Ένα νέο Κοινοτικό – Διαπολιτισμικό Κέντρο στα Ιωάννινα για πρόσφυγες, μετανάστες και την τοπική κοινωνία

Τρίτη, 2 Μάιος, 2017 | NEA

iwannina

Η ‘Μικρή Πόλη’ ένα νέο Κοινοτικό – Διαπολιτισμικό Κέντρο ανοίγει τις πόρτες του, αύριο Τετάρτη 26 Απριλίου στα Ιωάννινα, με στόχο τόσο να υποστηρίξει τις προσφυγικές και μεταναστευτικές κοινότητες όσο και να τις φέρει πιο κοντά στην Ελληνική, τοπική κοινωνία.

Οι μικροί και μεγάλοι επισκέπτες του Κέντρου, που βρίσκεται επί της οδού Μελετίου Γεωγράφου 22 στον Πλάτανο, θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν μέρος σε εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, ενώ στο Κέντρο θα υποστηρίζεται και η πρόσβαση προσφύγων και μεταναστών σε κοινωνικές υπηρεσίες. Επιπρόσθετα, αιτούντες άσυλο από κοινού με Έλληνες και Ελληνίδες, θα έχουν στον χώρο αυτό την ευκαιρία να αλληλεπιδρούν, να σχεδιάζουν και να υλοποιούν τις δικές τους δράσεις και εκδηλώσεις.

Ο χώρος, που στο παρελθόν λειτουργούσε ως δημοτικός παιδικός σταθμός και σήμερα  στεγάζει τη ‘Μικρή Πόλη’, ανακαινίστηκε πρόσφατα από την Oxfam και την Terre des hommes(Tdh), δύο διεθνείς ΜΚΟ που υλοποιούν προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ήπειρο και που συντονίζουν τις δράσεις στο Διαπολιτισμικό Κέντρο από κοινού με ελληνικές οργανώσεις και άλλους τοπικούς φορείς, καθώς και με την υποστήριξη και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα που καταδεικνύει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται επίμονα για να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα. Το κέντρο αυτό αναμένεται να προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες ενσωμάτωσης και αυξημένες δυνατότητες πρόσβασης των προσφύγων και των μεταναστών σε πληροφορίες που συνδέονται με τα δικαιώματά τους, καθώς και σε διαθέσιμες υπηρεσίες», δήλωσε η Μαριλένα Χατζηαντωνίου, εμπειρογνώμονας ανθρωπιστικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

«Η ‘Μικρή Πόλη’ αποτελεί έναν μοναδικό -για το είδος του- πολυχώρο στην πόλη που έχει ως στόχο να εμπλουτίσει την πολιτιστική ζωή στα Ιωάννινα και ταυτόχρονα να υποστηρίξει τους ανθρώπους που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους σε αναζήτηση ασφάλειας και αξιοπρέπειας στην Ευρώπη, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να ανακτήσουν και πάλι τον  έλεγχο της ζωής τους και να αλληλεπιδρούν θετικά με την Ελληνική, τοπική κοινωνία», δήλωσε ο Nicola Bay, Επικεφαλής της Oxfam στην Ελλάδα.

«Η ‘Μικρή Πόλη’ θα προσφέρει ευκαιρίες στην κατεύθυνση της αλληλεπίδρασης μεταξύ προσφύγων και του τοπικού πληθυσμού καθώς επίσης της αμοιβαίας κατανόησης και της θετικής συνύπαρξης. Θα προωθήσει την δημιουργικότητα με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μια σειράς δραστηριοτήτων που θα απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και εθνικότητες καθώς και σημαντικών υπηρεσιών για τους αιτούντες άσυλο», σχολίασε η Nathalie Derrien, Επικεφαλής της Terre des hommes στην Ελλάδα.

Οι εγκαταστάσεις του Κέντρου έχουν τη δυνατότητα φιλοξενίας δύο τάξεων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, ενός εργαστηρίου πληροφορικής και ανάπτυξης δεξιοτήτων, ενός ειδικά διαμορφωμένου χώρου για την υποστήριξη οικογενειών, ενός χώρου φιλικού για παιδιά, μιας κουζίνας και ενός καθιστικού.

Η ‘Μικρή Πόλη’ ανυπομονεί να υποδεχτεί και αποκτήσει θαμώνες και υποστηρικτές!
Περισσότερες πληροφορίες για τα εγκαίνια:

Κοινό: Τα εγκαίνια του κέντρου θα λάβουν χώρα την Τετάρτη 26 Απριλίου και ώρα 18.30 και θα περιλαμβάνουν χαιρετισμούς από τους εμπλεκόμενους φορείς, προβολή οπτικοακουστικού υλικού, δραστηριότητες για παιδιά, μουσική και παραδοσιακές γεύσεις με συνταγές από τις χώρες καταγωγής των αιτούντων άσυλο.

Τύπος: Για λόγους προστασίας, θα υπάρχουν περιορισμοί σχετικά με την παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού από τον Τύπο σε δραστηριότητες που συμμετέχουν αιτούντες άσυλο και παιδιά. Οι περιορισμοί δεν θα ισχύσουν για την κάλυψη από τον Τύπο των κεντρικών χαιρετισμών από εκπροσώπους της Oxfam, της Terre des hommes, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Δήμου Ιωαννιτών. Οι εκπρόσωποι του Τύπου καλούνται να προσέλθουν νωρίτερα από το κοινό, και συγκεκριμένα στις 18.00, σε περίπτωση που επιθυμούν να πάρουν συνεντεύξεις, να βιντεοσκοπήσουν ή/και να βγάλουν φωτογραφίες από τους χώρους και τις δραστηριότητες του Κέντρου (κατόπιν συνεννόησης με τους εκπροσώπους της Oxfam και της Terre des hommes).

Πηγή: ec.europa.eu

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.