Ρωσία: Δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την καταδίκη του Alexei Navalny

Τρίτη, 9 Φεβρουάριος, 2021 | NEA

photo by Michael ParulavaΣτις 2 Φεβρουαρίου, δικαστήριο της Μόσχας καταδίκασε το στέλεχος της ρωσικής αντιπολίτευσης Alexei Navalny σε ποινή φυλάκισης δύο ετών και οκτώ μηνών. Οι ρωσικές αρχές επεδίωξαν την καταδίκη του με τη κατηγορία της δήθεν παραβίασης των όρων αναστολής του, ενώ ο κ. Navalny βρισκόταν σε ανάρρωση στη Γερμανία μετά την απόπειρα δολοφονίας του με δηλητηριασμό από στρατιωτικής προέλευσης χημικό παράγοντα, που συνέβη στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε ήδη αποφανθεί, με απόφαση του 2017, ότι η καταδίκη του κ. Navalny ήταν αυθαίρετη και προδήλως παράλογη.

Η ΕΕ καταδίκασε με δήλωσή της την απόφαση των ρωσικών αρχών να καταδικάσουν τον Alexei Navalny, την οποία και θεωρεί απαράδεκτη καθότι πολιτικά υποκινούμενη και αντίθετη προς τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ρωσίας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καλέσει επανειλημμένα τις ρωσικές αρχές να τηρήσουν τις εθνικές και διεθνείς υποχρεώσεις τους για σεβασμό και εξασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας ενώπιον του νόμου, καθώς και το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη. Η ΕΕ επαναλαμβάνει την έκκλησή της για άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του κ. Navalny, καθώς και όλων των πολιτών και δημοσιογράφων που κρατούνται επειδή άσκησαν το δικαίωμα του συνέρχεσθαι ειρηνικώς και της ελευθερίας έκφρασης. Οι εξελίξεις αυτές καταδεικνύουν τη συνεχή τάση συρρίκνωσης του χώρου της αντιπολίτευσης, της κοινωνίας των πολιτών και των ανεξάρτητων φωνών στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επανέλθει στο θέμα κατά το προσεχές Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και θα συζητήσει τις επιπτώσεις του και τις ενδεχόμενες επακόλουθες ενέργειες.

Πηγή: consilium.europa.eu

Φωτογραφία: Michael Parulava

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                             
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.