#Foititips: Οδηγός προσαρμογής για πρωτοετείς

Δευτέρα, 7 Δεκέμβριος, 2020 | NEA

Η είσοδος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση πέρα από το επόμενο ακαδημαϊκό βήμα συνιστά και το ανώτατο στάδιο κοινωνικοποίησης των μαθητών, εφόσον μετεξελίσσονται σε φοιτητές. Είσαι στην ηλικία των 18 ετών. Για τον υπόλοιπο κόσμο θεωρείσαι ενήλικας, πάρα το γεγονός ότι ακόμη στην ψυχή σου κυριαρχεί η παιδική ανεμελιά. Στη δύσκολη αυτή μετάβαση υπάρχουν δύο σκέλη. Από την μία, υπάρχει η προσαρμογή των πρωτοετών φοιτητών υπό κανονικές συνθήκες. Από την άλλη, υπό συνθήκες πανδημίας του κορωνοϊού.

Πρωτοετείς: Επικοινωνία με τους συμφοιτητές

Υπό κανονικές συνθήκες ένταξης στον φοιτητικό κόσμο, οι πρωτοετείς φοιτητές θα κανόνιζαν μια κοινωνική συνάντηση σε έναν εξωτερικό χώρο (συνήθως καφετέρια κοντά στην σχολή) με σκοπό την γνωριμία μεταξύ τους, την ανταλλαγή απόψεωνιδανικών και την εξεύρεση κοινών ενδιαφερόντων (κατά κόσμον χόμπι). Ειδικότερα, γι’ αυτούς που δεν προέρχονται από την πόλη στην οποία σπουδάζουν, είναι ένας ιδανικός τρόπος να αναπτύξουν τις πρώτες παρέες τους και να γνωρίσουν για πρώτη φορά την πόλη σπουδών τους.

Αντιθέτως, υπό τις συνθήκες πανδημίας, οι παραπάνω πρακτικές επικοινωνίας έχουν ολοκληρωτικά αντικατασταθεί από το διαδίκτυο και την επικοινωνία μέσω τηλεφώνου. Παρά το απρόσωπο αυτό μέσο, υπάρχει και η δυνατότητα επικοινωνίας μέσω της πλατφόρμας όπου πραγματοποιούνται τα μαθήματα, έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία για μια πιο άμεση επαφή έστω και κάτω υπό αυτές τις συνθήκες. Άλλωστε, κάθε φοιτητής κατά τη διάρκεια της τηλεδιάλεξης, έχει στη διάθεσή του και εικόνα και φωνή. Οπότε κρίμα να χάνεται χρόνος γνωριμιών!

Επικοινωνία με τους φορείς του πανεπιστήμιου

Μία ακόμη δύσκολη αποστολή των πρωτοετών φοιτητών είναι η πρώτη επαφή με τους φορείς του πανεπιστήμιου. Ο φόβος για το άγνωστο μαζί με την ανυπομονησία του καινούργιου κυριαρχούν στην καρδιά του φοιτητή. Υπό κανονικές συνθήκες ο φοιτητής θα έπαιρνε το δρόμο για τις διοικητικές εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου προκειμένου να λάβουν χρήσιμες πληροφορίες για την λειτουργία της σχολής και να αποκτήσουν μια πρώτη επαφή με τις δράσεις του πανεπιστήμιου.

Αντιθέτως υπό συνθήκες πανδημίας, η επικοινωνία με τις λειτουργικές και διοικητικές δομές του πανεπιστήμιου πραγματοποιείται μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email). Το μόνο που έχει να κάνει κανείς είναι να παρακολουθεί τις ανακοινώσεις του τμήματος του, καθώς επίσης την ηλεκτρονική τάξη, αφού πρώτα εγγραφεί στα μαθήματα εξαμήνου. Μην ξεχάσει μόνο τη δήλωση μαθημάτων και συγγραμμάτων, δυο βασικών προϋποθέσεων για μια επιτυχή πορεία στο πρώτο τους εξάμηνο!

Ένα ακόμα foititip: Εγγραφείτε στην ομάδα που έχει το τμήμα σας στο Facebook!

Φοιτητική ζωή

Η ανεξαρτησία της φοιτητικής ζωής είναι κάτι το ανεκτίμητο, αναλογιζόμενος κάνεις την πραγματικότητα που περιμένει καρτερικά στο μέλλον. Υπό κανονικές συνθήκες, οι έξοδοι σε καφετέριες και κέντρα διασκέδασης αποτελούσαν το άλφα και το ωμέγα της εβδομαδιαίας διασκέδασης του φοιτητή. Με αυτό το τρόπο προχωρούσαν στα πρώτα στάδια της κοινωνικοποίησης. Από την άλλη αυτό το κομμάτι της κοινωνικής επαφής έχει μειωθεί αισθητά λόγω των συνθηκών του κορωνοϊού.

Οι επιλογές, όμως, για τους πρωτοετείς φοιτητές και πάλι είναι πολλές και διαφορετικές! Αφού υπάρχει δυνατότητα γνωριμιών και κοινωνικοποίησης μέσω των πλατφορμών και μέσων κοινωνικών δικτύωσης, οργάνωσε τη φοιτητική σου ζωή και σε άλλα επίπεδα. Ξεκίνα μια ξένη γλώσσα, ή μια εθελοντική εργασία-συνεισφορά σε κάποιον από τους οργανισμούς που δραστηριοποιούνται και διαδικτυακά! Μπορείς ακόμα να παρακολουθήσεις κάποιο online σεμινάριο σχετικό με το αντικείμενο των σπουδών σου, που θα σε βοηθήσει να μεταβείς ομαλά από τη νοοτροπία του σχολείου σε αυτή του Πανεπιστημίου.

Εν κατακλείδι, το άγχος πρέπει να μείνει έξω από την φοιτητική ζωή. Είναι μια υπέροχη εποχή στην ζωή του νεαρού ατόμου, ανεξάρτητα από τις επικρατούσες συνθήκες.

Πηγή:citycampus.gr

Φωτογραφία:unsplash

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                             
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.