#Debate: Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Ελλάδα ή το εξωτερικό;

Τρίτη, 4 Ιούνιος, 2019 | NEAΕκπαίδευση

#Υπέρ: Μεταπτυχιακού στην Ελλάδα 

Ένα σημαντικό ερώτημα προκύπτει σε όσους τελειώνουν τις σπουδές τους και θέλουν να ακολουθήσουν μεταπτυχιακές σπουδές. Να επιλέξω ένα μεταπτυχιακό στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό; Εύλογο ερώτημα, καθώς αν συγκρίνουμε τις δύο επιλογές, θα διαπιστώσουμε ότι η κάθε επιλογή μεταπτυχιακών σπουδών έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της.

Εδώ, θα προσπαθήσω να παραθέσω τα πλεονεκτήματα του να κάνεις το μεταπτυχιακό σου στην χώρα σου, δηλαδή στην Ελλάδα.

Θα ξεκινήσω από το πιο βασικό, θα είσαι στη χώρα σου. Είσαι σε θέση, λοιπόν, να κάνεις τις σπουδές σου σε ένα πανεπιστήμιο κοντά στο σπίτι σου. Και αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για ποικίλους λόγους. Σίγουρα, νιώθεις μεγαλύτερη ασφάλεια γνωρίζοντας πως με το παραμικρό που θα συμβεί θα έχεις τη δυνατότητα και προπάντων την ευκολία να επιστρέψεις στο σπίτι σου, στους γνωστούς σου, φίλους σου, στην οικογένειά σου.

Επίσης, νιώθεις λιγότερη ανασφάλεια καθώς τα μαθήματά θα γίνονται στην μητρική σου γλώσσα. Έτσι, δεν θα έχεις το άγχος ότι δεν θα κατανοείς απόλυτα τα μαθήματά της σχολής σου. Επιπλέον, χρήση της ελληνικής γλώσσας θα σε βοηθήσει πολύ στην προσαρμογή σου στο χώρο του πανεπιστημίου ή της καινούριας πόλης στην οποία σπουδάζεις.

Επιπλέον, το γεγονός πως κάνεις μεταπτυχιακές σπουδές στη χώρα σου σημαίνει ότι δε θα αποχωριστείς τους φίλους σου και την οικογένειά σου. Ακόμα και αν αποφασίσεις να παρακολουθήσεις μεταπτυχιακό σε άλλη πόλη της Ελλάδας ξέρεις πως η μετακίνηση από την μία περιοχή στην άλλη είναι αρκετά εύκολη και σύντομη, επομένως, είναι αρκετά δύσκολο να χάσεις επαφή με τους γνωστούς σου.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι ότι παραμένοντας στην χώρα σου δημιουργείς έναν κύκλο γνωριμιών και καταφέρνεις να χτίσεις ένα όνομα στον χώρο που σε απασχολεί, κάτι που θα σε βοηθήσει αρκετά κατά την διάρκεια της επαγγελματικής σου πορείας. Θα προσθέσω πως το κόστος ζωής στην χώρα μας είναι αρκετά χαμηλότερο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ας μιλήσουμε και για τα μεταπτυχιακά προγράμματα, καθώς όλοι αναζητούμε τους παραπάνω παράγοντες για τον τόπο σπουδών μας. Τον σημαντικότερο ρόλο παίζει το πρόγραμμα που θα επιλέξουμε καθώς και το πανεπιστήμιο.

Είναι γνωστό πως τα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, παρόλο που αντιμετωπίζουν αρκετές οικονομικές δυσκολίες λόγω της έλλειψης χρηματοδοτήσεων, έχουν καταφέρει να διατηρήσουν ένα υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο. Στην χώρα μας κάποια από τα πιο περιζήτητα μεταπτυχιακά προγράμματα αφορούν τις γλωσσικές σπουδές και τις ανθρωπιστικές επιστήμες. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι μειονεκτεί σε άλλους κλάδους. Παράλληλα στην Ελλάδα ανθούν η καινοτομία, η τεχνολογία και οι επιχειρήσεις.

Ένα τελευταίο επιχείρημα, στο οποίο μπορεί κάποιοι να μην δώσουν μεγάλη βαρύτητα, είναι η ομορφιά, φυσική και πολιτισμική, της χώρας μας που ελκύει κατά χρόνους τον κόσμο από το εξωτερικό.  Ίσως αυτό πρέπει να αρχίσει να αποτελεί και για εμάς σημαντικό επιχείρημα για να παραμείνουμε εδώ για σπουδές.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα μεταπτυχιακών στην Ελλάδα, διάβασε τον πλήρη οδηγό του citycampus εδώ!

