Ανοιχτή επιστολή 100 ευρωπαϊκών προσωπικοτήτων για την υποστήριξη του προγράμματος Erasmus

Παρασκευή, 9 Νοέμβριος, 2012 | NEA

Περισσότερες από 100 προσωπικότητες της Ευρώπης από τους τομείς της εκπαίδευσης, της τέχνης, της λογοτεχνίας, των οικονομικών, της φιλοσοφίας και του αθλητισμού απέστειλαν ανοικτή επιστολή προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ εκφράζοντας την υποστήριξή τους στο απειλούμενο πρόγραμμα ανταλλαγής σπουδαστών Erasmus. Οι προσωπικότητες που υπογράφουν την επιστολή προέρχονται από κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ και μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται ο Ισπανός σκηνοθέτης κ. Pedro Almodovar, ο πρόεδρος του ποδοσφαιρικού συλλόγου Μπαρτσελόνα κ. Sandro Rosell, ο βραβευμένος με το βραβείο Nόμπελ καθηγητής Χριστόφορος Πισσαρίδης και διάφοροι Ολυμπιονίκες. Αντιδρούν στις ανησυχίες για την ενδεχόμενη δραστική μείωση τόσο του αριθμού των φοιτητών όσο και των υποτροφιών, λόγω των έντονων αντιπαραθέσεων σχετικά με τους προϋπολογισμούς της ΕΕ για το 2012 και το 2013. Το πρόγραμμα καταγράφει ήδη έλλειμμα ύψους 90 εκατ. ευρώ φέτος και εκφράζονται φόβοι ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί το 2013. Την τελευταία 25ετία, το Erasmus έδωσε τη δυνατότητα σε σχεδόν τρία εκατομμύρια νέους Ευρωπαίους να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Πιο πρόσφατα, υποστήριξε επίσης προσλήψεις σε εταιρείες του εξωτερικού. Μια ολόκληρη γενιά έμαθε τι σημαίνει να ζει κανείς και να εργάζεται μαζί με άτομα από άλλο πολιτισμό και να αναπτύσσει τις δεξιότητες και την προσαρμοστικότητα που έχουν ζωτική σημασία στη σύγχρονη αγορά εργασίας.

Η επιστολή προειδοποιεί ότι, αν οι προϋπολογισμοί της ΕΕ για το 2012 και το 2013 δεν επαρκούν για την εκπλήρωση των υποσχέσεων που έχουν δοθεί στους φοιτητές με βάση προειλημμένες δεσμεύσεις, «χιλιάδες θα μπορούσαν να χάσουν μια εμπειρία ικανή να τους αλλάξει τη ζωή».

Η απειλή κατά του προγράμματος δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη χρονική στιγμή για τους νέους της Ευρώπης. Η ανεργία των νέων ηλικίας 15 έως 24 ετών αυξήθηκε κατά 50% από την έναρξη της κρίσης και, σήμερα, ένας στους πέντε νέους Ευρωπαίους – πάνω από 5 εκατομμύρια – είναι χωρίς εργασία.

Η επιστολή ζητεί οι επενδύσεις στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης να τεθούν στο επίκεντρο της απάντησης που δίνει η Ευρώπη στην κρίση. Επιπλέον, τονίζει τα σχέδια της Ευρώπης για αύξηση των ευκαιριών που θα έχουν οι νέοι προκειμένου να αυξήσουν τις δεξιότητες και την απασχολησιμότητά τους στο πλαίσιο του νέου προγράμματος «Erasmus για όλους», που αναμένεται να αρχίσει να εφαρμόζεται το 2014.

Η επιστολή καταλήγει: «Το “Erasmus για όλους” θα κοστίσει λιγότερο από 2% του συνολικού προϋπολογισμού της ΕΕ. Τις επόμενες εβδομάδες, εσείς, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, θα έχετε τη μοναδική ευκαιρία να επικυρώσετε το νέο πρόγραμμα και να του παράσχετε τους πόρους που χρειάζεται. Οι νέοι μας το αξίζουν. Το μέλλον μας εξαρτάται από αυτό.»

