Αντισημιτισμός: Δήλωση του Συμβουλίου για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού

Δευτέρα, 7 Δεκέμβριος, 2020 | NEA

Το Συμβούλιο ενέκρινε  δήλωση του Συμβουλίου σχετικά με την ενσωμάτωση της καταπολέμησης του αντισημιτισμού σε όλους τους τομείς πολιτικής.

Με την παρούσα δήλωση το Συμβούλιο τονίζει ότι η καταπολέμηση του αντισημιτισμού αποτελεί εγκάρσιο ζήτημα στο οποίο εμπλέκονται διάφορα επίπεδα διακυβέρνησης και πολιτικές σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ως εκ τούτου, πρέπει να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση ως προς τον αντισημιτισμό στις πολιτικές και τις αρμοδιότητες σε όλη τους την έκταση. Τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να εντάξουν στο κύριο ρεύμα της πολιτικής τους την πρόληψη και την καταπολέμηση του αντισημιτισμού σε όλες τις μορφές του.

Ο αντισημιτισμός είναι ένα φαινόμενο που πλήττει όλη την ΕΕ. Για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του χρειαζόμαστε το κατάλληλο σύνολο ευρωπαϊκών μέσων και μια επαρκή βάση. Αυτή ακριβώς είναι η προσέγγιση που υιοθετεί η δήλωση, την οποία επικροτώ ιδιαίτερα. Κατά την άποψή μου, η αντιμετώπιση του αντισημιτισμού στο πλαίσιο μιας συνολικής και δικτυωμένης δράσης που εκτείνεται σε όλους τους τομείς πολιτικής και τα κυβερνητικά επίπεδα αποτελεί πραγματικό ορόσημο.

Felix Klein, Επίτροπος της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης για την εβραϊκή ζωή στη Γερμανία και την καταπολέμηση του αντισημιτισμού

Το Συμβούλιο εκφράζει την ανησυχία του για την αύξηση των απειλών κατά των Εβραίων στην Ευρώπη και για την αναβίωση των μύθων συνωμοσίας, ιδίως στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19, καθώς και για την αύξηση των αντισημιτικών περιστατικών και των εγκλημάτων μίσους.

Τονίζει ότι ο αντισημιτισμός έχει λάβει διαφορετικές μορφές και πρέπει να καταπολεμηθεί με συμπληρωματικές δημόσιες πολιτικές. Η παράνομη ρητορική μίσους και το τρομοκρατικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο πρέπει να αφαιρούνται ταχέως και με συνέπεια από τους παρόχους διαδικτυακών υπηρεσιών. Απαιτείται εξάλλου ισχυρή και συστηματική δικαστική αντιμετώπιση των αντισημιτικών πράξεων.

Η εκπαίδευση σχετικά με το Ολοκαύτωμα, τον αντισημιτισμό και την εβραϊκή ζωή παραμένει ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία για την αποφυγή αντισημιτικών προκαταλήψεων. Η ανταλλαγή ορθών πρακτικών για την προώθηση του γραμματισμού στα μέσα επικοινωνίας και της ευαισθητοποίησης σχετικά με μύθους συνωμοσίας είναι επίσης καίριας σημασίας.

Τα κράτη μέλη εκφράζουν επίσης την ικανοποίησή τους για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δώσει προτεραιότητα στον αγώνα κατά του αντισημιτισμού, καθώς και για την ενίσχυση της θεσμικής βάσης του Συντονιστή για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και τη διαφύλαξη της εβραϊκής ζωής.

Δήλωση του Συμβουλίου σχετικά με την ενσωμάτωση της καταπολέμησης του αντισημιτισμού σε όλους τους τομείς πολιτικής, 2 Δεκεμβρίου 2020

Πηγή:consilium.europa.eu

Photo by:Markus Spiske οn Unsplash

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                             
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.