#Υπέρ: Μεταπτυχιακού στο εξωτερικό

Και ναι λοιπόν, είναι γεγονός! Κατάφερες και πήρες το πτυχίο σου! Και τώρα; Τώρα η φάση είναι: «Πάρ’το Λίζα και κάν’το κορνίζα»; Ή μήπως πάμε παρακάτω; Και ποιο είναι το επόμενο βήμα; Η απάντηση είναι ένα μεταπτυχιακό. Και αφού αποφασίσεις τον τομέα και το ακριβές αντικείμενο του μεταπτυχιακού σου, έρχεται το επόμενο κρίσιμο ερώτημα. Ελλάδα ή εξωτερικό;

Αυτοί είναι οι 7 λόγοι για να επιλέξεις ένα μεταπτυχιακό στο εξωτερικό!

Αρχικά, έχεις τη δυνατότητα επιλογής του αντικείμενου μελέτης μέσα από μια πολύ μεγάλη γκάμα επιλογών. Έτσι δεν περιορίζεσαι στα τμήματα που σου προσφέρουν τα πανεπιστήμια της χώρας σου.

Η καθημερινή εξάσκηση στην ξένη γλώσσα του πανεπιστημίου ή της χώρας που θα σπουδάσεις, είναι προφανώς, πολύ χρήσιμη τόσο στην επαγγελματική, όσο και στην προσωπική σου ζωή.

Σίγουρα, οι μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό και η πιθανή προϋπηρεσία σε κάποιον τομέα εκεί, αποτελούν σημαντικό βαρόμετρο για το βιογραφικό σου, γεγονός που δεν θα περάσει απαρατήρητο κατά την διάρκεια της συνέντευξης με έναν μελλοντικό εργοδότη.

Από τη στιγμή που θα βρεθείς σε μια άλλη χώρα μόνος σου, γίνεσαι πιο υπεύθυνος. Η φροντίδα και η προστασία του εαυτού σου ανάγεται αποκλειστικά και μόνο σε εσένα, γεγονός που σε βοηθάει να ωριμάσεις γρηγορότερα.

Εάν σκέφτεσαι να εγκατασταθείς μόνιμα στο εξωτερικό, τότε έχεις κάνει την καλύτερη προεργασία. Έχεις έρθει σε επαφή με ανθρώπους εκεί, έχεις δει πώς ζουν και πώς λειτουργούν όλα στην χώρα στην οποία βρίσκεσαι. Με λίγα λόγια έχεις κάνει ένα πολύ καλό ζέσταμα και ο διαιτητής τώρα σφύριξε την έναρξη. Just play!

Φεύγοντας στο εξωτερικό και καθώς απομακρύνεσαι από τη ζωή που είχες ως τώρα, σου δίνεται η ευκαιρία να αποκτήσεις περισσότερο χρόνο με τον εαυτό σου. Και τι γίνεται όταν αποκτούμε χρόνο με εμάς του ίδιους; Γινόμαστε περισσότερο δημιουργικοί. Θα κάνεις πράγματα για σένα που πάντα ήθελες και ποτέ δεν έκανες, ή δεν ήξερες ότι σου αρέσουν και αποδεικνύεται ότι είσαι ευτυχισμένος μέσα από αυτά.

Φεύγοντας στο εξωτερικό για ένα μεγάλο διάστημα, γνωρίζοντας άλλες κουλτούρες, ανθρώπους και συμπεριφορές, σιγά σιγά θα απομακρυνθείς από τα «πρέπει» και τα «μη», καθώς θα διαπιστώσεις ότι αυτά είναι μεταβαλλόμενα. Έτσι, θα νιώσεις ελεύθερος και τότε η καθημερινότητα θα αποκτήσει άλλη διάσταση.

Μη διστάσεις, μην το φοβηθείς, απλά δοκίμασέ το. Μετά από μια τέτοια εμπειρία, ακόμα και αν αναιρέσουμε όσα προαναφέρθηκαν, ένα είναι σίγουρo: θα αποκτήσεις τέτοια αυτοπεποίθηση και τέτοια δύναμη, που ο κόσμος στα μάτια σου θα φαντάζει πολύ μικρός!

Αν θες να εξερευνήσεις τις επιλογές σου, διάβασε τον πλήρη οδηγό του citycampus για τα μεταπτυχιακά στην Ευρώπη εδώ!

 

Πηγή: citycampus.gr

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.