Η κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, Ευρωπαία επίτροπος για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη δημοσιοποίηση της επιστολής. «Το πρόγραμμα Erasmus αλλάζει ζωές και διευρύνει πνεύματα επί 25 χρόνια. Μακάρι αυτό να συνεχιστεί! Οι νέοι αναγκάστηκαν να αναλάβουν το βαρύτερο φορτίο της κρίσης. Τώρα χρειάζονται την υποστήριξή μας περισσότερο από ποτέ. Είμαι περήφανη και συγκινημένη που τόσο πολλά άτομα, από διάφορες κοινωνικές θέσεις, βγήκαν μπροστά για να δηλώσουν την υποστήριξή τους στο Erasmus.»

Περισσότερες πληροφορίες

Επιστολή για το Erasmus στο Facebook

MEMO/12/816 – Συχνές ερωτήσεις για το Erasmus και τον προϋπολογισμό του

Erasmus: αλλάζει ζωές και διευρύνει πνεύματα επί 25 χρόνια

Νέο ρεκόρ για το Erasmus: αύξηση κατά 8,5% των ανταλλαγών φοιτητών

Το πρόγραμμα Erasmus – Μια ευρωπαϊκή επιτυχία

Το πλήρες κείμενο της επιστολής

Το μέλλον του Erasmus: ανοικτή επιστολή προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ

Η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει στην εκπαίδευση και στη νεολαία

Προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η οικονομική κρίση έπληξε πολύ βαριά τη νεολαία της Ευρώπης. Η ανεργία των νέων από 15 έως 24 ετών αυξήθηκε κατά 50% από την έναρξη της κρίσης και, σήμερα, ένας στους πέντε νέους Ευρωπαίους – πάνω από 5 εκατομμύρια – είναι χωρίς εργασία. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να χαθεί μια γενιά.

Η εκπαίδευση και η κατάρτιση πρέπει να τεθούν στο επίκεντρο της απάντησης της Ευρώπης. Κάθε πολιτισμένη κοινωνία επιθυμεί να επενδύσει στο μέλλον των νέων της, έτσι ώστε να μπορούν αυτοί να διαδραματίσουν πλήρως το ρόλο τους ως ενεργοί πολίτες, να βρουν αποδοτική εργασία και να ζήσουν ικανοποιητικά. Η καλή εκπαίδευση είναι θεμελιώδους σημασίας, καθώς οι νέοι μας ετοιμάζονται για έναν κόσμο όλο και ταχύτερα μεταβαλλόμενο, κινούμενο, αλληλεξαρτώμενο και πολυπολιτισμικό.

Κατά τα τελευταία 25 έτη, το δημοφιλές πρόγραμμα Erasmus της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέτρεψε σε τρία εκατομμύρια περίπου νέων Ευρωπαίων να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Πιο πρόσφατα, το πρόγραμμα Erasmus υποστήριξε επίσης την τοποθέτηση σε θέσεις εργασίας σε εταιρείες στο εξωτερικό. Μια ολόκληρη γενεά έμαθε τι σημαίνει να ζει κανείς και να εργάζεται μαζί με άτομα από άλλο πολιτισμό και να αναπτύσσει δεξιότητες και ικανότητα προσαρμογής που έχουν ζωτική σημασία στη σύγχρονη αγορά εργασίας. Είναι μια γενιά που ξεκίνησε για να βρει ορισμένες από τις καλύτερες θέσεις εργασίας.

