Η Επιτροπή χαιρετίζει την πολιτική συμφωνία επί των νέων κανόνων για έναν πιο ανθεκτικό χώρο Σένγκεν

Πέμπτη, 8 Φεβρουάριος, 2024 | NEA

Η Επιτροπή χαιρετίζει την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου επί των νέων κανόνων για τον κώδικα συνόρων του Σένγκεν. Ο κανονισμός αυτός θα ενισχύσει τον συντονισμό της ΕΕ απέναντι σε προκλήσεις στα εξωτερικά σύνορά της, καθώς και απέναντι σε διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας και της ασφάλειας.

Τα τελευταία χρόνια, ο χώρος Σένγκεν έχει βρεθεί αντιμέτωπος με διάφορες προκλήσεις, από την πανδημία του κορονοϊού μέχρι τις απειλές που σχετίζονται με την ασφάλεια, όπως η τρομοκρατία, η διακίνηση ναρκωτικών και το οργανωμένο έγκλημα, καθώς και την αντικανονική μετανάστευση. Αυτές οι εξελίξεις απαιτούν την επικαιροποίηση του εγχειριδίου κανόνων του Σένγκεν.Η Επιτροπή πρότεινε την επικαιροποίηση και την αναθεώρηση του κώδικα συνόρων του Σένγκεν τον Δεκέμβριο του 2021. Στόχος της αναθεώρησης είναι η συμπλήρωση του φάσματος των εργαλείων που είναι αναγκαία για την καλή λειτουργία του χώρου Σένγκεν, τόσο στα εξωτερικά όσο και στα εσωτερικά σύνορα.Η συμφωνία περιλαμβάνει σειρά μέτρων που αποσκοπούν στην ενίσχυση του κώδικα συνόρων του Σένγκεν. Σχετικό δελτίο Τύπου με περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμο εδώ.

Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας δήλωσε τα εξής: «Το μέλλον του Σένγκεν πρέπει να είναι συνυφασμένο με τη διαρκή δέσμευση για διατήρηση και ενίσχυση αυτής της ουσιαστικής ελευθερίας, η οποία αποτελεί κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης. Οι νέοι κανόνες θα συμβάλουν ώστε ο χώρος Σένγκεν να παραμείνει κατάλληλος για τη σύγχρονη εποχή. Αυτό θα επιτευχθεί με την κωδικοποίηση των διδαγμάτων που αντλήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού τόσο στα εξωτερικά όσο και στα εσωτερικά σύνορα, την αντιμετώπιση του μικρού αλλά σταθερού αριθμού μη επιτρεπόμενων μετακινήσεων αντικανονικών μεταναστών, την παροχή εργαλείων στα κράτη μέλη ώστε να αντιμετωπίζουν καταστάσεις εργαλειοποίησης και τον εξορθολογισμό των κανόνων για την επαναφορά των εσωτερικών ελέγχων με την προσθήκη νέων διασφαλίσεων και την προώθηση εναλλακτικών λύσεων αντί των συνοριακών ελέγχων.»

Πηγή: greece.representation.ec.europa.eu

Photo by Jason Leung on Unsplash

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                             
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.