Έκθεση: Βιώσιμη διαχείριση του γλυκού νερού στην Ευρώπη
Το νερό είναι ένα απαραίτητο αγαθό τόσο για την ανθρώπινη διατροφή όσο και για οικονομικές δραστηριότητες όπως η παραγωγή και η βιομηχανία τροφίμων, το ερώτημα είναι, ωστόσο, αν η Ευρώπη καταφέρνει να διαχειρίζεται τους υδάτινους πόρους της με τρόπο βιώσιμο. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος δημοσίευσε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού (21 Μαρτίου) μία ενδεικτική αξιολόγηση για τη χρήση των υδάτινων πόρων σε όλη την Ευρώπη.
Η αξιολόγηση αυτή με τίτλο «Η χρήση των Υδάτινων Πόρων» («Use of freshwater resources«), δείχνει πως ενώ το γλυκό νερό υπάρχει εν αφθονία στην Ευρώπη, η λειψυδρία και η ξηρασία συνεχίζουν να επηρεάζουν μερικές περιοχές, ειδικότερα πυκνοκατοικημένες περιοχές και περιοχές με υψηλή ζήτηση νερού λόγω της γεωργίας ή του τουρισμού,ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Ενδεικτικά περίπου 20 παραποτάμιες περιοχές, κυρίως στην Μεσόγειο, αντιμετωπίζουν προβλήματα λειψυδρίας. Στις περιοχές αυτές συμπεριλαμβάνονται η Κύπρος, η Μάλτα, η Κρήτη, οι Βαλεαρίδες Νήσοι και η Σικελία. Το πρόβλημα οξύνεται ακόμα περισσότερο κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.