Διεθνής ημέρα κατά της ομοφοβίας, της αμφιφοβίας και της τρανσφοβίας: Δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου εξ ονόματος της ΕΕ

Δευτέρα, 20 Μάιος, 2024 | NEA

https://www.consilium.europa.eu/media/b51n11el/eb-visual-idahot-1151-x-649-px.pngΗ ομοφοβία, η αμφιφοβία και η τρανσφοβία δεν έχουν θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε οπουδήποτε στον κόσμο. Για να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν μένει στο περιθώριο οφείλουμε να επικεντρωθούμε στην καταπολέμηση των ανισοτήτων και των πολλαπλών και διασταυρούμενων μορφών διακρίσεων. Η ισότητα, η ελευθερία και η δικαιοσύνη πρέπει να ισχύουν για όλους ανεξάρτητα από τον πραγματικό ή εικαζόμενο γενετήσιο προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου τους.

Τα ΛΟΑΤΙ άτομα παγκοσμίως εξακολουθούν να αποτελούν στόχο βίας, διακρίσεων και στιγματισμού. Σε πάρα πολλά μέρη, τα υφίστανται αποκλεισμούς και επιθέσεις για αυτό που είναι και λόγω των ανθρώπων που αγαπούν. Η ΕΕ καταδικάζει απερίφραστα τους νόμους που ποινικοποιούν τη συναινετική συνεύρεση ατόμων του ίδιου φύλου. Οι νόμοι αυτοί παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις περιφερειακές νομικές πράξεις, ακόμη και τα εθνικά συντάγματα.

Με αφορμή τη διεθνή ημέρα κατά της ομοφοβίας, της αμφιφοβίας και της τρανσφοβίας (IDAHOT), αλλά και κάθε μέρα, καλούμε τις κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο να καταργήσουν τη νομοθεσία που εισάγει διακρίσεις, να αναλάβουν δράση για την αντιμετώπιση και την εξάλειψη των εγκλημάτων μίσους και της ρητορικής μίσους, για την πρόληψη κάθε μορφής βίας κατά των ΛΟΑΤΙ και την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών και θεσμικών φραγμών και προκαταλήψεων που εξακολουθούν να περιορίζουν τη συμμετοχή των ΛΟΑΤΙ στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και στις πολιτικές διαδικασίες.

Παρά τις ανησυχητικές αντιδράσεις και την παγκόσμια οπισθοδρόμηση, εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για το γεγονός ότι δύο ακόμη χώρες αποποινικοποίησαν πέρυσι τη συναινετική συνεύρεση ατόμων του ιδίου φύλου, ενώ σε αρκετές άλλες σημειώθηκαν θετικές νομικές εξελίξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ, που συμβάλλουν στη νομική σαφήνεια, την ασφάλεια και την ίση μεταχείριση.

Η ΕΕ εξακολουθεί να συνεργάζεται με τους εταίρους για τη θέσπιση νόμων και πολιτικών συμπερίληψης. Χαιρετίζουμε, υποστηρίζουμε και συνεργαζόμαστε στενά με την κοινωνία των πολιτών και τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΙ ατόμων, που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τόσο συχνά εκφοβισμό, παρενόχληση και απειλές.

Οι συμπεριληπτικές πολιτικές κάνουν τη διαφορά. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να οικοδομήσουμε, όχι μόνο στη φαντασία, έναν κόσμο όπου θα ευδοκιμεί η ισότητα και όπου κάθε άνθρωπος θα μπορεί να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές του και να ζει ελεύθερος και ίσος.

Πηγή: consilium.europa.eu

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                             
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.