Καταπολέμηση της “ψευδούς” πρακτικής άσκησης:To Συμβούλιο επιβεβαιώνει την θέση του

https://www.consilium.europa.eu/el/press/press-releases/2025/06/19/combatting-false-traineeships-council-agrees-its-position/

Το Συμβούλιο συμφώνησε τη θέση του (“γενική προσέγγιση”) σχετικά με έναν νέο νόμο που αποσκοπεί στη βελτίωση και την επιβολή των συνθηκών εργασίας για τους ασκούμενους και στην καταπολέμηση της “ψευδούς” πρακτικής άσκησης, αντικατοπτρίζοντας παράλληλα τα διαφορετικά συστήματα που ισχύουν στις διάφορες χώρες της ΕΕ.

“Η πρακτική άσκηση αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τους νέους να αποκτήσουν πρακτική εργασιακή εμπειρία και να μάθουν νέες δεξιότητες, βοηθώντας τους να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ της εκπαίδευσης και της αγοράς εργασίας. Το κείμενο που συμφωνήθηκε σήμερα από το Συμβούλιο διατηρεί τη φιλοδοξία της πρότασης της Επιτροπής να διασφαλίσει δίκαιες συνθήκες εργασίας για τους ασκούμενους και να καταπολεμήσει την ψευδή πρακτική άσκηση, ενώ παράλληλα σέβεται την ποικιλομορφία των εθνικών συστημάτων.”

“Agnieszka Dziemianowicz-Bąk, Πολωνή υπουργός Οικογένειας, Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής”

Η πρακτική άσκηση παρέχει ευκαιρίες στους νέους να αποκτήσουν σχετική επαγγελματική εμπειρία, να μάθουν νέες δεξιότητες και να εξασφαλίσουν την ομαλή μετάβαση από την εκπαίδευση στην αγορά εργασίας.

Ωστόσο, ορισμένοι ασκούμενοι υπόκεινται σε αθέμιτες συνθήκες εργασίας και άνιση μεταχείριση εκ μέρους των εργοδοτών. Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εργοδότες έχουν μεταμφιέσει τις σχέσεις εργασίας με τη μορφή “ψεύτικης” πρακτικής άσκησης, πράγμα που σημαίνει ότι τα ενδιαφερόμενα άτομα μπορεί να μην απολαμβάνουν τα δικαιώματα και την προστασία που κανονικά θα δικαιούνταν.

Πεδίο εφαρμογής της οδηγίας

Η γενική προσέγγιση του Συμβουλίου διευκρινίζει ότι η προτεινόμενη οδηγία έχει διπλό πεδίο εφαρμογής, ώστε να αντικατοπτρίζει τους δύο στόχους της. Εφαρμόζεται στους ασκούμενους με σχέση εργασίας με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους και εφαρμόζεται επίσης σε κάθε πρόσωπο που συμμετέχει σε “ψευδή” πρακτική άσκηση με σκοπό την καταπολέμηση καταχρηστικών πρακτικών. Λόγω των ιδιαίτερων κανονιστικών πλαισίων τους, η πρακτική άσκηση στο πλαίσιο της εκπαίδευσης ή των ενεργών πολιτικών για την αγορά εργασίας δεν καλύπτεται από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας.

Όροι και ορισμοί

Η θέση του Συμβουλίου εξασφαλίζει μεγαλύτερη συνοχή και σαφήνεια των όρων και ορισμών, μεταξύ άλλων με την αντικατάσταση του “τακτικού υπαλλήλου” με τον “συγκρίσιμο υπάλληλο” και με την εισαγωγή νέου ορισμού της “ψευδούς” πρακτικής άσκησης.

Ποικιλομορφία των εθνικών συστημάτων

Η γενική προσέγγιση του Συμβουλίου σέβεται την ποικιλομορφία των εθνικών συστημάτων, διευκρινίζοντας ότι η οδηγία δεν επιβάλλει στα κράτη μέλη καμία υποχρέωση να εισάγουν στο εθνικό τους δίκαιο μια ειδική σχέση εργασίας για τους ασκούμενους.

