Αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών σε προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ελλάδα
Αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ, επισκέφτηκε την προηγούμενη εβδομάδα την Ελλάδα προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση των προσφύγων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και να ελέγξει πώς υλοποιείται η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για το προσφυγικό. Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο Ούγγρος ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών Πίτερ Νίντερμούλερ. Τα μέλη, συναντήθηκαν επίσης με εκπροσώπους των ελληνικών αρχών, διεθνών οργανισμών και ΜΚΟ. Από την πλευρά της Ελλάδας, συμμετείχε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοοκρατίας κα. Ελίζα Βόζεμπεργκ. Την αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών συνόδευε ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος.
Η κατάσταση στην Ειδομένη «δεν είναι καλή», είπε ο Έλληνας υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, το απόγευμα της Τρίτης στην αντιπροσωπεία των ευρωβουλευτών που μόλις είχε καταφτάσει στη Θεσσαλονίκη και τους εξήγησε ότι επιθυμία των ελληνικών αρχών είναι να κλείσουν τον υποτυπώδη καταυλισμό μέχρι τα μέσα Ιουνίου, μεταφέροντας τους ανθρώπους σε άλλες τοποθεσίες που θα διαχειρίζονται από τις αρχές και θα είναι καλύτερα εξοπλισμένες.
Την επόμενη ημέρα η αντιπροσωπεία των ευρωβουλευτών επισκέφτηκε την Ειδομένη, όπου είναι συγκεντρωμένοι περίπου 12.000 άνθρωποι, εκ των οποίων το 40% είναι παιδιά. Εκεί, ξεναγήθηκαν στον καταυλισμό από μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων και είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με μερικούς πρόσφυγες και να ακούσουν για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.
Την Πέμπτη, η ομάδα των ευρωβουλευτών βρέθηκε στη Λέσβο, όπου επισκέφτηκε το κλειστό κέντρο καταγραφής και διαμονής προσφύγων της Μόριας, όπου μετά τις κοινές δηλώσεις ΕΕ-Τουρκίας, στις 18 Μαρτίου, κρατούνται 3.500 περίπου μετανάστες και αιτούντες άσυλο, όσο περιμένουν να καταγραφούν στα μητρώα.
«Θα πρέπει να διασφαλίσουμε άμεσα υγειονομική περίθαλψη, κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη αλλά και πρόσβαση στην εκπαίδευση για τα παιδιά. Μεσοπρόθεσμα, χρειαζόμαστε μια διαδικασία που θα βασίζεται σε νόμιμες εναλλακτικές, με τις οποίες αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούν να μετεγκατασταθούν ή θα μπορεί να τους χορηγηθεί διεθνής προστασία στην Ελλάδα. Μακροπρόθεσμα, χρειαζόμαστε ένα πραγματικά κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη και θα αποδέχεται την πραγματικότητα της ανθρώπινης μετανάστευσης», δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ευρωβουλευτών Πίτερ Νιντερμούλερ (Σοσιαλιστές, Ουγγαρία).
Επίσης, ζήτησε να υπάρχει «καλύτερη ροή πληροφοριών προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, που θα τους δίνουν σαφή χρονοδιαγράμματα. Η αποτυχία να παρέχονται σημαντικές πληροφορίες, οδηγεί σε θυμό και απογοήτευση. Επίσης, επιταχύνουμε τις διαδικασίες εξέταση αιτημάτων για την παροχή ασύλου, προκειμένου να τους προσφέρουμε μια προοπτική για το μέλλον».
Αργότερα την ίδια ημέρα οι ευρωβουλευτές, επισκέφτηκαν τον προσφυγικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ο 95% του ανθρώπων που βρίσκονται εκεί, θεωρούνται «ευάλωτοι», συμπεριλαμβανόμενων των ατόμων με αναπηρίες, τις εγκύους και τις γυναίκες που ταξιδεύουν μόνες με παιδιά.
Περισσότερα για την επίσκεψη των ευρωβουλευτών σε Ειδομένη, Λέσβο και Αθήνα, εδώ.
Πηγή: www.europarl.gr