Η δανική Προεδρία ενημερώνει τις επιτροπές του ΕΚ σχετικά με τις προτεραιότητες της

Δευτέρα, 21 Ιουλίου, 2025 | NEAΚοινωνίαΟικονομίαΠολιτικές της ΕΕ

https://danish-presidency.consilium.europa.eu/en/media/photos-and-videos/

Οι υπουργοί πραγματοποιούν σειρά συνεδριάσεων σε κοινοβουλευτικές επιτροπές για να παρουσιάσουν τις προτεραιότητες της δανικής Προεδρίας του Συμβουλίου.

Η Δανία ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου μέχρι το τέλος του 2025. Το παρόν κείμενο θα ενημερώνεται τακτικά καθώς πραγματοποιούνται οι ακροάσεις.

Επιτροπή Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης

Στις 15 Ιουλίου, ο Jacob Jensen, Υπουργός Τροφίμων, Γεωργίας και Αλιείας, δήλωσε ότι η Προεδρία θα επικεντρωθεί στην ελάφρυνση του διοικητικού φόρτου για τους αγρότες, ενώ θα συνεχίσει να προωθεί την πράσινη μετάβαση και την καλή διαβίωση των ζώων. Η ολοκλήρωση των τρεχουσών διαπραγματεύσεων για τη δέσμη μέτρων απλούστευσης της κοινής γεωργικής πολιτικής (ΚΓΠ) και η έναρξη συζητήσεων για την ΚΓΠ μετά το 2027 θα αποτελέσουν επίσης προτεραιότητες.

Αρκετοί ευρωβουλευτές ζήτησαν δίκαιες συνθήκες μεταξύ των γεωργών εντός και εκτός της ΕΕ σε σχέση με τη συμφωνία Mercosur και την καλή μεταχείριση των ζώων. Ρώτησαν πώς η Προεδρία θα συμβάλει στη διασφάλιση της αυτάρκειας της ΕΕ σε πρωτεΐνες και λιπάσματα και στη στήριξη των βιοκαλλιεργητών. Άλλοι έθεσαν το ζήτημα της διασφάλισης ότι η πράσινη μετάβαση δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του γεωργικού τομέα.

Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης

Στις 15 Ιουλίου, η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Δανίας Marie Bjerre υποστήριξε ότι η πολιτική συνοχής θα πρέπει να συνεχίσει να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στον προϋπολογισμό της ΕΕ, καθώς η Προεδρία επεξεργάζεται προτάσεις για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ). Είπε ότι η χρηματοδότηση θα πρέπει επίσης να στηρίζει την ανταγωνιστικότητα και να είναι ευέλικτη έναντι απρόβλεπτων γεγονότων. Η κ. Bjerre τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί η αιρεσιμότητα του κράτους δικαίου κατά την κατανομή των κονδυλίων της ΕΕ.

Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν στην ανάγκη να εκσυγχρονιστεί η πολιτική συνοχής και να γίνει πιο ευέλικτη, αλλά ζήτησαν την υποστήριξη της Προεδρίας για την υπεράσπιση του βασικού σκοπού της πολιτικής – τη μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των περιφερειών – και του ρόλου των περιφερειών και των τοπικών αρχών.

Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων

Στις 15 Ιουλίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Peter Hummelgaard τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, αλλά και να προστατευθούν οι κοινές αξίες, προωθώντας παράλληλα την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Δεσμεύτηκε να σημειώσει πρόοδο όσον αφορά τα νομοσχέδια για την προστασία των ενηλίκων και την αφερεγγυότητα, προωθώντας παράλληλα κανόνες για τη γονική μέριμνα.

Ο Morten Bødskov, υπουργός Βιομηχανίας, Επιχειρήσεων και Οικονομικών Υποθέσεων, θα προσπαθήσει να απλοποιήσει τους υφιστάμενους κανόνες προς όφελος των επιχειρήσεων της ΕΕ στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας και τις υποχρεώσεις δέουσας επιμέλειας. Ο κ. Bødskov σκοπεύει επίσης να προωθήσει τη δέσμη μέτρων για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και την πρωτοβουλία για το “28ο καθεστώς” (ένα ενιαίο σύνολο κανόνων της ΕΕ για τη στήριξη της καινοτομίας).

