Αυστηρότερα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από καρκινογόνες ουσίες

Πέμπτη, 5 Οκτώβριος, 2023 | NEA

Ο καρκίνος συνδέεται με πάνω από το ήμισυ των θανάτων που σχετίζονται με την εργασία στην EE. Οι ευρωβουλευτές υιοθέτησαν νέους κανόνες για τη μείωση των καρκινογόνων ουσιών στην εργασία.

Για να μειωθεί περαιτέρω ο κίνδυνος να εκτεθούν οι εργαζόμενοι σε επιβλαβείς για την υγεία τους ουσίες, στις 17 Φεβρουαρίου 2022 οι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της επικαιροποίησης των κανόνων της ΕΕ για τον περιορισμό των επιβλαβών ουσιών στο χώρο εργασίας. Οι νέοι κανόνες θα διευρύνουν το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας για τις καρκινογόνα ή μεταλλαξιογόνα στην εργασία ώστε να συμπεριλάβουν ουσίες επιβλαβείς για την αναπαραγωγική υγεία.

Οι αναθεωρημένοι κανόνες προβλέπουν όρια επαγγελματικής έκθεσης για τις ενώσεις ακρυλονιτριλίου και νικελίου, ενώ αναθεωρούν προς τα κάτω τα ανώτατα όρια για το βενζόλιο. Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν να συμπεριλάβουν ως προϋπόθεση την κατάρτιση των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης για τον χειρισμό επικίνδυνων φαρμάκων. Επιπλέον, η Επιτροπή θα πρέπει να υποβάλει νομοθετικές προτάσεις σχετικά με τις οριακές τιμές επαγγελματικής έκθεσης για 25 ουσίες ή ομάδες ουσιών πριν από το τέλος του 2022.

Διαβάστε περισσότερα για το πώς η ΕΕ καταπολεμά τον καρκίνο και προτεινόμενες βελτιώσεις για το μέλλον. 

Το 2017, κατά την πρώτη τροποποίηση της οδηγίας του 2004 για τον περιορισμό των βλαβερών ουσιών στους χώρους εργασίας, οι ευρωβουλευτές έθεσαν όρια έκθεσης σε 11 επιπλέον καρκινογόνες ουσίες

Το 2018, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τη δεύτερη τροποποίηση, περιλαμβάνοντας όρια έκθεσηςσε 8 επιπλέον καρκινογόνες ουσίες, είτε κατά τον χειρισμό είτε κατά την εισπνοή τους. Οι ουσίες ήταν τα καυσαέρια από μηχανές ντίζελ και τα χρησιμοποιημένα λάδια μηχανής.

Το 2019, οι ευρωβουλευτές υιοθέτησαν την τρίτη επανεξέταση της οδηγίας του 2004 για την εξάλειψη και περαιτέρω μείωση των καρκινογόνων και μεταλλαξιογόνων παραγόντων στον χώρο εργασίας. Οι ουσίες αυτές χρησιμοποιούνται ευρέως σε τομείς όπως η παραγωγή καδμίου και η διύλιση, η κατασκευή συσσωρευτών νικελίου-καδμίου, η μηχανική γαλβανοπλαστική, η εξαγωγή ψευδαργύρου και χαλκού, τα χυτήρια, το γυαλί, τα εργαστήρια, τα ηλεκτρονικά είδη, τα χημικά προϊόντα, οι κατασκευές, η υγειονομική περίθαλψη, οι πλαστικές ύλες και η ανακύκλωση.

 

Καλύτερη προστασία από τον αμίαντο

Κάθε χρόνο 30.000 με 90.000 άνθρωποι πεθαίνουν λόγω έκθεσής τους στον αμίαντο στην ΕΕ. Σε ψήφισμα που υιοθετήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2021, το ΕΚ ζήτησε τη θέσπιση ευρωπαϊκής στρατηγικής για την αφαίρεση του αμίαντου και την βελτίωση των υφιστάμενων κανόνων, με σκοπό την καλύτερη προστασία των εργαζομένων που εκτίθενται σε κίνδυνο. Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν να μειώσουν το όριο έκθεσης από 0,1 ίνες/cm3 σε 0.001 ίνες/cm3 και να διασφαλίσουν τον υποχρεωτικό έλεγχο και την απομάκρυνση του αμίαντου πριν από την έναρξη των ανακαινίσεων. Θέλουν, επίσης, να αναγνωριστούν όλες οι ασθένειες που συνδέονται με την εργασία έτσι ώστε τα θύματα να λαμβάνουν επαρκή αποζημίωση.

 

Ο καρκίνος στον χώρο εργασίας

Ο καρκίνος συνιστά την πρώτη αιτία θανάτων που σχετίζονται με την εργασία την ΕΕ. Κάθε χρόνο, το 52% των θανάτων μπορεί να συνδεθεί με καρκίνο, το 24% με ασθένειες του κυκλοφορικού, το 22% με άλλες ασθένειες και το 6% με αναπνευστικές νόσους2% σε τραυματισμούς. Στους συνηθέστερους τύπους καρκίνου που σχετίζονται με την εργασία περιλαμβάνονται ο καρκίνος των πνευμόνων, το μεσοθηλίωμα (που προκαλείται από την έκθεση σε σωματίδια αμιάντου) και ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης.

Οι κλάδοι που πλήττονται ιδιαίτερα είναι ο οικοδομικός τομέας, ο κλάδος παραγωγής χημικών προϊόντων, τροφίμων και υφασμάτων, οι αυτοβιομηχανίες, οι βιομηχανίες επίπλων και ξυλείας αλλά και ο κλάδος της υγείας.

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                             
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.