Ελπίζουμε ότι οι προϋπολογισμοί της περιόδου 2012/2013 για το Erasmus θα είναι επαρκείς ώστε να τηρηθούν οι υποσχέσεις που έχουν δοθεί στους σπουδαστές με βάση τις ήδη συμφωνηθείσες δεσμεύσεις, αλλιώς χιλιάδες σπουδαστές θα μπορούσαν να χάσουν την ευκαιρία για μια εμπειρία που ενδεχομένως θα άλλαζε τη ζωή τους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης – το «Erasmus για όλους» – που θα ανοίξει τις ευκαιρίες αυτές σε περισσότερα εκατομμύρια νέους Ευρωπαίους από το 2014. Το πρόγραμμα αυτό θα τους επιτρέψει να σπουδάσουν, να καταρτιστούν, να εργαστούν και να δραστηριοποιηθούν εθελοντικά σε μια άλλη χώρα και να αποκτήσουν την εμπειρία που θα τους βοηθήσει να εξασφαλίσουν την πολύτιμη πρώτη θέση εργασίας τους.

Το «Erasmus για όλους» θα κοστίσει λιγότερο από 2% του συνολικού προϋπολογισμού της ΕΕ. Κατά τις επόμενες εβδομάδες, εσείς, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα έχετε τη μοναδική ευκαιρία να επικυρώσετε το νέο πρόγραμμα και να του παράσχετε τους πόρους που χρειάζεται.

Οι νέοι μας το αξίζουν. Το μέλλον μας εξαρτάται από αυτό.

Υπογράφοντες

Αυστρία

Serge Falck, ηθοποιός

Peter Hofbauer, διευθυντής θεάτρου

Uwe Kroeger, αστέρας μιούζικαλ

Vera Russwurm, τηλεοπτική παρουσιάστρια

René Kremser, πρέσβης Erasmus, Ινστιτούτο κοινωνικών υπηρεσιών

Βέλγιο

Jonathan & Kevin Borlée, ολυμπιακοί αθλητές

Axelle Red, τραγουδιστής

Lien Van de Kelder, Σύμβουλος για θέματα διανοητικής ιδιοκτησίας, ηθοποιός και πρώην φοιτήτρια Erasmus

Βουλγαρία

Stefka Kostadinova, Πρόεδρος της εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, κάτοχος παγκοσμίου ρεκόρ στο άλμα εις ύψος

Καθηγήτρια Rumyana Todorova, πρέσβειρα Erasmus, Αντιπρύτανης του Τμήματος επιστημών, έρευνας και διεθνών σχέσεων, Πανεπιστήμιο Shumen

Boryana Klinkova, πρέσβειρα Erasmus, συντονίστρια διεθνών προγραμμάτων, Πανεπιστήμιο Friedrich-Alexander, Erlangen-Nuremberg

Τσεχική Δημοκρατία

Jiří Bělohlávek, Διευθυντής ορχήστρας της Τσεχικής Φιλαρμονικής

Pavel Nedvěd, πρώην ποδοσφαιριστής, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Γιοβέντους

Eva Jiřičná, αρχιτέκτονας και σχεδιάστρια

Martin Wichterle, επιχειρηματίας

Κύπρος

Καθηγητής Χριστόφορος Πισσαρίδης, βραβείο Νόμπελ Οικονομίας για το 2010

Μιχάλης Σαρρής, οικονομολόγος και πρώην υπουργóς Οικονομικών

Παύλος Κοντίδης, ιστιοπλόος, κάτοχος αργυρού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012

Κυπριανός Κατσαρής, πιανίστας

Βίβιαν Κανάρη, παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής

Δανία

Καθηγήτρια Marlene Wind, διευθύντρια του Κέντρου Ευρωπαϊκών Πολιτικών, Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης

Καθηγητής Gerard Byrne,καλλιτέχνης, Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών της Δανίας

Εσθονία

Helen Lokuta, τραγουδίστρια όπερας

Johannes Tralla, δημοσιογράφος (τηλεόραση)

Φινλανδία

Tuomo Martikainen, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστιμίου του Ελσίνσκι

Paula Pietilä, πρέσβειρα Erasmus, συντονίστρια σε θέματα αναπηρίας, Πανεπιστήμιο του Turku