Οι ευρωβουλευτές ρώτησαν σχετικά με τα σχέδια για την ενίσχυση του κράτους δικαίου, την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και τη βελτίωση της αδειοδότησης, λαμβάνοντας υπόψη τη σχεδιαζόμενη απόσυρση της πρότασης για τα τυποποιημένα βασικά διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Ζήτησαν επίσης να προχωρήσουν οι εργασίες σχετικά με το ειδικό δικαστήριο για το έγκλημα της επιθετικότητας, να ληφθούν μέτρα για να διασφαλιστεί ότι η απλούστευση δεν θα οδηγήσει σε απορρύθμιση και να καταβληθούν προσπάθειες για την εξισορρόπηση των δικαιωμάτων και των πνευματικών δικαιωμάτων στο πλαίσιο των νέων τεχνολογιών.

Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων

Στις 15 Ιουλίου, η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Marie Bjerre δήλωσε ότι η Προεδρία επιθυμεί να προωθήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με όλες τις υποψήφιες χώρες. Πρόσθεσε επίσης ότι η ΕΕ πρέπει να ενεργεί πιο ανεξάρτητα για να διασφαλίσει την ασφάλειά της. Ο διάλογος με την Τουρκία θα συνεχιστεί, αλλά οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της θα παραμείνουν σε αναμονή.

Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν περισσότερη στήριξη για ορισμένες υποψήφιες χώρες στην πορεία τους προς την ΕΕ. Ζήτησαν επίσης να ενημερωθούν για τους πιθανούς νέους στρατηγικούς εταίρους της ΕΕ, δεδομένων των πρόσφατων εξελίξεων στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, και ζήτησαν την εμβάθυνση των σχέσεων με τη Λατινική Αμερική. Ρώτησαν επίσης ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η Προεδρία για να βοηθήσει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.

Επιτροπή Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Ασφάλειας Τροφίμων

Στις 15 Ιουλίου, ο Jacob Jensen, Υπουργός Τροφίμων, Γεωργίας και Αλιείας, τόνισε την ανάγκη απλούστευσης της νομοθεσίας της ΕΕ για τους γεωργούς και τους παραγωγούς τροφίμων, καθώς και την ανάγκη προώθησης της καινοτομίας μέσω εργαλείων όπως οι νέες γονιδιωματικές τεχνικές, για τις οποίες η Προεδρία επιδιώκει να επιτύχει συμφωνία με το Κοινοβούλιο. Τόνισε ότι είναι σημαντικό να καταστεί ο αγροδιατροφικός τομέας της ΕΕ πιο ανταγωνιστικός, διατηρώντας παράλληλα υψηλά πρότυπα βιωσιμότητας και ασφάλειας τροφίμων. Άλλες προτεραιότητες περιλαμβάνουν μια στρατηγική της ΕΕ για τις πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, την καλή μεταχείριση των ζώων και τη δράση για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής.

Οι ευρωβουλευτές έθεσαν ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της ΚΓΠ, απαιτώντας μεγαλύτερη δικαιοσύνη, αυξημένη στήριξη των μικρότερων γεωργικών εκμεταλλεύσεων και σαφείς στόχους για τη μείωση των φυτοφαρμάκων. Οι ευρωβουλευτές ρώτησαν επίσης σχετικά με τις εμπορικές συμφωνίες, όπως με τη Mercosur, και μια πιθανή απαγόρευση των PFAS (υπερ- και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες).

Ο Lars Aagaard, υπουργός για το κλίμα, την ενέργεια και τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, τόνισε τη σημασία της επίτευξης συμφωνίας σχετικά με τον κλιματικό στόχο της ΕΕ για το 2040, ώστε να υπάρξει σαφής καθοδήγηση για τη δράση για το κλίμα, τις επενδύσεις και τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα. Υπογράμμισε την ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία πριν από την COP30 στη Βραζιλία στις 10-21 Νοεμβρίου 2025, ώστε να επιδειχθεί η ηγετική θέση και η ενότητα της ΕΕ.

Ορισμένοι ευρωβουλευτές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την οικονομική προσιτότητα της ενέργειας και τον κοινωνικό αντίκτυπο του νέου συστήματος εμπορίας εκπομπών, ενώ άλλοι τόνισαν ότι η υπερβολική ευελιξία θα υπονομεύσει τον στόχο του 2040.

Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων

Στις 15 Ιουλίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Peter Hummelgaard δήλωσε ότι η Προεδρία θα δώσει προτεραιότητα στις εργασίες για την καταπολέμηση του σοβαρού διασυνοριακού και οργανωμένου εγκλήματος, στη δράση για τη βελτίωση των δικαιωμάτων των θυμάτων και στην αστυνομική συνεργασία για την καταπολέμηση της λαθραίας διακίνησης μεταναστών. Η Προεδρία θα προωθήσει επίσης τις εργασίες σχετικά με την οδηγία και τον κανονισμό για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Ο Torsten Schack Pedersen, υπουργός ανθεκτικότητας και ετοιμότητας, ζήτησε την εφαρμογή της στρατηγικής “Ένωση ετοιμότητας” για την ενίσχυση της ασφάλειας, της ανθεκτικότητας και της ετοιμότητας της ΕΕ. Η Προεδρία θα προωθήσει τις εργασίες σχετικά με τον αναμορφωμένο μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ, τη στρατηγική αποθεματοποίησης και τα μέτρα για την προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας.

Οι ευρωβουλευτές ρώτησαν την Προεδρία σχετικά με την πρόοδο των οδηγιών για την καταπολέμηση της διαφθοράς και τα δικαιώματα των θυμάτων. Σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, οι εργασίες και για τις δύο θα συνεχιστούν άμεσα ως προτεραιότητα. Οι ευρωβουλευτές και οι υπουργοί συζήτησαν επίσης την πρόσβαση των αρχών επιβολής του νόμου σε δεδομένα, καθώς και τα μέτρα κατά της τρομοκρατίας και της διαδικτυακής ριζοσπαστικοποίησης.

Ο Kaare Dybvad, Υπουργός Μετανάστευσης και Ένταξης, τόνισε την ανάγκη να εφαρμοστεί πλήρως το Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση. Η Προεδρία θα επεξεργαστεί προτάσεις σχετικά με τις ασφαλείς τρίτες χώρες, τις ασφαλείς χώρες καταγωγής και μια κοινή προσέγγιση για τις επιστροφές. Ανέφερε επίσης τη δυνατότητα ανάπτυξης εξωτερικών συνεργασιών και πιθανών κόμβων επιστροφής σε τρίτες χώρες, τονίζοντας την ανάγκη τήρησης του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Άλλες προτεραιότητες είναι η δράση για την καταπολέμηση της λαθραίας διακίνησης μεταναστών και η δεξαμενή ταλέντων της ΕΕ.

Σχετικά με την εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, οι ευρωβουλευτές ρώτησαν για την πλατφόρμα αλληλεγγύης, την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και τη συνεργασία με τρίτες χώρες. Ο υπουργός απάντησε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη το καθεστώς του πρόσφυγα. Οι οικονομικοί μετανάστες πρέπει να χρησιμοποιούν τις νόμιμες οδούς και όσοι δεν έχουν δικαίωμα παραμονής πρέπει να επιστρέφονται στις χώρες καταγωγής τους.

Η Marie Bjerre, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, δήλωσε ότι η Προεδρία αποσκοπεί στην ενίσχυση της σχέσης μεταξύ του σεβασμού των αξιών της ΕΕ και της πρόσβασης στα κονδύλια της ΕΕ, στην ενίσχυση των διαλόγων του Συμβουλίου για το κράτος δικαίου και στην υποστήριξη εργαλείων όπως η έκθεση της Επιτροπής για το κράτος δικαίου. Θα εργαστεί επίσης για την ενίσχυση του μηχανισμού αιρεσιμότητας στον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό, αυξάνοντας τη χρηματοδότησή του και εξασφαλίζοντας πιο αυτόματη εφαρμογή.

Ορισμένοι ευρωβουλευτές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την κατάσταση στην Ουγγαρία και ζήτησαν ισχυρότερο μηχανισμό αιρεσιμότητας και καλύτερη προστασία της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και της κοινωνίας των πολιτών. Άλλοι ζήτησαν σαφήνεια σχετικά με τον ορισμό του κράτους δικαίου και έθεσαν τα ζητήματα της χρήσης κατασκοπευτικού λογισμικού κατά των δημοσιογράφων και της κατάστασης στη Γάζα.

Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων

Στις 15 Ιουλίου, η Υπουργός Απασχόλησης Ane Halsboe-Jørgensen τόνισε ότι η Προεδρία θα επικεντρωθεί στις επενδύσεις σε δεξιότητες, στη δίκαιη κινητικότητα του εργατικού δυναμικού, στην ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και στην επαγγελματική υγεία. Στόχος της είναι να προωθήσει την αναθεώρηση της οδηγίας για τους καρκινογόνους και μεταλλαξιογόνους παράγοντες (CMRD) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση για τους εκτοπισμένους εργαζόμενους. Η Υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων και Στέγασης Sophie Hæstorp Andersen τόνισε την ανάγκη βελτίωσης της ανεξάρτητης διαβίωσης για τα άτομα με αναπηρία και τη βελτίωση της πρόσβασης σε βιώσιμη και οικονομικά προσιτή στέγαση.

Οι ευρωβουλευτές υπογράμμισαν την έλλειψη νομοθετικών προτάσεων σε κοινωνικούς τομείς και εξέφρασαν την ανησυχία τους για το μέλλον του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου+. Τόνισαν την ανάγκη ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας και ασχολήθηκαν με τις συνθήκες εργασίας των υπηκόων τρίτων χωρών, την έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων και τη μετανάστευση εξειδικευμένων εργαζομένων. Άλλοι ζήτησαν να αναληφθεί δράση για τα δικαιώματα απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία, τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης και τις ευρωπαϊκές εγγυήσεις για το παιδί.

Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών

Στις 15 Ιουλίου, η Caroline Stage Olsen, Υπουργός Ψηφιακών Υποθέσεων, τόνισε την ανάγκη λήψης μέτρων για την τόνωση των επενδύσεων και τη μείωση της γραφειοκρατίας. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο μέσω της αυστηρής εφαρμογής του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες, των νέων κανόνων επαλήθευσης της ηλικίας και της δράσης για την αντιμετώπιση του εθιστικού σχεδιασμού. Υποστήριξε την αναβολή στοιχείων του νόμου για την τεχνητή νοημοσύνη, ώστε να δοθεί στις επιχειρήσεις, ιδίως στις μικρότερες, περισσότερος χρόνος για να συμμορφωθούν.

Ο Morten Bødskov, Υπουργός Βιομηχανίας, Επιχειρήσεων και Οικονομικών Υποθέσεων, τόνισε την πρόθεση της Προεδρίας να αντιμετωπίσει τις τελωνειακές προκλήσεις, τον αθέμιτο ανταγωνισμό, την αργή ανάπτυξη και την απώλεια θέσεων εργασίας. Ο υπουργός εξέφρασε επίσης ισχυρή υποστήριξη για την πράσινη μετάβαση και την ανάγκη να προωθηθούν οι εργασίες σχετικά με τις δέσμες μέτρων απλούστευσης και τους στόχους μείωσης του ρυθμιστικού φόρτου.

Οι ευρωβουλευτές ρώτησαν σχετικά με τα σχέδια της Προεδρίας για το ηλεκτρονικό εμπόριο, την απόσπαση εργαζομένων, την προσέλκυση ταλέντων και το “28ο καθεστώς” (ένα ενιαίο σύνολο κανόνων της ΕΕ για τη στήριξη της καινοτομίας). Ρώτησαν επίσης για τα κενά της ψηφιακής πολιτικής και την πράξη ψηφιακής δικαιοσύνης, καθώς και για την ανάγκη προώθησης των διαπραγματεύσεων σχετικά με τον κανονισμό για τις καθυστερημένες πληρωμές και την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανική στρατηγική.

Επιτροπή Ανάπτυξης

Στις 15 Ιουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών Lars Løkke Rasmussen κάλεσε για μια ισχυρότερη προσέγγιση της Ομάδας Ευρώπη, δεδομένης της αυξανόμενης ψαλίδας μεταξύ των ανθρωπιστικών αναγκών και των διαθέσιμων πόρων. Στις προτεραιότητες της Προεδρίας περιλαμβάνονται η Παγκόσμια Πύλη, η Συμφωνία της Σαμόα, η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης (ΑΕ), τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης. Η Προεδρία θα υπερασπιστεί την εξωτερική δράση στις διαπραγματεύσεις για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ.

