Δήλωση της Ύπατης Εκπροσώπου εξ ονόματος της EE για τη διεθνή μέρα συμπαράστασης στα θύματα βασανιστηρίων, 26 Ιουνίου 2019

Πέμπτη, 27 Ιούνιος, 2019 | NEA

Με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας συμπαράστασης στα θύματα βασανιστηρίων, η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει την απερίφραστη αντίθεσή της σε κάθε είδους πράξεις βασανιστηρίων παγκοσμίως. Τα βασανιστήρια είναι ένα έγκλημα που μπορεί να βάλει οποιονδήποτε στο στόχαστρο του, με διαφορετικές μορφές και σε διαφορετικά περιβάλλοντα· όλα τα θύματα βασανιστηρίων, περιλαμβανομένων εκείνων που δεν αναγνωρίζονται, παραμελούνται ή παραβλέπονται, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πολιτικής μας.Η απαγόρευση βασανιστηρίων και κάθε άλλης σκληρής, απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης είναι απόλυτη στο διεθνές δίκαιο. Σε περιόδους κατά τις οποίες η απαγόρευση αυτή εξακολουθεί να αμφισβητείται σε ολόκληρο τον κόσμο, η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει την έκκληση της να επικυρωθεί και να εφαρμοστεί αποτελεσματικά από όλα τα κράτη η σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά των βασανιστηρίων και το προαιρετικό της πρωτόκολλο (OPCAT).

Η πρόσφατη επικύρωση της Σύμβασης από τις Μπαχάμες και η επικύρωση του OPCAT από τη Νότιο Αφρική είναι θετικά παραδείγματα.

Θέλοντας να επιτείνει τις προσπάθειές της για έναν κόσμο χωρίς βασανιστήρια, η ΕΕ χρησιμοποιεί όλα τα πολιτικά και χρηματοδοτικά της μέσα, από την προστασία των θυμάτων, περιλαμβανομένων των πλέον ευάλωτων, μέχρι την ευαισθητοποίηση, την καταγγελία περιπτώσεων κακομεταχείρισης, την παρότρυνση προς τα κράτη να συμμορφωθούν προς τις διεθνούς δικαίου υποχρεώσεις τους, να διερευνήσουν καταγγελίες για βασανιστήρια και να προσαγάγουν τους δράστες στη δικαιοσύνη. Η μέριμνα για την αποκατάσταση των θυμάτων είναι επίσης ζωτικής σημασίας.

Μέσω της εξωτερικής της δράσης, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της συμμετέχουν επίσης σε τακτικούς διαλόγους με τρίτες χώρες περί πολιτικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων και στηρίζουν οικονομικά οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στην καταπολέμηση των βασανιστηρίων. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, το Ευρωπαϊκό Μέσο για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στήριξε έργα κατά των βασανιστηρίων παγκοσμίως αξίας 23 εκατομμυρίων ευρώ και προβλέπεται επιπλέον ποσό 8 εκατομμυρίων ευρώ για το 2019.

Λαμβανομένων υπόψη των τρεχουσών προκλήσεων και δυσκολιών, έχει σημειωθεί παρ’όλα ταύτα πρόοδος στην κατεύθυνση της εξάλειψης των βασανιστηρίων. Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα εάν όλοι συνεργαστούμε σε διεθνές, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, μαζί με την κοινωνία των πολιτών και ιδιαίτερα με τους υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων, οι οποίοι σθεναρά υψώνουν τη φωνή τους κατά των βασανιστηρίων σε όλο τον κόσμο.

Η Παγκόσμια Συμμαχία για την καταπολέμηση του εμπορίου ειδών που χρησιμοποιούνται για βασανιστήρια, την οποία προωθούν η ΕΕ, η Αργεντινή, η Μογγολία και το Πράσινο Ακρωτήριο, είναι μια διαπεριφερειακή προσπάθεια στην οποία συμμετέχουν πάνω από 60 χώρες που δεσμεύονται να τερματίσουν το εμπόριο προϊόντων που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως για βασανιστήρια και εκτελέσεις. Η ΕΕ καλεί τα κράτη να υποστηρίξουν τις συνεχιζόμενες εργασίες σε επίπεδο ΟΗΕ, με στόχο να θεσπιστούν κοινά διεθνή πρότυπα στον τομέα αυτό.

Τα Ηνωμένα Έθνη, το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και άλλοι φορείς, όπως οι εθνικοί μηχανισμοί πρόληψης και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, επιτελούν έργο ζωτικής σημασίας για την εξάλειψη των βασανιστηρίων σε όλες τις μορφές τους. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά με όλους τους εταίρους τους για την οικοδόμηση ενός κόσμου όπου κανείς δεν θα υφίσταται βασανιστήρια.

Πηγή: consilium.europa.eu

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                             
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.