Μεγαλύτερη ευελιξία για τα κράτη μέλη

Στη γενική του προσέγγιση, το Συμβούλιο διευκρινίζει ότι η προτεινόμενη οδηγία αποσκοπεί στην καταπολέμηση της “ψευδούς” πρακτικής άσκησης, ενώ παρέχει στα κράτη μέλη την ευελιξία να επιλέξουν ποια μέτρα θα λάβουν για την επίτευξη του στόχου αυτού.

Επιβολή

Σύμφωνα με τη γενική προσέγγιση του Συμβουλίου, τα μέτρα που λαμβάνουν τα κράτη μέλη για την επιβολή των νέων κανόνων θα πρέπει να βασίζονται στην εθνική νομοθεσία ή πρακτική. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων θα έχουν επίσης τη δυνατότητα, εφόσον το επιτρέπει η εθνική νομοθεσία, να ενεργούν εξ ονόματος των ασκούμενων σε δικαστικές ή διοικητικές διαδικασίες για την επιβολή των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεών τους.

Επόμενα βήματα

Το Συμβούλιο είναι πλέον έτοιμο να αρχίσει διαπραγματεύσεις (“τριμερείς διάλογοι”) με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μόλις το τελευταίο λάβει εντολή, με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας επί του κειμένου της προτεινόμενης οδηγίας.

Μόλις επιτευχθεί συμφωνία, το κείμενο θα υποβληθεί σε νομικούς ελέγχους και θα μεταφραστεί σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ. Στη συνέχεια θα εγκριθεί τόσο από το Κοινοβούλιο όσο και από το Συμβούλιο, πριν τεθεί σε ισχύ με τη δημοσίευσή του στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ.

Επί του παρόντος, η εντολή του Συμβουλίου δίνει στα κράτη μέλη δύο έτη για να συμμορφωθούν με τις διατάξεις της οδηγίας (που θα επιβεβαιωθεί μετά από συμφωνία με το Κοινοβούλιο).

Ιστορικό

Σήμερα υπάρχουν πάνω από τρία εκατομμύρια εκπαιδευόμενοι στην ΕΕ και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί κατά 16% έως το 2030. Στις 20 Μαρτίου 2024, η Επιτροπή ενέκρινε πρόταση οδηγίας για τη βελτίωση και την επιβολή των συνθηκών εργασίας των ασκούμενων και την καταπολέμηση των σχέσεων κανονικής απασχόλησης που μεταμφιέζονται σε πρακτική άσκηση (η “οδηγία για την πρακτική άσκηση”). Η προτεινόμενη οδηγία αποσκοπεί:

-βελτίωση των συνθηκών εργασίας των ασκούμενων, εξασφαλίζοντας ότι οι ασκούμενοι αντιμετωπίζονται ισότιμα όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της αμοιβής, σε σύγκριση με τους τακτικούς υπαλλήλους, εκτός εάν η διαφορετική μεταχείριση δικαιολογείται από αντικειμενικούς λόγους

-να καταπολεμήσει περιπτώσεις όπου η πρακτική άσκηση χρησιμοποιείται για να συγκαλύψει τις κανονικές σχέσεις απασχόλησης, μέσω ελέγχων και επιθεωρήσεων

-επιβολή των συνθηκών εργασίας των ασκούμενων, επιτρέποντας στους εκπροσώπους των εργαζομένων να συμμετέχουν για λογαριασμό των ασκούμενων και παρέχοντας διαύλους για την αναφορά κακομεταχείρισης

Η πρόταση δημοσιεύθηκε ως δέσμη μέτρων μαζί με πρόταση σύστασης του Συμβουλίου σχετικά με ένα ενισχυμένο πλαίσιο ποιότητας για την πρακτική άσκηση και την αντικατάσταση της σύστασης του Συμβουλίου της 10ης Μαρτίου 2014 σχετικά με ένα πλαίσιο ποιότητας για την πρακτική άσκηση.

Πηγή : consilium.europa.eu

Εικόνα :  consilium.europa.eu

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                               
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.