Οι ευρωβουλευτές τόνισαν τη σημασία της αναπτυξιακής βοήθειας και την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι οι ξένες επενδύσεις τηρούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους για την παράνομη μετανάστευση. Ζήτησαν ευρύτερη παρουσία της ΕΕ στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-ΑΕ και ρώτησαν σχετικά με το σχέδιο της Προεδρίας για το Πολιτικό Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Επιτροπή Δημόσιας Υγείας

Στις 16 Ιουλίου, η Sophie Løhde, υπουργός Εσωτερικών και Υγείας της Δανίας, τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί η ετοιμότητα της ΕΕ μέσω αποτελεσματικών ιατρικών αντιμέτρων, να εξασφαλιστεί καλύτερη πρόσβαση στα φάρμακα και να αντιμετωπιστεί η μικροβιακή αντοχή. Μοιράστηκε τη δέσμευση της Προεδρίας να οριστικοποιήσει τη θέση του Συμβουλίου σχετικά με την πράξη για τα κρίσιμα φάρμακα, ελπίζοντας ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με το Κοινοβούλιο σχετικά με τη φαρμακευτική δέσμη μέχρι το τέλος του έτους.

Οι ευρωβουλευτές εξέτασαν τον υπουργό σχετικά με την οικονομική προσιτότητα των φαρμάκων, τις σπάνιες ασθένειες και τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Ορισμένοι ζήτησαν να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην υγεία των γυναικών, να αναληφθεί δράση κατά της μόλυνσης από PFAS και να βελτιωθεί ο συντονισμός της ΕΕ σε θέματα υγείας και στρατιωτικής ετοιμότητας για κρίσεις.

Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων

Στις 16 Ιουλίου, η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Marie Bjerre δήλωσε ότι οι προτεραιότητες της Προεδρίας είναι να προωθήσει μια αξιοκρατική διαδικασία ένταξης στην ΕΕ και να υποστηρίξει το κράτος δικαίου. Τόνισε επίσης την ανάγκη ενίσχυσης της δημοκρατικής ανθεκτικότητας, για παράδειγμα μέσω της ασπίδας δημοκρατίας της Επιτροπής και της βελτίωσης της διαφάνειας των ξένων συμφερόντων. Η Προεδρία δεσμεύεται επίσης να ενισχύσει τη διοργανική συνεργασία και να συνεχίσει τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις εντός του υφιστάμενου συμβατικού πλαισίου.

Οι ευρωβουλευτές έθεσαν ερωτήματα σχετικά με τη σχέση μεταξύ των εσωτερικών μεταρρυθμίσεων της ΕΕ και των μελλοντικών προσχωρήσεων, τη χρήση της ειδικής πλειοψηφίας για την υπέρβαση των θεσμικών αδιεξόδων, το δικαίωμα έρευνας και την εκλογική μεταρρύθμιση. Ο Bjerre απάντησε ότι η έλλειψη συναίνεσης μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με τις πιθανές αλλαγές στη συνθήκη καθιστούσε αυτή την πορεία λιγότερο εφικτή.

Επιτροπή Ασφάλειας και Άμυνας

Στις 16 Ιουλίου, ο υπουργός Άμυνας Troels Lund Poulsen δήλωσε ότι μία από τις προτεραιότητες είναι να συνεχιστεί η υποστήριξη της Ουκρανίας σε πολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο και να εργαστεί για την ενσωμάτωση της ουκρανικής αμυντικής βιομηχανίας στην αμυντική βιομηχανία της ΕΕ. Αυτό περιλαμβάνει το άνοιγμα του δρόμου για τη δημιουργία εγκαταστάσεων ουκρανικών εταιρειών στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ανέφερε επίσης την ανάγκη η Ευρώπη να είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό της έως το 2030, αυξάνοντας την αμυντική της ετοιμότητα και παραγωγή και απελευθερώνοντας την αμυντική χρηματοδότηση.

Οι ευρωβουλευτές εξέτασαν τον υπουργό για μια σειρά θεμάτων, όπως η χρήση των παγωμένων ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων για τη στήριξη της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, ένα ειδικό ευρωπαϊκό αμυντικό ταμείο, η άρση των εμποδίων για τη στήριξη της ουκρανικής αμυντικής βιομηχανίας και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της πρόσβασης τρίτων χωρών στα αμυντικά ταμεία της ΕΕ.

