Δήλωση του Προέδρου Charles Michel στην Οδησσό της Ουκρανίας για την Ημέρα της Ευρώπης

Πέμπτη, 12 Μάιος, 2022 | NEA

«Σήμερα εορτάζεται η Ημέρα της Ευρώπης στις Βρυξέλλες, στο Στρασβούργο και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής διακήρυξης Σουμάν το 1950, στην οποία παρουσιάστηκε ένα όραμα για μια νέα συνεργασία στην Ευρώπη. Και σήμερα ήρθα να γιορτάσω την Ημέρα της Ευρώπης σε ένα χωνευτήρι του ευρωπαϊκού πολιτισμού και της ιστορίας: Οδησσός, η πόλη όπου ο Πούσκιν είπε ότι «μπορείς να αισθανθείς την Ευρώπη». Εδώ ακριβώς, όπου ο πληθυσμός της Οδησσού προφυλάσσει τα μνημεία του από τις σφαίρες και τις ρουκέτες, όπως ακριβώς και οι Ουκρανοί προστατεύουν την ελευθερία τους από τη ρωσική επίθεση.

Στις 9 Μαΐου 1950, πέντε χρόνια μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Ρομπέρ Σουμάν είπε το περίφημο ότι «Επειδή δεν επιτεύχθηκε η Ευρώπη, είχαμε πόλεμο». Επομένως, για να διασφαλίσουν την ειρήνη, ο Σουμάν και μερικοί οραματιστές ξεκίνησαν την οικοδόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και έκτοτε, η ειρήνη βασιλεύει εκεί όπου τα έθνη πολεμούσαν μεταξύ τους για αιώνες.

Την ώρα που μιλάμε ο πόλεμος μαίνεται και πάλι στην Ευρώπη. Ένας πόλεμος από έναν άλλο αιώνα, ένας ηγεμονικός πόλεμος όπου ένα κράτος, η Ρωσία, έχει εισβάλει σε ένα γειτονικό κυρίαρχο κράτος, την Ουκρανία. Όπου βομβαρδίζονται τα σχολεία, τα νοσοκομεία και οι πόλεις σας. Όπου ο λαός σας βασανίζεται, βιάζεται και εκτελείται εν ψυχρώ. Αλλά και εκεί όπου ο λαός σας αντιστέκεται με θάρρος, όπως αυτό το μικρό αγόρι που συνάντησα πριν από μερικές εβδομάδες στην Borodyanka. Μου αφηγήθηκε πώς επέζησε από τις θηριωδίες που γνώρισε όταν η πόλη του βρέθηκε υπό την κατοχή του ρωσικού στρατού.

Το Κρεμλίνο επιθυμεί να «εκτελέσει» το ελεύθερο και δημοκρατικό σας φρόνημα. Είμαι ωστόσο απολύτως πεπεισμένος ότι δεν θα το καταφέρει ποτέ. Ήρθα στην Οδησσό την Ημέρα της Ευρώπης με ένα απλό μήνυμα: Δεν είστε μόνοι. Είμαστε στο πλευρό σας. Δεν θα σας εγκαταλείψουμε. Θα είμαστε μαζί σας για όσο χρειαστεί.

Και θα σας βοηθήσουμε να οικοδομήσετε μια σύγχρονη, δημοκρατική χώρα. Μια χώρα στραμμένη στο μέλλον, έτοιμη να αγκαλιάσει με εμπιστοσύνη το ευρωπαϊκό σας μέλλον, το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον, τη θέση σας στην κοινή ευρωπαϊκή μας οικογένεια. Έχω επίσης ένα μήνυμα για τους συμπολίτες μου σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση: Η ειρήνη και η ευημερία μας, το μέλλον των παιδιών μας διακυβεύονται επίσης εδώ στην Οδησσό. Εδώ στην Ουκρανία.

Slava Ukraini!

Ζήτω η Ευρώπη!»

Πηγή: consilium.europa.eu

Φωτογραφία: Wikimedia Commons

                     Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.