«Αθηνά» – Χρηματοδότηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων ασφάλειας και άμυνας

Τετάρτη, 21 Αύγουστος, 2019 | NEA

Ο μηχανισμός «Αθηνά» διαχειρίζεται τη χρηματοδότηση των κοινών δαπανών των στρατιωτικών επιχειρήσεων της ΕΕ στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) της ΕΕ.

Την 1η Μαρτίου 2004 το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκρότησε τον μηχανισμό «Αθηνά». 27 κράτη μέλη της ΕΕ συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων της ΕΕ, καθώς η Δανία έχει αποφασίσει να απέχει από τα στρατιωτικά θέματα της ΚΠΑΑ.

Η διαχείριση του μηχανισμού «Αθηνά» έχει ανατεθεί σε έναν διευθυντή, υπό την εξουσία ειδικής επιτροπής αποτελούμενης από αντιπροσώπους των κρατών μελών που συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση κάθε επιχείρησης.

Δυνατότητες χρηματοδότησης από τον μηχανισμό «Αθηνά»

Ο μηχανισμός «Αθηνά» μπορεί να χρηματοδοτεί τις κοινές δαπάνες των στρατιωτικών επιχειρήσεων της ΕΕ, καθώς επίσης τις δαπάνες που βαρύνουν επιμέρους κράτη, οι οποίες περιλαμβάνουν στέγαση, καύσιμα και άλλες ανάλογες δαπάνες για τις συμμετέχουσες εθνικές δυνάμεις.

Σε κάθε περίπτωση, οι εν λόγω δαπάνες αφορούν τα εξής:

-Εγκατάσταση στρατηγείου και λειτουργικές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων μετακινήσεων, συστημάτων Η/Υ, διοικητικών δομών, πληροφόρησης του κοινού, πρόσληψης τοπικού προσωπικού, ανάπτυξης και στέγασης στρατηγείου δυνάμεως

-για τις δυνάμεις συνολικά: υποδομές, ιατρικές υπηρεσίες (επί τόπου), ιατρικές διακομιδές, διακριτικά σήματα, πρόσκτηση πληροφοριών (δορυφορικές εικόνες)

-επιστροφές χρημάτων προς/από το ΝΑΤΟ ή άλλους οργανισμούς (π.χ. τα ΗΕ)

Ο μηχανισμός «Αθηνά», εάν το αποφασίσει το Συμβούλιο, μπορεί επίσης να χρηματοδοτήσει δαπάνες για τη μεταφορά και τη στέγαση των δυνάμεων, καθώς και για τα πολυεθνικά στρατηγεία κάτω από το επίπεδο του στρατηγείου δυνάμεως.

Ο μηχανισμός «Αθηνά», εφόσον ζητηθεί από τον διοικητή επιχείρησης και εγκριθεί από την ειδική επιτροπή, μπορεί να χρηματοδοτήσει και τα εξής:

-στρατωνισμός και στέγαση/υποδομές, βασικός πρόσθετος εξοπλισμός, ιατρικές υπηρεσίες, πρόσκτηση πληροφοριών (πληροφορίες στο θέατρο των επιχειρήσεων, αναγνώριση και παρακολούθηση, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης και αναγνώρισης αέρος – εδάφους και των πληροφοριών από ανθρώπινες επαφές)

-άλλες κρίσιμες ικανότητες σε επίπεδο θεάτρου επιχειρήσεων (άρση ναρκοπεδίων, χημική, βιολογική, ραδιολογική και πυρηνική προστασία (CBRN), αποθήκευση και καταστροφή όπλων)

Συνεισφορά των κρατών μελών στον μηχανισμό «Αθηνά»

Οι κανόνες σχετικά με τις συνεισφορές των κρατών μελών στον μηχανισμό «Αθηνά» περιέχονται στο άρθρο 41 παράγραφος 2 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα κράτη μέλη συνεισφέρουν με ετήσιο μερίδιο βάσει του ακαθάριστου εθνικού τους εισοδήματος.

Ο μηχανισμός «Αθηνά» μπορεί επίσης να προχρηματοδοτήσει άλλες δαπάνες που σχετίζονται με μία επιχείρηση, ιδίως στον τομέα της στήριξης σε πραγματικές συνθήκες. Εφαρμόζονται ειδικοί δημοσιονομικοί κανόνες σε όλες τις δαπάνες που χρηματοδοτούνται μέσω του μηχανισμού «Αθηνά».

Οι δημοσιονομικοί κανόνες του μηχανισμού «Αθηνά»

Οι δημοσιονομικοί κανόνες του μηχανισμού «Αθηνά» ορίζονται από την Ειδική Επιτροπή. Ισχύουν ειδικοί κανόνες για τους διάφορους τομείς επιλέξιμων δαπανών καθώς και για τις προσλήψεις και τις συμβάσεις προμηθειών στο πλαίσιο του μηχανισμού «Αθηνά».

Εγχειρίδιο λειτουργίας του μηχανισμού «Αθηνά»

Το εγχειρίδιο λειτουργίας του μηχανισμού «Αθηνά», παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες για την οικονομική διαχείρισή του.

Προστασία των δεδομένων

Η Ειδική Επιτροπή του μηχανισμού «Αθηνά» θέσπισε τους ακόλουθους εκτελεστικούς κανόνες όσον αφορά την εφαρμογή του κανονισμού 45/2001 στον μηχανισμό «Αθηνά».

 

Αυτή τη στιγμή, χρηματοδοτούνται από τον μηχανισμό «Αθηνά» έξι υπό εξέλιξη στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΕΕ:

EUFOR ΑΛΘΑΙΑ (Βοσνία – Ερζεγοβίνη)

EUNAVFOR ΑΤΑΛΑΝΤΗ (Κέρας της Αφρικής)

EUTM ΣΟΜΑΛΙΑ

EUTM ΜΑΛΙ

EUNAVFOR MED

EUTM RCA (Κεντροαφρικανική Δημοκρατία)

Προηγούμενες επιχειρήσεις που χρηματοδότησε ο μηχανισμός «Αθηνά»:

-AMIS 2 (Σουδάν) (Ιούλιος 2005 – Δεκέμβριος 2007)

-EUFOR ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ (Ιούνιος 2006 – Νοέμβριος 2006)

-EUFOR ΤΣΑΝΤ / ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (Ιανουάριος 2008 – Μάρτιος 2009)

-EUFOR ΛΙΒΥΗ (Απρίλιος 2011- Νοέμβριος 2011)

 

 

 

Πηγή: consilium.europa.eu

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                             
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.