Κοινή δήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων 2016

Τρίτη, 21 Ιούνιος, 2016 | NEA

1Με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων, ο πρώτος Αντιπρόεδρος κ. Τίμερμανς, η Ύπατη Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος κα Μογκερίνι και οι Επίτροποι κκ. Μίμιτσα, Αβραμόπουλος και Στυλιανίδης υπενθύμισαν τα εξής:

«Εκτιμάται ότι 60 εκατομμύρια άτομα έχουν εκτοπιστεί διά της βίας στον κόσμο — ως πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο, μετανάστες ή ως άτομα που έχουν εκτοπισθεί στο εσωτερικό της χώρας τους. Η παροχή υποστήριξης και προστασίας στους πρόσφυγες και η αποτελεσματική διαχείριση της μετανάστευσης, αποτελεί πρόκληση η οποία απαιτεί μια παγκόσμια απάντηση. Η ΕΕ ούτε στο παρελθόν έχει αποστρέψει το βλέμμα ούτε πρόκειται να το κάνει στο μέλλον όσον αφορά αυτή την κρίση και θα συνεχίσει να συμμετέχει στις παγκόσμιες προσπάθειες αντιμετώπισής της.

Συνολικά, έχουν διατεθεί για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης εντός της ΕΕ και σε τρίτες χώρες περισσότερα από 10 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για τα έτη 2015 και 2016. Επίσης, η ΕΕ τριπλασίασε πέρσι τους πόρους που διαθέτει για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα και συνέβαλε έτσι στη σωτηρία άνω των 240.000 ατόμων στη Μεσόγειο. Οποιαδήποτε βιώσιμη λύση απαιτεί στενή συνεργασία με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης και τη δημιουργία νόμιμων οδών για όσους φεύγουν για να γλιτώσουν από συγκρούσεις και διώξεις προκειμένου να φθάσουν με ασφάλεια στην Ευρώπη. Τον περασμένο Νοέμβριο, οι ηγέτες της ΕΕ και της Αφρικής συμφώνησαν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων των εκτοπίσεων και της παράτυπης μετανάστευσης. Η μετανάστευση θα βρεθεί ακόμη περισσότερο στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής εξωτερικής δράσης μέσω της νέας εταιρικής σχέσης πλαισίου που παρουσιάστηκε στις αρχές του μήνα, και η οποία αποσκοπεί στη δημιουργία ισχυρών εταιρικών σχέσεων με βασικές χώρες προέλευσης και διέλευσης και την στήριξη των χωρών που φιλοξενούν μεγάλους πληθυσμούς προσφύγων.

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης διατίθεται εδώ.

 

Πηγή: ec.europa.eu

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                             
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.