Αφιερωμένη στους Πατέρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η φετινή Ημέρα της Ευρώπης

Τετάρτη, 9 Μάιος, 2012 | NEA

Τι γνωρίζετε για τους ανθρώπους που εργάστηκαν άοκνα για να δημιουργήσουν την Ευρώπη του σήμερα; Μια Ευρώπη που ζει σταθερά με ειρήνη τα τελευταία 60 χρόνια; Πολλοί άνδρες και γυναίκες συμμετείχαν στο έργο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά έντεκα απ’ αυτούς διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο σ’ αυτή τη διαδικασία. Είναι αυτοί που ονομάζουμε «πατέρες» της Ευρωπαϊκής Ένωσης: ο Κόνραντ Αντενάουερ  και ο Βάλτερ Χάλσταϊν από τη Γερμανία, ο Γιόζεφ Μπεχ από το Λουξεμβούργο, ο Γιόχαν Βίλεμ Μπέγιεν και ο Σίκο Μάνσχολτ από τις Κάτω Χώρες, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ από το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Αλτσίντε ντε Γκάσπερι και ο Αλτιέρο Σπινέλι από την Ιταλία, ο Ζαν Μονέ και  ο  Ρομπέρ Σουμάν από Γαλλία και ο Πωλ Ανρί Σπάακ από το Βέλγιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοίμασε μια σειρά έντεκα κειμένων και βιντεοκλίπ που παρουσιάζουν τον ρόλο των προσωπικοτήτων αυτών στην ιστορία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Τα κείμενα δεν επικεντρώνονται μόνον σε λεπτομέρειες της επαγγελματικής και πολιτικής τους ζωής, τις εμπειρίες τους από τους πολέμους στην Ευρώπη και τα πιστεύω τους για τα οφέλη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αλλά παράλληλα εξιστορούν τη συναρπαστική προσωπική ιστορία καθενός. Ποιος γνωρίζει, για παράδειγμα, ότι ένας από αυτούς είχε κερδίσει βραβείο Νόμπελ ή ότι ένας άλλος είχε συμμετάσχει σε αγώνες τένις για το κύπελλο Cup Davis;

Στις 9 Μαΐου, Ημέρα της Ευρώπης, εγκαινιάζουμε αυτό το νέο υλικό ως φόρο τιμής στα επιτεύγματα των ανδρών αυτών και σκοπεύουμε να το εμπλουτίσουμε και με άλλα πρόσωπα που υπήρξαν σημαντικά για την ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον δικτυακό τόπο του αφιερώματος στη διεύθυνση http://europa.eu/about-eu/eu-history/index_en.htm. Τα κείμενα διατίθενται στα Ελληνικά και άλλες 21 γλώσσες.

                   Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.