Πρόεδρος Μετσόλα: Πρέπει να σταθούμε στο πλευρό όσων χρήζουν προστασίας

Δευτέρα, 28 Μάρτιος, 2022 | NEA

ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Η πρόεδρος Μετσόλα επαίνεσε την απάντηση της ΕΕ στον πόλεμο της Ουκρανίας και κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ να σταθούν στο πλευρό όσων χρήζουν προστασίας.

Στην εναρκτήρια ομιλία της κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, στις 24 Μαρτίου, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μεστόλα, εξήρε την αντίσταση της Ουκρανίας στην εισβολή της Ρωσίας και την ενοποιημένη απάντηση της ΕΕ στον πόλεμο, τόσο από άποψη ανθρωπιστικής βοήθειας όσο και από άποψη κυρώσεων κατά του ρωσικού καθεστώτος.

«Η εισβολή της Ουκρανίας έχει αλλάξει τα δεδομένα όλων μας. Όλα όσα υπερασπιζόμασταν και προήγαμε ανά τον κόσμο σχετικά με τον τρόπο ζωής μας και τις ευρωπαϊκές αξίες βρίσκονται πλέον σε κίνδυνο. Η Ευρώπη πρέπει να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των καιρών εάν θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι αυτός ο πόλεμος δεν θα ανατρέψει τόσο τη δική μας πραγματικότητα όσο κι εκείνη της επόμενης γενιάς. Τώρα είναι η στιγμή μας».

Αναφερόμενη στην ανθρωπιστική κατάσταση, η πρόεδρος είπε: «Εκατομμύρια άνθρωποι χρειάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία. Εκατομμύρια άλλοι έχουν εκτοπισθεί στο εσωτερικό της χώρας… Πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα και, κυρίως, να είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να εξασφαλίσουμε ένα μέλλον χωρίς φόβο σε όσους καταφθάνουν στα σύνορά μας. Πρέπει να ηγηθούμε αυτής της προσπάθειας. Η Ευρώπη που θα συναντήσουν πρέπει να είναι εκείνη των ανοιχτών καρδιών και ανοιχτών σπιτιών. Μια απτή έκφραση του ευρωπαϊκού τρόπου: παντρεύοντας συμπόνοια και δύναμη».

Παρότι χαιρέτισε την ενεργοποίηση της Οδηγίας Προσωρινής Προστασίας για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κατάστασης, η Μετσόλη υπογράμμισε την ανάγκη εύρεσης «πρακτικών και λειτουργικών λύσεων στον τομέα του ασύλου και της μετανάστευσης – λύσεων που έχουν παρεμποδιστεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα». «Τώρα είναι η ώρα να ενισχύσουμε την ενότητά μας, πριν έρθουμε αντιμέτωποι με μια αδιέξοδη κατάσταση και αναγκαστούμε να προσφύγουμε σε δικαιολογίες για να εξηγήσουμε στους πολίτες γιατί δεν μπορέσαμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων».

Η πρόεδρος του ΕΚ κάλεσε τα κράτη μέλη να ενισχύσουν τις εθνικές τους συνεισφορές στον τομέα της άμυνας και να χρησιμοποιήσουν τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό με πιο αποτελεσματικό τρόπο. Τόνισε επίσης την ανάγκη διασφάλισης επισιτικής ασφάλειας και προστασίας των γραμμών εφοδιασμού της ΕΕ, των γεωργών και των πολιτών.

Όσον αφορά την ενέργεια, η Μετσόλα χαιρέτισε την πρόταση της Επιτροπής για την αποθήκευση φυσικού αερίου από τα κράτη μέλη σε ποσοστό 80% για τον επόμενο χειμώνα και υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη ενεργειακής απεξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία. «Πρέπει οπωσδήποτε να διαφοροποιήσουμε τις ενεργειακές μας πηγές. Ο μακροπρόθεσμος στόχος μας πρέπει να είναι η πλήρης αποδέσμευσή μας από το φυσικό αέριο του Κρεμλίνου. Ξέρουμε ότι αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί από την μία μέρα στην άλλη, αλλά είναι η μόνη μακροπρόθεσμη λύση».

Πηγή και Φωτογραφία : europarl.europa.eu

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                             
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.