη δημιουργία μιας εταιρείας που προς στιγμήν πραγματοποιεί κλινικές δοκιμές σε παρόμοιες έρευνες.

Αρμόδιος επικοινωνίας:

Amos Levav, Press officer
Technion –IIT,
Tηλ: + 972-4-8292734
Email: [email protected]

Δρ. Γκίκας Μαγιορκίνης, Νικητής στην κατηγορία «Ελπιδοφόρο ερευνητικό ταλέντο»

Ο δρ. Mαγιορκίνης (34 ετών) ειδικεύεται στη μελέτη ανθρώπινων ιογενών νόσων – ιδίως της ιογενούς ηπατίτιδας Γ (HCV) και του ιού της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV). Επιλέχθηκε ως το πιο ελπιδοφόρο ερευνητικό ταλέντο για αυτό το καινοτόμο έργο του σχετικά με την διάδοση της HCV στον πλανήτη, μία πορεία που ήταν άγνωστη μέχρι σήμερα.

Ο δρ. Mαγιορκίνης ανέλυσε τις μοριακές αλληλουχίες της HCV για να επιδείξει για πρώτη φορά ότι οι πιο διαδεδομένοι τύποι της HCV εξαπλώθηκαν παγκοσμίως αμέσως μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο από τις αναπτυγμένες στις αναπτυσσόμενες χώρες, γεγονός που συμπίπτει με τις μεταγγίσεις αίματος και την ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών.

Ο δρ. Mαγιορκίνης εισήγαγε δύο καινοτομίες οι οποίες κατέστησαν δυνατή την ακριβή ανασυγκρότηση του ιστορικού της HCV. Πρώτον, ανάλυσε μέρη του γονιδιώματος του ιού που μεταβάλλονται περισσότερο με την πάροδο του χρόνου. Δεύτερον, χρησιμοποίησε μια νεωτεριστική μέθοδο για να συνδυάσει τις μοριακές πληροφορίες από διάφορα μέρη του γονιδίου. Δημοσίευσε περισσότερα από 20 έγγραφα και σχόλια, μερικά από τα οποία σε έγκριτες επιστημονικές επιθεωρήσεις.

Ο δρ. Mαγιορκίνης είναι σήμερα υπότροφος ερευνητής Marie Curie στο τμήμα ζωολογίας και ερευνητής (junior research fellow) του St Cross College, και τα δύο στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Είναι επίτιμος καθηγητής και σύμβουλος Ιολογίας στο πανεπιστήμιο της Αθήνας και συμμετέχει σε διάφορα ερευνητικά σχέδια.

Αρμόδιος επικοινωνίας:

Pete Wilton, Press officer
Oxford University
Tηλ: +44 1865 280528
Email: [email protected]

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;Με μία ματιά
                             
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.