Πολιτική προστασία: Έκδοση απόφασης από το Συμβούλιο για τη χρηματοδότηση πυροσβεστικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων

Τρίτη, 21 Νοέμβριος, 2023 | NEA

Tο Συμβούλιο συμφώνησε να παραταθεί, έως το τέλος του 2027, ένα μεταβατικό μέτρο που θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να συνεχίσουν να επωφελούνται από τη χρηματοδότηση της ΕΕ για τη μίσθωση πυροσβεστικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων, έως ότου τεθεί σε λειτουργία ένας μελλοντικός μόνιμος πυροσβεστικός στόλος της ΕΕ.

Επόμενα βήματα

Η απόφαση θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Θα αρχίσει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή της.

Πλαίσιο

Το 2019 δημιουργήθηκε το rescEU ως απόθεμα ευρωπαϊκών ικανοτήτων πολιτικής προστασίας, με σκοπό να βοηθούνται τα κράτη μέλη ώστε να προστατεύουν τους πολίτες όταν καταστροφές, όπως οι δασικές πυρκαγιές, εξαντλούν τις υφιστάμενες ικανότητες αντίδρασης. Σε αυτές τις ικανότητες rescEU θα περιλαμβάνεται στόλος πυροσβεστικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων.

Για να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση έως την πλήρη διαθεσιμότητα του πυροσβεστικού στόλου rescEU, η Επιτροπή μπορεί, για μεταβατική περίοδο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024, να παρέχει χρηματοδότηση στα κράτη μέλη ώστε να μισθώνουν πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Επειδή η αγορά αεροσκαφών υψηλής εξειδίκευσης δεν μπορεί να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2024, η μεταβατική περίοδος για τη μίσθωση πυροσβεστικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων για δασικές πυρκαγιές έπρεπε να παραταθεί.

 

Πηγή: consilium.europa.eu

ΦωτογραφίαNima Mot on Unsplash

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                             
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.