Διάσκεψη «Στηρίζοντας το μέλλον της Συρίας και της ευρύτερης περιοχής»: Η νέα έκθεση παρακολούθησης δείχνει ότι οι διεθνείς χορηγοί έχουν ήδη υπερκαλύψει τις δεσμεύσεις τους για το 2020

Τρίτη, 27 Οκτώβριος, 2020 | NEA

Photo by Karen UppalH Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε νέα έκθεση παρακολούθησης της χρηματοδότησης, στην οποία καταγράφεται η πρόοδος που έχει σημειωθεί όσον αφορά τη χρηματοδοτική βοήθεια σε σχέση με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι χορηγοί κατά την 4η Διάσκεψη των Βρυξελλών με θέμα «Στηρίζοντας το μέλλον της Συρίας και της ευρύτερης περιοχής» στις 30 Ιουνίου 2020. Στη φετινή διάσκεψη, υπό τη διοργάνωση της ΕΕ και τη συμπροεδρία του ΟΗΕ, αναλήφθηκαν δεσμεύσεις συνολικού ύψους 13,8 δισ. δολαρίων (12,4 δισ. ευρώ) σε επιχορηγήσεις και δάνεια, γεγονός που δείχνει τη συνεχιζόμενη δέσμευση των διεθνών χορηγών να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της συριακής κρίσης. Η προαναφερόμενη έκθεση είναι η δέκατη κατά σειρά έκθεση παρακολούθησης της χρηματοδότησης για την παρακολούθηση των χρηματοδοτικών δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν στις διασκέψεις των Βρυξελλών με θέμα τη συριακή κρίση από το 2016 μέχρι σήμερα.

Η έκθεση αναφέρει συγκεκριμένα ότι, στις 31 Αυγούστου 2020, οι διεθνείς χορηγοί είχαν διαθέσει στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή 5 δισ. δολάρια (4,5 δισ. ευρώ) σε επιχορηγήσεις το 2020, ποσό που υπερβαίνει τις επιχορηγήσεις που είχαν ανακοινωθεί για το 2020. Επιπλέον, οι χορηγοί είχαν ήδη διαθέσει 1,7 δισ. δολάρια (1,5 δισ. ευρώ, δηλ. το 85 %) από τις επιχορηγήσεις που είχαν ανακοινωθεί για το 2021, ενώ, όσον αφορά τις νέες δανειοδοτήσεις, είχαν ήδη αναληφθεί υποχρεώσεις ύψους 0,9 δισ. δολαρίων (0,8 δισ. ευρώ, δηλ. το 14 %).

Η στήριξη αυτή παρέχεται στη Συρία και σε πέντε γειτονικές χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες (Λίβανο, Τουρκία, Ιορδανία, Ιράκ και Αίγυπτο). Από τις συνολικές επιχορηγήσεις ύψους 5 δισ. δολαρίων (4,5 δισ. ευρώ) εντός του 2020, το 34 % έχει διατεθεί στη Συρία, το 19 % στον Λίβανο, το 16 % στην Τουρκία, το 13 % στην Ιορδανία, το 8 % στο Ιράκ και το 1 % στην Αίγυπτο, ενώ το υπόλοιπο 9 % έχει διατεθεί σε πολυκρατικές και περιφερειακές πρωτοβουλίες. Οι μεγαλύτερες επιχορηγήσεις το 2020 έχουν διατεθεί μέχρι στιγμής για τη σίτιση, την υγεία, την εκπαίδευση, την οικονομική ανάκαμψη και τις υποδομές. Σε σύγκριση με το 2019, η πιο αξιοσημείωτη αλλαγή ήταν η αύξηση του ποσοστού χρηματοδότησης στον τομέα της σίτισης (από 6,1 % σε 18 %), λόγω της μεγάλης αύξησης της επισιτιστικής ανασφάλειας στη Συρία, που πλήττει 9,3 εκατ. ανθρώπους.

Παρ’ όλα αυτά, η χρηματοδότηση εξακολουθεί να μην αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες σε όλους τους τομείς ώστε να στηριχθούν τα περισσότερα από 11 εκατομμύρια άτομα που το έχουν ανάγκη στη Συρία και τα 5,6 εκατομμύρια προσφύγων στην ευρύτερη περιοχή, αν ληφθεί επίσης υπόψη ότι η κατάσταση έχει επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο από την COVID-19 και την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού. Παρά τη γενναιοδωρία των χορηγών, το Σχέδιο Ανθρωπιστικής Αντιμετώπισης και Βοήθειας για τη Συρία και το περιφερειακό σχέδιο για τους πρόσφυγες και την ανθεκτικότητα χρηματοδοτούνται μόνο κατά 43 % και 28 % αντίστοιχα.

