Συμφωνία των υπουργών σχετικά με νέους κανόνες για τις συμβάσεις χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών

Παρασκευή, 10 Μάρτιος, 2023 | NEA

https://www.consilium.europa.eu/el/meetings/compet/2023/03/02/Κυριότερα αποτελέσματα

Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες εξ αποστάσεως

Οι υπουργοί καθόρισαν γενική προσέγγιση σχετικά με την οδηγία για τις συμβάσεις χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών που συνάπτονται εξ αποστάσεως.

Με τη γενική προσέγγιση παρέχεται στα κράτη μέλη η δυνατότητα να εφαρμόζουν αυστηρότερες υποχρεώσεις ενημέρωσης, ενώ διευκρινίζεται πώς οι διατάξεις συμπληρώνουν την ισχύουσα νομοθεσία· ένα από τα χαρακτηριστικά της πρότασης της Επιτροπής, το λεγόμενο «κουμπί υπαναχώρησης», επεκτείνεται όχι μόνο στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, αλλά και στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που αγοράζονται εξ αποστάσεως, και θεσπίζεται δικαίωμα των καταναλωτών να ζητούν ανθρώπινη παρέμβαση όταν ο έμπορος χρησιμοποιεί διαδικτυακά εργαλεία, όπως αυτοματοποιημένες συμβουλές ή μποτ ομιλίας, προκειμένου να κατανοούν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η σύμβαση στην οικονομική τους κατάσταση.

Το Συμβούλιο καθορίζει διαπραγματευτική θέση σχετικά με τις συμβάσεις χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που συνάπτονται εξ αποστάσεως (δελτίο Τύπου, 2 Μαρτίου 2023)

Μαγνητοσκοπημένη δημόσια συζήτηση

Υπηρεσίες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων

Οι υπουργοί ενέκριναν τη διαπραγματευτική θέση του Συμβουλίου (γενική προσέγγιση) για την πρόταση κανονισμού σχετικά με τη συλλογή και την κοινοχρησία δεδομένων όσον αφορά τις υπηρεσίες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων.

Στη γενική του προσέγγιση, η οποία καθορίστηκε σε σύντομο διάστημα, το Συμβούλιο υποστηρίζει τους στόχους της πρότασης της Επιτροπής για καθορισμό συνεπούς πλαισίου για τη συλλογή δεδομένων που παρέχονται από τις επιγραμμικές πλατφόρμες, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τα συστήματα καταχώρισης που ήδη ισχύουν σε ορισμένα κράτη μέλη.

Καθορισμός της θέσης του Συμβουλίου του σχετικά με τη συλλογή και την κοινοχρησία δεδομένων για βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων (δελτίο Τύπου, 2 Μαρτίου 2023)

Μαγνητοσκοπημένη δημόσια συζήτηση

Μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα στην ενιαία αγορά

Η ανταγωνιστικότητα είναι μία από τις προτεραιότητες της σουηδικής Προεδρίας. Με την ευκαιρία της 30ής επετείου της ενιαίας αγοράς (που δημιουργήθηκε την 1η Ιανουαρίου 1993), η Προεδρία διοργάνωσε έναν πρώτο διάλογο σχετικά με βραχυπρόθεσμα μέτρα για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας κατά τη διάρκεια του άτυπου Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της 6ης Φεβρουαρίου 2023. Η σημερινή συζήτηση συνιστά συνέχεια του προβληματισμού που εστιάζεται στη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα. Ο διάλογος επικεντρώθηκε σε πέντε άξονες:

οικονομία της αγοράς

ανοικτό εμπόριο

βελτίωση της νομοθεσίας

καινοτομία

ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού

Η συζήτηση αυτή έρχεται να προστεθεί στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης Δεκεμβρίου 2022 και της 9ης Φεβρουαρίου 2023 σχετικά με αυτά τα ζητήματα, καθώς και σε ορισμένες προτάσεις της Επιτροπής, όπως το βιομηχανικό σχέδιο της Πράσινης Συμφωνίας για την εποχή των μηδενικών καθαρών εκπομπών (που παρουσιάστηκε την 1η Φεβρουαρίου 2023 και συζητήθηκε κατά τη διάρκεια του γεύματος) και στην επικείμενη ανακοίνωση σχετικά με τα 30 χρόνια της ενιαίας αγοράς και τη στρατηγική για την τόνωση της ανάπτυξης και της παραγωγικότητας. Τον λόγο έλαβαν επίσης η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής κα Vestager, ο Επίτροπος κ. Breton και ο Πρόεδρος της ομάδας υψηλού επιπέδου για την ανταγωνιστικότητα, Daniel Blockert.

Σημείωμα για τη συζήτηση προσανατολισμού: Μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα — Το μέλλον της εσωτερικής αγοράς που κλείνει τα 30

Ενιαία αγορά της ΕΕ (γενικές πληροφορίες)

Βιομηχανική πολιτική της ΕΕ (γενικές πληροφορίες)

Διάφορα

Ενιαίο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και Ενιαίο Δικαστήριο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας

Η Προεδρία ενημέρωσε τους υπουργούς σχετικά με την πορεία των εργασιών όσον αφορά το ενιαίο σύστημα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και το Ενιαίο Δικαστήριο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας.

Πορεία των εργασιών σχετικά με το ενιαίο σύστημα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας (ενημερωτικό σημείωμα της Προεδρίας, 20 Φεβρουαρίου 2023)

Επακολούθηση της συνόδου κορυφής ΕΕ-Ουκρανίας

Η Προεδρία και η Επιτροπή ενημέρωσαν τους υπουργούς σχετικά με τη συνέχεια που θα δοθεί στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Ουκρανίας.

Επεξηγηματικό έγγραφο – Επακολούθηση της συνόδου κορυφής ΕΕ-Ουκρανίας

Σύνοδος κορυφής ΕΕ-Ουκρανίας, 3 Φεβρουαρίου 2023

Γεύμα εργασίας

Κατά τη διάρκεια γεύματος, οι υπουργοί συζήτησαν για το βιομηχανικό σχέδιο της Πράσινης Συμφωνίας για την εποχή των μηδενικών καθαρών εκπομπών.

Βιομηχανικό σχέδιο της Πράσινης Συμφωνίας για την εποχή των μηδενικών καθαρών εκπομπών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 3 Φεβρουαρίου 2023)

Πηγή και Φωτογραφία: consilium.europa.eu

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                             
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.