Επιτροπή Αλιείας

Στις 16 Ιουλίου, ο Jacob Jensen, Υπουργός Τροφίμων, Γεωργίας και Αλιείας, δήλωσε ότι η Προεδρία θα δώσει προτεραιότητα στην πράσινη μετάβαση, στην απλούστευση, μεταξύ άλλων για το Σύμφωνο για τον Ωκεανό, και στην καλύτερη ρύθμιση της αλιείας. Θα επικεντρωθούν επίσης στις αλιευτικές δυνατότητες στη Μεσόγειο και τη Βαλτική Θάλασσα για το 2026, ώστε να μπορέσουν οι αλιείς να προγραμματίσουν έγκαιρα.

Οι ευρωβουλευτές υπογράμμισαν την ανανέωση του στόλου, την κατάσταση της ρέγγας στη Βαλτική Θάλασσα και τον ρόλο του ΠΔΠ στην επίτευξη των στόχων της βιωσιμότητας, της απλούστευσης και του κλίματος. Εξέφρασαν την ανησυχία τους για τον περιορισμό της ανανέωσης του στόλου των 24 μέτρων και ζήτησαν συγκεκριμένους μηχανισμούς χρηματοδότησης για το Σύμφωνο για τον Ωκεανό. Τέλος, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την εστίαση στις αλιευτικές ποσοστώσεις του 2026 και στους στόχους βιωσιμότητας.

Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού

Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η ελάφρυνση του διοικητικού φόρτου, η εξασφάλιση μιας πράσινης μετάβασης στις μεταφορές και τον τουρισμό, αλλά και η στρατιωτική κινητικότητα, είναι οι κύριοι μοχλοί της δανικής προεδρίας, δήλωσε ο Thomas Danielsen, υπουργός Μεταφορών στις 16 Ιουλίου. Ο ίδιος ευελπιστούσε να ξεκινήσουν οι συνομιλίες με τους ευρωβουλευτές για τα δικαιώματα των επιβατών και τους κανόνες για την καταμέτρηση των εκπομπών CO2, καθώς και να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την υποδομή χωρητικότητας των σιδηροδρόμων. Ο Morten Bødskov, Υπουργός Επιχειρήσεων, Βιομηχανίας και Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, πρόσθεσε την προοπτική της Προεδρίας σχετικά με τις θαλάσσιες μεταφορές και τις επερχόμενες στρατηγικές της ΕΕ για τους λιμένες και τη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Η πλειονότητα των ευρωβουλευτών της επιτροπής μεταφορών εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις προτεραιότητες της Προεδρίας, τη φιλοδοξία για την επίτευξη θέσης του Συμβουλίου σχετικά με τους κανόνες για τα βάρη και τις διαστάσεις, ενώ ορισμένοι αμφισβήτησαν την εστίαση στην πράσινη μετάβαση. Όσον αφορά τα δικαιώματα των επιβατών, οι ευρωβουλευτές ήταν απογοητευμένοι με την απόφαση του Συμβουλίου να επιβάλει μια στενή προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τους μελλοντικούς κανόνες και ζήτησαν από τον υπουργό να μην ξεχάσει το πολυτροπικό μέρος της δέσμης μέτρων.

Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων

Στις 16 Ιουλίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ισότητας των Φύλων, Magnus Heunicke, περιέγραψε τις προτεραιότητες που περιλαμβάνουν την καταπολέμηση της βίας λόγω φύλου, την προώθηση ίσων ευκαιριών με τη συμμετοχή ανδρών και αγοριών και την ενίσχυση της ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ εν μέσω της αύξησης του μίσους και της παρενόχλησης. Ανακοίνωσε ότι η συνεδρίαση του Συμβουλίου στις 17 Οκτωβρίου θα επικεντρωθεί στην ισότητα και τη μη διάκριση.

Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την απουσία ενός ορισμού του βιασμού με βάση τη συναίνεση σε ολόκληρη την ΕΕ, την έλλειψη προόδου στην αναθεώρηση της οδηγίας για τα δικαιώματα των θυμάτων, την υποεκπροσώπηση των γυναικών στην κυβέρνηση και την καθυστερημένη οριζόντια οδηγία κατά των διακρίσεων. Σε απάντηση, ο κ. Heunicke επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξει συζήτηση σχετικά με έναν ορισμό του βιασμού που θα βασίζεται στη συναίνεση και ότι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την οδηγία για τα δικαιώματα των θυμάτων αποτελεί προτεραιότητα.

Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου

Στις 16 Ιουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών Lars Løkke Rasmussen ανέφερε ότι οι συμφωνίες για το αναθεωρημένο γενικό καθεστώς προτιμήσεων (ΣΓΠ) και η επανεξέταση του ελέγχου των ξένων επενδύσεων συγκαταλέγονται στις προτεραιότητές του. Η σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου και η επικύρωση της εμπορικής συμφωνίας με τη Mercosur βρίσκονται επίσης ψηλά στην ημερήσια διάταξη. Η Προεδρία θα εργαστεί επίσης για τη διαπραγμάτευση μιας νέας εμπορικής σχέσης με τις ΗΠΑ, ενώ θα είναι προετοιμασμένη και για άλλα σενάρια.

Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις προτεραιότητες, ιδίως όσον αφορά τη σύναψη της συμφωνίας με τη Mercosur, τη σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου και την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του ΣΓΠ. Ορισμένοι ευρωβουλευτές έθεσαν επίσης ερωτήματα στην Προεδρία σχετικά με το πώς θα πρέπει να εξελιχθούν οι εμπορικές σχέσεις ΕΕ-Ισραήλ, δεδομένης της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Μέση Ανατολή.

Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας

Στις 16 Ιουλίου, ο Mattias Tesfaye, υπουργός Παιδείας και Νεολαίας, δήλωσε ότι η Προεδρία επιθυμεί να καταστήσει την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση πιο ελκυστική, να διασφαλίσει την κινητικότητα της μάθησης και να επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο η ψηφιοποίηση επηρεάζει τα μαθησιακά αποτελέσματα. Η Προεδρία θα δώσει επίσης προτεραιότητα στις διαπραγματεύσεις για την επόμενη γενιά του Erasmus+ και για τον ευρωπαϊκό χώρο της εκπαίδευσης.

Πολλοί ευρωβουλευτές εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το μέλλον του προγράμματος Erasmus+ και ρώτησαν για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο, την αναγνώριση των ικανοτήτων και την ασφάλεια των νέων φοιτητών στον χώρο εργασίας.

Ο Jakob Engel-Schmidt, Υπουργός Πολιτισμού, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Αθλητικής Πολιτικής, τόνισε την ανάγκη να απαγορευτεί η χρήση εικόνων, φωνής και άλλων προσωπικών χαρακτηριστικών σε απομιμήσεις ή απομιμήσεις που μοιάζουν με τη ζωή. Ο κανονισμός της ΕΕ για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας θα πρέπει να επικαιροποιηθεί ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που θέτει η τεχνητή νοημοσύνη στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα, είτε με τη διασφάλιση δίκαιης αμοιβής για τους κατόχους δικαιωμάτων είτε με την επίτευξη των καλύτερων δυνατών όρων για τις συμφωνίες αδειοδότησης. Στον αθλητισμό, η Προεδρία υπόσχεται να κάνει περισσότερα για την προάσπιση των δημοκρατικών αξιών και της ακεραιότητας κατά την ανάθεση των διεθνών αθλητικών διοργανώσεων.

Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν μέτρα για να βοηθήσουν τις χώρες της ΕΕ να εφαρμόσουν την Ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης και τόνισαν την αναθεώρηση της οδηγίας για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων. Οι ευρωβουλευτές έθεσαν επίσης θέματα όπως η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από φυσικές καταστροφές και τα προγράμματα ισότητας των φύλων στον αθλητισμό.

Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας

Στις 16 Ιουλίου, η Caroline Stage Olsson, Υπουργός Ψηφιακών Υποθέσεων, περιέγραψε δύο προτεραιότητες: την ενίσχυση της ψηφιακής ανταγωνιστικότητας και την προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο. Τάχθηκε υπέρ της μείωσης του διοικητικού φόρτου για τις επιχειρήσεις και υπέρ των στρατηγικών επενδύσεων για μια πιο κυρίαρχη Ευρώπη. Τόνισε επίσης τις εργασίες για την επιβολή του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA), αυστηρότερους κανονισμούς για την επαλήθευση της ηλικίας και την προστασία των δεδομένων, καθώς και τη δημιουργία ενός ταμείου ανταγωνιστικότητας.