Στη Συρία, η περιορισμένη χρηματοδότηση του Σχεδίου Ανθρωπιστικής Αντιμετώπισης και Βοήθειας επηρεάζει τις ανθρωπιστικές δραστηριότητες και περιορίζει τις επενδύσεις σε πιο βιώσιμους και αξιοπρεπείς τρόπους κάλυψης των αναγκών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα ευαλωτότητας αυξάνοντας παράλληλα τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρότατων αναγκών σε ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες. Οι επενδύσεις σε όλους τους τομείς είναι σε μεγάλο βαθμό αλληλεξαρτώμενες.

Οι χορηγοί συνεχίζουν να βοηθούν την Ιορδανία στον τομέα της εκπαίδευσης, όπου η πρόσβαση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση υπερβαίνει τους στόχους. Σε ό,τι όμως αφορά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την παραμονή των παιδιών από τη Συρία στο σχολείο. Οι χορηγοί επιδίωξαν να ενισχύσουν την αυτάρκεια των προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής με τη δημιουργία ευκαιριών αξιοπρεπούς απασχόλησης και, παράλληλα, με προσπάθειες δημιουργίας ενός εθνικού συστήματος κοινωνικής προστασίας χωρίς αποκλεισμούς. Συνολικά, απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες για να εξασφαλιστεί ότι η προσέγγιση που ακολουθείται είναι συμπεριληπτική.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η χρηματοδότηση στον Λίβανο παραμένει σταθερή, αν και το σχέδιο του Λιβάνου για την αντιμετώπιση της κρίσης χρηματοδοτείται μόνο κατά 26 %. Σημειώθηκε, ως έναν βαθμό, πρόοδος στον τομέα της προστασίας, αφού αυξήθηκε η καταγραφή των γεννήσεων, ωστόσο η απόκτηση νόμιμης άδειας διαμονής εξακολουθεί να είναι πολύ δύσκολη, γεγονός που έχει αρνητικό αντίκτυπο στην πρόσβαση των προσφύγων σε ληξιαρχικά έγγραφα, στην ελεύθερη κυκλοφορία και στην πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων η υγειονομική περίθαλψη, οι κοινωνικές υπηρεσίες και η εκπαίδευση. Παρατηρείται υψηλό ποσοστό εγκατάλειψης του σχολείου στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, και απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για την προώθηση της ποιοτικής εκπαίδευσης. Οι χορηγοί συνεχίζουν να στηρίζουν το εθνικό πρόγραμμα καταπολέμησης της φτώχειας, ωστόσο πρέπει να αναπτυχθεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα κοινωνικής προστασίας για να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη ευαλωτότητα του πληθυσμού του Λιβάνου. Η έκρηξη στο λιμάνι έχει δημιουργήσει περαιτέρω προκλήσεις, ενώ παρατηρείται απότομη αύξηση του αριθμού κρουσμάτων της COVID-19. Η ανταπόκριση της διεθνούς κοινότητας παραμένει μαζική. Απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για να επιτευχθούν καθολική υγειονομική κάλυψη και προσιτή υγειονομική περίθαλψη.

Χάρη στη στήριξη που παρέχουν οι χορηγοί στο σχέδιο για τους πρόσφυγες και την ανθεκτικότητα (3RP) στην Τουρκία, το Ιράκ και την Αίγυπτο, ενισχύθηκαν κρίσιμα προγράμματα που επιδιώκουν να βοηθήσουν τις κοινότητες υποδοχής και τους πρόσφυγες να αντεπεξέλθουν στις επιπτώσεις της COVID-19, μεταξύ άλλων με την επέκταση ζωτικών υπηρεσιών προστασίας, όπως η ψυχοκοινωνική στήριξη, η παροχή χρηματικής βοήθειας για διάφορους σκοπούς ή οι παρεμβάσεις στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης. Λόγω των επιπτώσεων της COVID-19, είναι αναγκαίο να στηριχθούν περισσότερο οι κοινότητες και τα εθνικά συστήματα, καθώς τα σχέδια για τους πρόσφυγες και την ανθεκτικότητα στις χώρες αυτές χρηματοδοτούνται μόνο κατά 25 % κατά μέσο όρο.

Πηγή: consilium.europa.eu

Φωτογραφία: Karen Uppal

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                             
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.