Καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο: ποια μέτρα προτείνει η ΕΕ;

Πέμπτη, 23 Νοέμβριος, 2023 | NEA

Το Κοινοβούλιο θέλει να θεσπίσει κανόνες για την πρόληψη και την καταπολέμηση της διαδικτυακής σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, προστατεύοντας παράλληλα την ιδιωτική ζωή των ανθρώπων.

Ο πολλαπλασιασμός διαδικτυακού υλικού με παιδιά που εμπλέκονται ή φαίνεται να εμπλέκονται σε σεξουαλική πράξη έχει αυξηθεί, ιδιαίτερα σε υλικό που απεικονίζει μικρότερα παιδιά. Το 2022, υπήρξαν περισσότερες από 32 εκατομμύρια αναφορές ύποπτης διαδικτυακής σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, σημειώνοντας ένα ιστορικό υψηλό.

Επικαιροποίηση της νομοθεσίας της ΕΕ για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Η ΕΕ έχει υιοθετήσει μια στρατηγική για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και ως εκ τούτου στοχεύει στην επικαιροποίηση των υφιστάμενων, από το 2011, κανόνων. Τον Νοέμβριο του 2023, η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Κοινοβουλίου ενέκρινε έκθεση σχετικά με την πρόταση κανονισμού με στόχο την πρόληψη και την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Διασφάλιση του απορρήτου

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει να επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ της προστασίας των παιδιών στην ψηφιακή σφαίρα και της προάσπισης των θεμελιωδών δικαιωμάτων όπως η διασφέλιση του απορρήτου. Η θέση των ευρωβουλευτών σχετικά με τους νέους κανόνες δεν υποστηρίζει την ευρεία σάρωση ιστού, την γενική παρακολούθηση των ιδιωτικών επικοινωνιών ή τη δημιουργία κερκόπορτων σε εφαρμογές για την αποδυνάμωση της κρυπτογράφησης.

Καθήκοντα παρόχων: εκτίμηση κινδύνου και μετριασμός

Σύμφωνα με την προτεινόμενη νομοθεσία, οι πάροχοι υπηρεσιών φιλοξενίας ή διαπροσωπικής επικοινωνίας θα είναι υποχρεωμένοι να πραγματοποιούν αξιολόγηση κινδύνου για την πιθανή παρουσία σεξουαλικού περιεχομένου που εμπλέκουν παιδιά στις υπηρεσίες τους. Μόλις οι πάροχοι έχουν εντοπίσει το επίπεδο κινδύνου, πρέπει να εφαρμόσουν μέτρα μετριασμού για την αντιμετώπισή του.

Ο κανονισμός παρέχει έναν εκτενή κατάλογο πιθανών μέτρων μετριασμού που οι πάροχοι μπορούν να επιλέξουν να εφαρμόσουν. Αυτά περιλαμβάνουν την αρχή της ασφάλειας βάσει σχεδιασμού (ανάπτυξη προϊόντων ή υπηρεσιών με τρόπο που να αποφεύγει πιθανή βλάβη), υποχρεωτικούς γονικούς ελέγχους, τη δημιουργία μηχανισμών αναφοράς χρηστών και τη χρήση συστημάτων επαλήθευσης ηλικίας όταν υπάρχει κίνδυνος παρότρυνσης παιδιών.

Ο κανονισμός εισάγει επίσης συγκεκριμένα υποχρεωτικά μέτρα μετριασμού για υπηρεσίες που στοχεύουν άμεσα παιδιά, πλατφόρμες που χρησιμοποιούνται κυρίως για τη διάδοση πορνογραφικού περιεχομένου και ορισμένες υπηρεσίες συνομιλίας στα παιχνίδια.

Οι πάροχοι υπηρεσιών θα έχουν την αυτονομία να επιλέξουν τις τεχνολογίες που θα χρησιμοποιήσουν για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις ανίχνευσης. Οι κανόνες προβλέπουν μια απλοποιημένη διαδικασία για τις μικρότερες επιχειρήσεις.

Εντολές ανίχνευσης ως έσχατη λύση

Εάν οι πάροχοι δεν εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, μια δικαστική αρχή θα μπορεί να εκδώσει εντολή εντοπισμού μόνο ως έσχατη λύση. Αυτή η εντολή θα υποχρεώσει τον πάροχο να χρησιμοποιήσει ορισμένες τεχνολογίες για τον εντοπισμό γνωστού και νέου υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Οι εντολές εντοπισμού θα χρησιμοποιούνται μόνο εάν υπήρχε εύλογη υποψία ότι μεμονωμένοι χρήστες ή ομάδες συνδέονται με υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Οι εντολές θα είναι χρονικά περιορισμένες, με την κρυπτογραφημένη επικοινωνία από άκρο σε άκρο και τα μηνύματα κειμένου να εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής τους. Αυτή η προσέγγιση στοχεύει να διασφαλίσει ότι διατηρείται το απόρρητο και η ασφάλεια των χρηστών ψηφιακών υπηρεσιών.

Υποστήριξη σε θύματα

Η πρόταση περιλαμβάνει τη δημιουργία Κέντρου Παιδικής Προστασίας της ΕΕ. Το κέντρο θα λαμβάνει, θα φιλτράρει, θα αξιολογεί και θα διαβιβάζει αναφορές περιεχομένου σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στις αρμόδιες εθνικές αρχές και στην Ευρωπόλ. Θα υποστηρίζει επίσης τις εθνικές αρχές, θα διεξάγει έρευνες και θα επιβάλλει πρόστιμα.

Η πρόταση της Επιτροπής περιλαμβάνει συγκεκριμένα δικαιώματα για τα θύματα να ζητούν πληροφορίες για διαδικτυακό υλικό που τα απεικονίζει και το δικαίωμα να ζητούν την αφαίρεση αυτού του περιεχομένου. Το Κοινοβούλιο επεκτείνει αυτά τα δικαιώματα για να συμπεριλάβει το δικαίωμα λήψης υποστήριξης και βοήθειας από το Κέντρο Παιδικής Προστασίας της ΕΕ καθώς και από τις εγχώριες αρχές.

Επόμενα βήματα

Τον Νοέμβριο του 2023, το Κοινοβούλιο ενέκρινε τη διαπραγματευτική του εντολή για τον νέο νόμο για την καταπολέμηση και την πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο Διαδίκτυο. Αυτό θα αποτελέσει τη βάση για διαπραγματεύσεις με τις χώρες της ΕΕ για τον καθορισμό του τελικού κειμένου του κανονισμού.

 

Πηγή και Φωτογραφίαeuroparl.europa.eu

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                             
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.