Ρωσία: Παράταση των οικονομικών κυρώσεων της ΕΕ για την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας κατά έξι μήνες

Τετάρτη, 14 Ιούλιος, 2021 | NEA

Το Συμβούλιο αποφάσισε να παρατείνει τις κυρώσεις εναντίον συγκεκριμένων τομέων της οικονομίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας για έξι επιπλέον μήνες, ήτοι έως τις 31 Ιανουαρίου 2022.

Η απόφαση του Συμβουλίου ελήφθη μετά την τελευταία αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ —η οποία προβλεπόταν αρχικά να πραγματοποιηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015— στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 24ης και 25ης Ιουνίου 2021. Με την ευκαιρία αυτή, οι ηγέτες της ΕΕ κάλεσαν τη Ρωσία να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες της όσον αφορά την εξασφάλιση της πλήρους εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ ως βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε ουσιαστική αλλαγή της θέσης της ΕΕ. Δεδομένου ότι οι συμφωνίες αυτές δεν εφαρμόζονται πλήρως από τη Ρωσία, οι ηγέτες και οι ηγέτιδες της ΕΕ αποφάσισαν ομόφωνα να ανανεώσουν τις οικονομικές κυρώσεις που ισχύουν κατά της χώρας.

Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν για πρώτη φορά στις 31 Ιουλίου 2014 ως απάντηση στις ενέργειες της Ρωσίας που επέφεραν αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία. Ενισχύθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2014 και, τον Μάρτιο του 2015, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε να συνδέσει τη διάρκειά τους με την πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ.

Οι κυρώσεις περιορίζουν την πρόσβαση σε πρωτογενείς και δευτερογενείς κεφαλαιαγορές της ΕΕ για ορισμένες ρωσικές τράπεζες και εταιρείες και απαγορεύουν ορισμένες μορφές οικονομικής ενίσχυσης και μεσιτείας έναντι ρωσικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Τα μέτρα απαγορεύουν επίσης την άμεση ή έμμεση εισαγωγή, εξαγωγή ή μεταφορά κάθε είδους αμυντικού υλικού και θεσπίζουν απαγόρευση για αγαθά διπλής χρήσης για στρατιωτική χρήση ή για στρατιωτικούς τελικούς χρήστες στη Ρωσία. Οι κυρώσεις περιορίζουν περαιτέρω την πρόσβαση της Ρωσίας σε ορισμένες ευαίσθητες τεχνολογίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, για παράδειγμα στην παραγωγή πετρελαίου και την έρευνα για πετρέλαιο.

Εκτός από τις οικονομικές κυρώσεις, η ΕΕ έχει λάβει διάφορα είδη μέτρων ως απάντηση στην παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης από τη Ρωσία και στην εσκεμμένη αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται: διπλωματικά μέτραατομικά περιοριστικά μέτρα (δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικοί περιορισμοί) και ειδικοί περιορισμοί στις οικονομικές σχέσεις με την Κριμαία και τη Σεβαστούπολη.

Περιοριστικά μέτρα της ΕΕ λόγω της κρίσης στην Ουκρανία (ιστοσελίδα πολιτικής)

Ενημερωτικό δελτίο – Σχέσεις ΕΕ-Ουκρανίας (ΕΥΕΔ)

Επισκεφθείτε τη σελίδα της συνεδρίασης

Πηγή:consilium.europa.eu

Φωτογραφία:Unsplash

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.