Ορισμένοι ευρωβουλευτές υπογράμμισαν την ανάγκη να μειωθεί η εξάρτηση από μη ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας και να εξισορροπηθεί η ρύθμιση με την απλούστευση, ώστε να προωθηθεί η καινοτομία και παράλληλα να προστατευθούν οι καταναλωτές. Τέθηκαν ερωτήσεις σχετικά με τον αντίκτυπο της DSA στην ελευθερία του λόγου και την προστασία της ιδιωτικής ζωής, καθώς και σχετικά με τις επενδύσεις σε λιγότερο συνδεδεμένες περιοχές.

Ο Troels Lund Poulsen, αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας, περιέγραψε τέσσερις προτεραιότητες: ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ευρώπης, υποστήριξη της Ουκρανίας, προώθηση της συνεργασίας με το ΝΑΤΟ και ενίσχυση της άμυνας της ΕΕ έναντι υβριδικών απειλών. Τόνισε επίσης τη σημασία του ευρωπαϊκού προγράμματος για την αμυντική βιομηχανία (EDIP) για τον σκοπό αυτό.

Ο Torsten Schack Pedersen, υπουργός ανθεκτικότητας και ετοιμότητας, επικεντρώθηκε στην κυβερνοασφάλεια και τόνισε τρεις προτεραιότητες: ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ΕΕ στον κυβερνοχώρο, διαμόρφωση μιας ισχυρής αντίδρασης της ΕΕ σε κυβερνοκρίσεις και απλούστευση του νομοθετικού πλαισίου της ΕΕ για τον κυβερνοχώρο.

Οι ευρωβουλευτές ρώτησαν σχετικά με τη δημιουργία μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αμυντικής αγοράς, την τυποποίηση των αμυντικών προϊόντων και την ανάγκη για κοινές προμήθειες για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων. Οι ερωτήσεις επικεντρώθηκαν επίσης στην ασφάλεια της Βαλτικής Θάλασσας και στα μέτρα για την αντιμετώπιση πιθανών δολιοφθορών. Εκφράστηκαν ανησυχίες σχετικά με την εξάρτηση της Ευρώπης από μη ευρωπαϊκούς προμηθευτές αμυντικών προϊόντων.

Ο Lars Aagaard, υπουργός για το κλίμα, την ενέργεια και τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, τόνισε τη σημασία ενός ασφαλούς, καθαρού και οικονομικά προσιτού ενεργειακού εφοδιασμού, καθώς και ενός ισχυρότερου ενεργειακού τομέα, με έμφαση στις ανανεώσιμες και καθαρές πηγές ενέργειας που παράγονται τοπικά. Ζήτησε μια προσέγγιση που θα εξισορροπεί την προστασία του περιβάλλοντος με την οικονομική ανταγωνιστικότητα και την Ευρώπη να απαλλαγεί σταδιακά από την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια.

Ο Morten Bødskov, υπουργός Βιομηχανίας, Επιχειρήσεων και Οικονομικών Υποθέσεων, επικεντρώθηκε στην ανταγωνιστικότητα και τόνισε την ανάγκη αύξησης των επενδύσεων στις πράσινες τεχνολογίες και στις νέες κρίσιμες τεχνολογίες, όπως οι βιοεπιστήμες, η τεχνητή νοημοσύνη, η βιοτεχνολογία και η κβαντική τεχνολογία. Ο κ. Bødskov τόνισε επίσης την ανάγκη απλοποίησης των κανονισμών για την προώθηση της καινοτομίας και της ανάπτυξης.

Οι ευρωβουλευτές τόνισαν την ανάγκη για ένα πιο αποτελεσματικό ρυθμιστικό περιβάλλον για την προώθηση της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας. Εξέφρασαν ανησυχίες για τις υψηλές τιμές της ενέργειας και τόνισαν τη σημασία των επενδύσεων σε καθαρές ενεργειακές τεχνολογίες και υποδομές για την επίτευξη ενεργειακής ασφάλειας και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αρκετοί ευρωβουλευτές αμφισβήτησαν την ισορροπία μεταξύ της προστασίας του περιβάλλοντος και της οικονομικής ανταγωνιστικότητας και ζήτησαν μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση στη ρύθμιση που δεν θα καταπνίγει την καινοτομία και την ανάπτυξη.

Πηγή : europarl.europa.eu

Εικόνα :danish-presidency.consilium.europa.eu

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                               
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.