Δήλωση του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Rehn για την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Παρασκευή, 23 Νοέμβριος, 2012 | NEA

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Olli Rehn, αρμόδιος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, απευθυνόμενος στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έκανε χθες την ακόλουθη δήλωση αναφορικά με την Ελλάδα:

«Κύριε Πρόεδρε, αξιότιμα μέλη του Κοινοβουλίου,

Στις αρχές αυτής της εβδομάδας επιτεύχθηκε συμφωνία, σε υπηρεσιακό επίπεδο, μεταξύ της τρόικας ΕΕ / ΔΝΤ και των ελληνικών αρχών επί ενός επικαιροποιημένου συνόλου προϋποθέσεων που πρέπει να πληροί το οικονομικό πρόγραμμα.

Κατά τη μακρά συνάντηση του Eurogroup, την Τρίτη το βράδυ, σημειώθηκε σημαντική πρόοδος προς την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα, μολονότι δεν υπήρξε οριστικό συμπέρασμα.

Είναι σημαντικό ότι το Eurogroup αναγνώρισε πως οι ελληνικές αρχές έχουν εφαρμόσει με επιτυχία το σύνολο των ενεργειών που είχαν συμφωνηθεί με την τρόικα. Τούτο είναι  αποτέλεσμα μιας πολύ σημαντικής προσπάθειας εκ μέρους τους. Από δημοσιονομικής πλευράς, οι εν λόγω ενέργειες περιλαμβάνουν την υιοθέτηση μέτρων συνολικού ύψους περίπου 13,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που αντιστοιχούν στο 7% του ΑΕΠ.

Όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, έχουν ληφθεί σημαντικές αποφάσεις για την οικοδόμηση ενός αποτελεσματικότερου και αποδοτικότερου φορολογικού συστήματος. Πρόκειται για καίριο ζήτημα, καθώς η δίκαιη κατανομή του φορολογικού βάρους είναι ζήτημα όχι μόνο υγιών δημόσιων οικονομικών αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Για παράδειγμα, μέσω περαιτέρω μεταρρυθμίσεων του συνταξιοδοτικού συστήματος, έχει αυξηθεί το νόμιμο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη και έχει καθιερωθεί σύνδεση με το προσδόκιμο ζωής. Σε δύο χρόνια, η Ελλάδα έχει περάσει από ένα σαφώς μη βιώσιμο  συνταξιοδοτικό σύστημα σε ένα σύστημα εξασφαλισμένης μεσο-μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας.

Στον χρηματοπιστωτικό τομέα, έχουν ολοκληρωθεί αρκετές ενέργειες που ανοίγουν το δρόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών – ένα ουσιαστικό βήμα για την επανεκκίνηση της ροής των πιστώσεων προς τα νοικοκυριά και τις ελληνικές επιχειρήσεις. Πρόκειται για ζήτημα ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα ώστε να επιστρέψει στην οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Επιπλέον, στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, τα μέτρα για τον έλεγχο της υπερ-συνταγογράφησης και της απάτης σημαίνουν ότι οι δημόσιες δαπάνες θα μειωθούν φέτος κατά 1 δισεκατομμύριο € (ή γύρω στο 25%)· αναμένεται δε να μειωθούν κατά 800 εκατομμύρια € επιπλέον κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ετών.

Είναι συνεπώς μύθος ότι καμία πρόοδος δεν έχει γίνει στην Ελλάδα. Πρόκειται για αντίληψη επιζήμια και άδικη.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Στην Ελλάδα υπάρχουν αποτελέσματα. Ήρθε τώρα η ώρα των Ευρωπαίων και διεθνών εταίρων της Ελλάδας να τηρήσουν ό,τι τους αναλογεί από τα συμφωνηθέντα.

Για να γίνει αυτό, το Eurogroup θα πρέπει να αποφασίσει επί μίας δέσμης αξιόπιστων μέτρων για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους στην Ελλάδα. Οι συζητήσεις που έγιναν την Τρίτη το βράδυ μάς έφεραν κοντύτερα στην επίτευξη συμφωνίας.

Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι αυτή η δέσμη μέτρων δεν αποκλείει την ανάγκη να επανεκτιμηθεί η βιωσιμότητα του χρέους στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια και να ληφθούν περαιτέρω αποφάσεις που θα κριθούν αναγκαίες υπό το φως των μελλοντικών εξελίξεων – τούτο βέβαια θα εξαρτηθεί και από την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων εκ μέρους της Ελλάδας.

Πιστεύω ότι ο καθένας από μας θα προσέλθει εκ νέου στις Βρυξέλλες την επόμενη Δευτέρα με το  απαραίτητο εποικοδομητικό πνεύμα, ώστε να προχωρήσουμε πέρα ​​από την επιζήμια νοοτροπία των κόκκινων γραμμών.

Ειλικρινά, δεν βλέπω κανένα λόγο να μην ολοκληρωθεί η δέσμη μέτρων και να μην διαλυθεί η αβεβαιότητα που έχει γίνει τροχοπέδη για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, και, συνεπώς, των επενδύσεων και της ανάπτυξης, στην Ελλάδα. Τούτο θα διαλύσει και τα σύννεφα της αβεβαιότητας που πλανώνται πάνω από την ευρωπαϊκή οικονομία.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι Υπηρεσίες μου εργάζονται πυρετωδώς ώστε να επιτευχθεί αυτό. Η δε Επιτροπή θα κάνει τα αδύνατα δυνατά ώστε να διευκολύνει την επίτευξη αυτής της απαραίτητης συμφωνίας.

Η Ευρώπη, σας διαβεβαιώνω, στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας.

Σας ευχαριστώ»

Περισσότερες πληροφορίες

Αίθουσα Τύπου της ΕΕ

Βίντεο «Βγαίνοντας δυνατότεροι από την κρίση: το ευρωπαϊκό όραμα»

Πληροφορίες για τις δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα των οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;Με μία ματιά
                             
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.