Γαλλία

Lilian Thuram, πρώην ποδοσφαιριστής, μέλος της εθνικής ομάδας της Γαλλίας που κατέκτησε το παγκόσμιο και το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, διευθυντής ιδρύματος για την καταπολέμηση του ρατσισμού

Καθηγητής Pierre Joliot-Curie, βιολόγος, Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας, εγγονός της Marie Curie

Michel Serres, φιλόσοφος και συγγραφέας

Cédric Villani, μαθηματικός, Αντιπρόεδρος της EuropaNova

Γερμανία

Detlev Buck, παραγωγός και ηθοποιός

Daniel Brühl, ηθοποιός

Cornelia Funke, συγγραφέας

Peter Scholze, καθηγητής μαθηματικών

Ελλάδα

Σία Κοσιώνη, δημοσιογράφος

Μαρία Φαραντούρη, τραγουδίστρια

Γιάννης Τσιμιτσέλης, ηθοποιός

Διονύσης Τσακνής, συνθέτης

Δρ Γκίκας Μαγιορκίνης, κάτοχος του βραβείου Marie Curie 2012, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ουγγαρία

Áron Szilágyi, αθλητής ξιφασκίας, παγκόσμιος πρωταθλητής και χρυσός ολυμπιονίκης το 2012

Eszter Ónodi, ηθοποιός

Iρλανδία

Mick Galwey, πρώην αρχηγός της ομάδας ράγκμπι της Ιρλανδίας

Gerry McLoughlin, δήμαρχος του Limerick και πρώην μέλος της διεθνούς ομάδας ράγκμπι

Noelle O’Connell, Εκτελεστικός Διευθυντής, European Movement Ireland (Ευρωπαϊκό Κίνημα της Ιρλανδίας)

Jessica Gough, πρέσβης Erasmus, Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας (National University of Ireland), Galway

Ιταλία

Beppe Severgnini, δημοσιογράφος, αρθρογράφος και συγγραφέας

Margherita Hack, αστροφυσικός και επιστημονική συγγραφέας

Federico Taddia, μουσικός παραγωγός ραδιοφώνου και παρουσιαστής τηλεοπτικού προγράμματος

Elisa Di Francisca, αθλήτρια ξιφασκίας, χρυσή ολυμπιονίκης το 2012

Λετονία

Juris Šteinbergs, καθηγητής μοριακής βιολογίας και προσωπικότητα της τηλεόρασης

Lauris Reiniks, λετονός τραγουδιστής, στιχογράφος, τηλεοπτικός παρουσιαστής και ηθοποιός

Aleksejs Naumovs, πρέσβης του Erasmus και πρύτανης της Art Academy of Latvia

Madara Apsalone, αναπληρώτρια εθνική εκπρόσωπος του δικτύου σπουδαστών του Erasmus, υπουργείο Οικονομικών

Λιθουανία

Rūta Meilutytė, κολυμβήτρια, χρυσό μετάλλιο Ολυμπιακών Αγώνων 2012

Martynas Levickis, ακορντεονίστας-σολίστας

Erica Jennings, τραγουδίστρια-τραγουδοποιός

Λουξεμβούργο

Liz May, αθλήτρια στο τρίαθλο

Jean Muller, πιανίστας

Patrick Weimerskirch, πρόεδρος της Βουλής των Νέων

Joseph Lorent, δημοσιογράφος και Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Τύπου

Ranga Yogeshwar, συγγραφέας, επιστημονικός δημοσιογράφος και φυσικός

Μάλτα

Valerie Vella, παρουσιάστρια τηλεοπτικού προγράμματος

Pierre Mejlak, συγγραφέας

Ira Losco, τραγουδίστρια ποπ μουσικής

Κάτω Χώρες

Harrry Starren, συντονιστής και πρώην Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου εκπαίδευσης και γνώσης De Baak

Susanne Stolte, πρόεδρος της Ολλανδικής Ένωσης Διευθύνοντων και Μη Διευθύνοντων Συμβούλων

