Δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου κ. Borrell, του Επιτρόπου κ. Lenarčič και του Επιτρόπου κ. Várhelyi σχετικά με την 1η επέτειο των σεισμών στην Τουρκία & Συρία

Πέμπτη, 8 Φεβρουάριος, 2024 | NEA

Με αφορμή την επέτειο των καταστροφικών σεισμών που έπληξαν τη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν χιλιάδες άνθρωποι και να υποστούν βαρύ πλήγμα τα μέσα βιοπορισμού εκατομμυρίων ανθρώπων, η ΕΕ εξακολουθεί να στέκεται αλληλέγγυα προς τους πληγέντες και στις δύο χώρες και επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να συνεχίσει να βοηθά εκείνους, των οποίων η ζωή υπέστη τέτοιο φοβερό πλήγμα από αυτή τη φυσική καταστροφή.

Από τις πρώτες στιγμές μετά τους σεισμούς, η ΕΕ ανταποκρίθηκε άμεσα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Οι ευρωπαίοι διασώστες κινητοποιήθηκαν άμεσα επί τόπου μετά την τεράστια καταστροφή, παρέχοντας σωτήρια εφόδια στις πληγείσες περιοχές, και οι εταίροι μας στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας προσάρμοσαν ανάλογα την ανταπόκρισή τους ώστε να παράσχουν ταχεία βοήθεια έκτακτης ανάγκης. Μόλις λίγες εβδομάδες αργότερα, στις 20 Μαρτίου, η ΕΕ συνάσπισε τη διεθνή κοινότητα διοργανώνοντας διεθνή διάσκεψη δωρητών, με στόχο τη συγκέντρωση της αναγκαίας χρηματοδότησης για τη στήριξη του λαού της Τουρκίας και της Συρίας. Συγκεντρώθηκαν συνολικά 7 δισ. EUR, εκ των οποίων 1 δισ. EUR από την ΕΕ.

Στην Τουρκία, εκτός από τη βοήθεια έκτακτης ανάγκης που συντονίζεται μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, με εκτιμώμενη οικονομική αξία ύψους 38 εκατ. EUR, η ΕΕ χορήγησε ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 78,2 εκατ. EUR για την αντιμετώπιση του σεισμού το 2023 και 26 εκατ. EUR σε ανθρωπιστική βοήθεια το 2024.  Σύντομα θα υπογραφεί πρόσθετη βοήθεια ύψους 400 εκατ. EUR στο πλαίσιο του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ, το υψηλότερο ποσό που έχει χορηγηθεί σε χώρα η οποία συμμετέχει σε διαπραγματεύσεις προσχώρησης με στόχο τη στήριξη της ανοικοδόμησης υποδομών ζωτικής σημασίας στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, των υδάτων και των λυμάτων. Ένα άλλο πακέτο ύψους 355,6 εκατ. EUR προετοιμάζεται για τη στήριξη των προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής στις πληγείσες περιοχές, στις οποίες οι ανάγκες εξακολουθούν να είναι πολύ μεγάλες, ιδίως για την αποκατάσταση των υποδομών και την κοινωνικοοικονομική στήριξη. Το εν λόγω πακέτο αναμένεται να υπογραφεί τους επόμενους μήνες.

Στη Συρία, ενεργοποιήθηκαν ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ (ΜΠΠΕ) και η Ευρωπαϊκή Ικανότητα Ανθρωπιστικής Αντίδρασης (EHRC) ενώ, λόγω της σοβαρότητας της ανθρωπιστικής κρίσης, που επιδεινώθηκε από τον σεισμό, η ΕΕ τροποποίησε τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα κατά της Συρίας για να διευκολύνει την ταχεία παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Συνολικά, η ΕΕ κινητοποίησε 75 εκατ. EUR για την ανθρωπιστική της απόκριση στον σεισμό στο εσωτερικό της Συρίας. Η αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης επικεντρώθηκε ιδίως στη στέγαση, την ύδρευση, την αποχέτευση και την υγιεινή, την παροχή ιατρικών εφοδίων, καθώς και τη χρηματική βοήθεια.

Μετά από δεκατρία χρόνια συγκρούσεων, η ΕΕ παραμένει ο κύριος χορηγός βοήθειας στη Συρία και θα συνεχίσει να κινητοποιεί τις διεθνείς προσπάθειες φέτος την άνοιξη, φιλοξενώντας την όγδοη διάσκεψη των Βρυξελλών με θέμα «Στηρίζοντας το μέλλον της Συρίας και της ευρύτερης περιοχής».

Πηγή: greece.representation.ec.europa.eu

Photo by Guillaume Périgois on Unsplash

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                             
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.