Διακοπές στην ΕΕ – Τι πρέπει να ξέρετε, αν χρειαστείτε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Τετάρτη, 23 Ιούλιος, 2014 | NEA

Εάν είστε υπήκοος κράτους μέλους της ΕΕ και αρρωστήσετε ξαφνικά ενόσω διαμένετε προσωρινά στο εξωτερικό -για διακοπές, επιχειρηματικό ταξίδι ή σπουδές- δικαιούστε κάθε είδος υγειονομικής περίθαλψης που πρέπει να σας παρασχεθεί πάραυτα, προτού επιστρέψετε στην πατρίδα σας. Έχετε τα ίδια δικαιώματα υγειονομικής περίθαλψης με τους πολίτες που είναι ασφαλισμένοι στη χώρα όπου βρίσκεστε.

Για να μπορέσετε να ασκήσετε ανεμπόδιστα το παραπάνω δικαίωμα σας συστήνουμε να έχετε πάντοτε μαζί σας την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Υγείας. Η κάρτα αυτή αποτελεί απτή απόδειξη ότι είστε ασφαλισμένοι σε κάποιο άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ και θα απλουστεύσει σημαντικά τις διαδικασίες πληρωμής και επιστροφής των εξόδων. Εάν δεν διαθέτετε την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας ή δεν μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε (π.χ. επειδή απευθυνθήκατε σε ιδιώτη γιατρό), δεν μπορούν να σας αρνηθούν την παροχή περίθαλψης, αλλά μπορεί να σας ζητηθεί να πληρώσετε και στη συνέχεια να ζητήσετε επιστροφή των εξόδων όταν επιστρέψετε στη χώρα σας.

Προσοχή! Οι διαδικασίες που διέπουν τη μη προγραμματισμένη υγειονομική περίθαλψη (η οποία αφορά στην περίπτωση ξαφνικής ασθένειας ενόσω βρίσκεστε στο εξωτερικό) και την προγραμματισμένη υγειονομική περίθαλψη (που προκύπτει όταν ταξιδεύετε στο εξωτερικό ειδικά για την παροχή ιατρικής περίθαλψης) διαφέρουν σημαντικά. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προγραμματισμένη υγειονομική περίθαλψη πατήστε εδώ.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΑΡΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ;

Σε ορισμένες χώρες, η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας εκδίδεται και σας παραδίδεται μαζί με το βιβλιάριο ασθενείας. Σε άλλες, πρέπει να τη ζητήσετε ξεχωριστά. Κανονικά, δεν χρειάζεται να πληρώσετε τίποτε. Δικαιούστε να τη λάβετε δωρεάν από τον ασφαλιστικό σας φορέα προτού αναχωρήσετε από την πατρίδα σας. Εάν ταξιδεύετε μαζί με άλλα μέλη της οικογένειάς σας, ζητήστε από τον ασφαλιστικό σας φορέα να σας ενημερώσει σε ποιο βαθμό η κάρτα σας καλύπτει και αυτούς.

Προσοχή! Ορισμένοι επιτήδιοι έχουν δημιουργήσει ιστοσελίδες, από τις οποίες προσφέρουν τη δυνατότητα να παραγγείλετε τη δική σας Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας με κάποιο αντίτιμο. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε τέτοιες ιστοσελίδες! Να επικοινωνείτε απευθείας με τον φορέα υγειονομικής ασφάλισής σας.

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΤΑΣ

– Οι υπήκοοι χωρών εκτός ΕΕ δεν μπορούν να χρησιμοποιούν την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας για ιατρική περίθαλψη στη Δανία.

– Οι υπήκοοι της Κροατίας δεν μπορούν να χρησιμοποιούν την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας στην Ελβετία.

– Η κάρτα αυτή δεν μπορεί να σας βοηθήσει σε περιπτώσεις διάσωσης και επαναπατρισμού. Για να επιστρέψετε δωρεάν στη χώρα σας λόγω σοβαρής ασθένειας ή ατυχήματος κατά την επίσκεψή σας σε άλλη χώρα της ΕΕ, θα χρειαστείτε ξεχωριστή ασφαλιστική κάλυψη.

– Η κάρτα δεν καλύπτει την ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη ή τα έξοδα προγραμματισμένης υγειονομικής περίθαλψης σε άλλη χώρα της ΕΕ.

ΠΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΑΡΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

Με την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας μπορείτε να λάβετε υγειονομική περίθαλψη υπό τους ίδιους όρους με αυτούς που ισχύουν για τους υπηκόους της χώρας στην οποία βρίσκεστε. Εάν η περίθαλψη που χρειάζεστε παρέχεται δωρεάν στους κατοίκους της χώρας, δεν θα χρειαστεί να πληρώσετε. Εάν η περίθαλψη παρέχεται επί πληρωμή, μπορείτε είτε να ζητήσετε επιστροφή των εξόδων σας από τον εθνικό φορέα ενόσω βρίσκεστε ακόμη στη χώρα και να λάβετε άμεσα επιστροφή των εξόδων σας στη χώρα αυτή, είτε να ζητήσετε επιστροφή των εξόδων σας από τον ασφαλιστικό σας φορέα όταν επιστρέψετε στη χώρα σας. Τα ιατρικά έξοδα θα σας επιστραφούν σύμφωνα με όσα ισχύουν στη χώρα όπου λάβατε την υγειονομική περίθαλψη. Επομένως, είτε θα σας επιστραφεί το πλήρες κόστος της περίθαλψης είτε θα σας κρατηθεί η συμμετοχή του ασθενούς σύμφωνα με τους κανόνες της χώρας όπου λάβατε την περίθαλψη. Εναλλακτικά, ο ασφαλιστικός σας φορέας μπορεί να αποφασίσει να σας επιστρέψει το πλήρες ποσό σύμφωνα με τους δικούς του κανόνες. Μπορείτε να ενημερώνεστε μέσω του Διαδικτύου για το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας που επισκέπτεστε, και συγκεκριμένα από τον αντίστοιχο εθνικό ασφαλιστικό φορέα , ένα εθνικό σημείο επικοινωνίας ή την εφαρμογή για έξυπνα κινητά τηλέφωνα της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας.

Προσοχή! Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας γίνεται δεκτή μόνον από γιατρούς ή νοσοκομεία που είναι συμβεβλημένα με το δημόσιο σύστημα υγείας. Δεν καλύπτει την ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη. Στην περίπτωση αυτή, ενδέχεται να μπορείτε να ζητήσετε από τον ασφαλιστικό σας φορέα να σας επιστρέψει τα σχετικά έξοδα, όταν επιστρέψετε στη χώρα σας. Ωστόσο, θα ήταν σκόπιμο να ενημερωθείτε προτού φύγετε για τα δικαιώματά σας, διότι οι κανόνες επιστροφής των εξόδων ποικίλλουν από χώρα σε χώρα.

Εάν δεν έχετε μαζί σας την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας ή δεν μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε (επειδή π.χ. είστε σε ιδιωτική κλινική που δεν καλύπτεται από την κάρτα), μπορεί να σας ζητηθεί να πληρώσετε και στη συνέχεια να ζητήσετε επιστροφή των εξόδων, όταν θα επιστρέψετε στη χώρα σας. Αυτό ισχύει τόσο για τους δημόσιους όσο και για τους ιδιωτικούς φορείς παροχής υγειονομικής περίθαλψης. Ωστόσο, οι όροι διαφέρουν:

– Η επιστροφή των εξόδων είναι δυνατή μόνον για τα είδη περίθαλψης που δικαιούστε να λάβετε στη χώρα σας.

– Το ποσό που θα σας επιστραφεί δεν θα ξεπερνά το κόστος της περίθαλψης στη χώρα σας. Το κόστος αυτό μπορεί να είναι μικρότερο από το χρηματικό ποσό που καταβάλατε για την περίθαλψη.

Χρήσιμη πληροφορία! Εάν χρειάζεστε επείγουσα ιατρική περίθαλψη και δεν διαθέτετε την κάρτα ή δεν την έχετε μαζί σας, ο ασφαλιστικός σας φορέας στη χώρα σας μπορεί να σας βοηθήσει αποστέλλοντας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή φαξ αποδεικτικό της υγειονομικής ασφαλιστικής σας κάλυψης, ώστε να μην χρειαστεί να προκαταβάλετε το ποσό.

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;Με μία ματιά
                             
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.