Δρ van den Berg, Διευθυντής του Space Expo, Noordwijk

Δρ Ruben Baumgartner, Πρόεδρος του SHL-Groep

Steijn Pelle, νέος επιχειρηματίας

Bram Peper, πρέσβης Erasmus, λέκτορας, Πανεπιστήμιο Erasmus του Ρότερνταμ

Désirée Majoor, πρέσβειρα Erasmus, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών στις Τέχνες, Ουτρέχτη

Πολωνία

Wojciech Błach, ηθοποιός

Jerzy Baczyński, αρχισυντάκτης, Polityka

Wilhelm Sasnal, καλλιτέχνης· το 2006 βραβεύτηκε με το βραβείο σύγχρονης τέχνης Vincent van Gogh που απονέμεται κάθε δύο χρόνια

Małgorzata Ludwisiak, συντηρήτρια μουσείου και αναπληρώτρια διευθύντρια, Art Museum of Łodz

Πορτογαλία

Vasco da Graça Moura, Πρόεδρος του πολιτιστικού κέντρου του Belém

Fernando Carvalho Rodrigues, επιστήμονας και πρώην Διοικητής του NATO

Teresa de Sousa, δημοσιογράφος

Καθηγητής Manuel Jose Santos Silva, Πανεπιστήμιο Beira Interior

Ρουμανία

Ivan Patzaichin, πρωταθλητής κανό σπριντ

Vlad Petreanu, δημοσιογράφος και μπλόγκερ

Luca Niculescu, δημοσιογράφος και παρουσιαστής τηλεοπτικής εκπομπής

Σλοβενία

Mojca Mavec, δημοσιογράφος, παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής, εκδότρια

Eva και Nika Prusnik, τραγουδιστές, πρέσβεις του «Νεολαία σε κίνηση»

Σλοβακία

Emília Vašáryová, ηθοποιός

Karin Habšudová, τενίστρια

Adela Banášová, παρουσιάστρια τηλεοπτικού προγράμματος

Ισπανία

Pedro Almodovar, σκηνοθέτης

Sandro Rossell, Πρόεδρος του ποδοσφαιρικού συλλόγου Μπαρτσελόνα

Fernando Savater, φιλόσοφος και συγγραφέας

Enrique Pérez Vergara (Flipy), παρουσιαστής τηλεοπτικού προγράμματος

Javier Marías, συγγραφέας, μέλος της Βασιλικής Ισπανικής Ακαδημίας

Σουηδία

Anders Wijkman, Ανώτερος Σύμβουλος του περιβαλλοντικού Ινστιτούτου της Στοκχόλμης (Stockholm Environment Institute) και Πρόεδρος, Λέσχη της Ρώμης

Staffan Nilsson, Πρόεδρος, Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή

Rolf Gustavsson, δημογράφος

Hans Åhl, πρέσβης Erasmus, Πανεπιστήμιο Mid Sweden University

Karl-Fredrik Ahlmark, πρέσβης Erasmus, Πανεπιστήμιο του Γκέτεμπουργκ

Ηνωμένο Βασίλειο

Rhodri Morgan, πρώην πρωθυπουργός της Ουαλίας

David Hare, θεατρικός συγγραφέας

Larry Lamb, ηθοποιός

Sian Lloyd, παρουσιάστρια τηλεοπτικού μετεωρολογικού δελτίου

Δρ Claire Belcher, βραβεύτηκε το 2012 με το βραβείο Marie Curie, Πανεπιστήμιο του Exeter

Cornelia Parker OBE, γλύπτρια και καλλιτέχνης εγκαταστάσεων

John Stezaker, καλλιτέχνης

Gwyneth Lewis, ποιήτρια και συγγραφέας

Mererid Hopwood, ποιήτρια και συγγραφέας

Richard Wentworth CBE, καλλιτέχνης

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;Με μία ματιά
                             
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.