Ουκρανία: Το Συμβούλιο εγκρίνει την ανανέωση της προσωρινής ελευθέρωσης του εμπορίου και άλλων εμπορικών παραχωρήσεων

Τρίτη, 30 Μάιος, 2023 | NEA

Το Συμβούλιο εξέδωσε σήμερα κανονισμό με τον οποίο ανανεώνεται η αναστολή του συνόλου των τελωνειακών δασμών, ποσοστώσεων και μέτρων εμπορικής άμυνας για τις ουκρανικές εξαγωγές προς την ΕΕ για ένα ακόμη έτος, έως τον Ιούνιο του 2024.

Με την ανανέωση των μέτρων αυτών η ΕΕ συνεχίζει να επιδεικνύει την αταλάντευτη πολιτική και οικονομική της στήριξη προς την Ουκρανία, η οποία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας.

Τα μέτρα θα βοηθήσουν ώστε η Ουκρανία να διατηρήσει τη σταθερότητα των εμπορικών της σχέσεων με την ΕΕ και η οικονομία της να συνεχίσει να λειτουργεί, παρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει.

Σε συνδυασμό με την εκτεταμένη στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική στήριξη, η κίνηση αυτή είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθηθεί η Ουκρανία στη μακροπρόθεσμη ανάκαμψή της.

Ο απρόκλητος και αδικαιολόγητος επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας είχε καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία της χώρας. Τα ανανεωμένα αυτόνομα εμπορικά μέτρα θα στηρίξουν απερίφραστα την Ουκρανία και, ταυτόχρονα, θα δώσουν στην ΕΕ τη δυνατότητα να προστατεύσει, εάν χρειαστεί, την εσωτερική αγορά από σημαντική αύξηση των εισαγωγών ορισμένων γεωργικών προϊόντων.

Johan Forssell, Υπουργός Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας και Εξωτερικού Εμπορίου της Σουηδίας

Ο κανονισμός που εκδόθηκε σήμερα θα ισχύσει για ένα έτος και αφορά τα εξής:

-όλους τους εκκρεμείς τελωνειακούς δασμούς βάσει του τίτλου IV της συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας για τη θέσπιση σφαιρικής και σε βάθος ζώνης ελεύθερων συναλλαγών (DCFTA). Οι δασμού αυτοί αφορούν δύο κατηγορίες προϊόντων: τα οπωροκηπευτικά που υπόκεινται σε σύστημα τιμών εισόδου και τα γεωργικά και μεταποιημένα γεωργικά προϊόντα που υπόκεινται σε δασμολογικές ποσοστώσεις

-την είσπραξη δασμών αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές καταγωγής Ουκρανίας από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του εν λόγω κανονισμού

-την εφαρμογή των κοινών κανόνων για τις εισαγωγές (διασφαλίσεις) όσον αφορά τις εισαγωγές καταγωγής Ουκρανίας

Τα μέτρα ελευθέρωσης του εμπορίου λαμβάνονται σύμφωνα με τη δέσμευση στο άρθρο 2 της συμφωνίας σύνδεσης (DCFTA), όπου κατοχυρώνεται ως ουσιώδες στοιχείο της συμφωνίας η προώθηση του σεβασμού των αρχών της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, του απαραβίαστου των συνόρων και της ανεξαρτησίας.

Ιστορικό και επόμενα βήματα

Η Επιτροπή υπέβαλε, στις 23 Φεβρουαρίου 2023, την πρότασή της για ανανέωση της προσωρινής ελευθέρωσης του εμπορίου, η οποία συμπληρώνει τις εμπορικές παραχωρήσεις που εφαρμόζονται στα ουκρανικά προϊόντα βάσει της συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας, αφενός, και της Ουκρανίας, αφετέρου.

Στις 28 Απριλίου η Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων επιβεβαίωσε ότι εάν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει την πρόταση της Επιτροπής χωρίς τροπολογίες, το Συμβούλιο θα εγκρίνει τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στις 9 Μαΐου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του σε πρώτη ανάγνωση αποδεχόμενο την πρόταση της Επιτροπής χωρίς τροπολογίες.

Έχοντας πλέον εκδοθεί, ο κανονισμός θα υπογραφεί από τους αντιπροσώπους του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα, πριν την έναρξη ισχύος του στις 6 Ιουνίου.

 

Πηγή και Εικόνα: consilium.europa.eu

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.