Αντιμετώπιση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων: Το Συμβούλιο ενέκρινε συμπεράσματα

Δευτέρα, 7 Δεκέμβριος, 2020 | NEA

miguel-bruna-TzVN0xQhWaQ-unsplashΤο Συμβούλιο ενέκρινε συμπεράσματα με τα οποία καλεί την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να εντείνουν τις προσπάθειες για τη μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων και του χάσματος μεταξύ των φύλων όσον αφορά τη φροντίδα, καθώς και για την καταπολέμηση των στερεοτύπων που αφορούν το φύλο.

Το Συμβούλιο ενέκρινε συμπεράσματα με θέμα «Αντιμετώπιση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων: Αποτίμηση και καταμερισμός της αμειβόμενης εργασίας και της μη αμειβόμενης εργασίας φροντίδας».

Στα συμπεράσματά του, το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να εντείνει τις προσπάθειες για τη μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων και του χάσματος μεταξύ των φύλων όσον αφορά τη φροντίδα, χρησιμοποιώντας όλες τις διαθέσιμες δράσεις, και να δώσει συνέχεια στα μέτρα που καθορίζονται στο σχέδιο δράσης της ΕΕ 2017-2019 για την αντιμετώπιση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων.

Στα συμπεράσματα υπογραμμίζεται η ανάγκη διττής προσέγγισης για την επίτευξη ίσης αμοιβής και συνολικής ισότητας στην αγορά εργασίας: πρώτον, απαιτείται καταμερισμός της αμειβόμενης εργασίας και της μη αμειβόμενης εργασίας φροντίδας σε ισότιμη βάση μεταξύ γυναικών και ανδρών, και, δεύτερον, η παροχή δημόσιων υποδομών και εξωτερικών υπηρεσιών είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να καταστεί δυνατή η «εξωτερική ανάθεση» της εργασίας φροντίδας.

Στα συμπεράσματα καλούνται ομοίως τα κράτη μέλη να αναπτύξουν περαιτέρω ή να καθιερώσουν ένα πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένων των συλλογικών συμβάσεων κατά περίπτωση, για τον καταμερισμό της αμειβόμενης εργασίας και της μη αμειβόμενης εργασίας φροντίδας μεταξύ ανδρών και γυναικών σε ισότιμη βάση. Ταυτόχρονα, τα κράτη μέλη καλούνται να λάβουν μέτρα για να εξασφαλίσουν την αναγνώριση της αξίας των επαγγελμάτων που σχετίζονται με την παροχή φροντίδας.

Επιπλέον το Συμβούλιο καλεί ομοίως τα κράτη μέλη και την Επιτροπή να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν μέτρα για την καταπολέμηση των στερεοτύπων που αφορούν το φύλο, τα οποία περιορίζουν τις ελεύθερες επιλογές κοριτσιών και αγοριών, γυναικών και ανδρών όσον αφορά τις σπουδές και τις σταδιοδρομίες τους. Μεταξύ των προτεινόμενων μέτρων συμπεριλαμβάνονται η καταπολέμηση των στερεοτύπων που αφορούν το φύλο στη νηπιακή, προσχολική, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και η βελτίωση της ενημέρωσης των νέων για όλες τις συναφείς πτυχές και επιπτώσεις όσον αφορά τις επαγγελματικές επιλογές.

Το Συμβούλιο καλεί επίσης τους κοινωνικούς εταίρους να εξετάσουν δεόντως το θέμα της ισότητας των φύλων στο πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Τα συμπεράσματα βασίζονται σε έκθεση που εκπόνησε το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων και εκπονήθηκαν στο πλαίσιο της επισκόπησης της εφαρμογής της ατζέντας των Ηνωμένων Εθνών για την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών (πλατφόρμα δράσης του Πεκίνου), με ιδιαίτερη αναφορά στoν τομέα «Γυναίκες και Οικονομία».

Τα συμπεράσματα εγκρίθηκαν με γραπτή διαδικασία.

Πλήρες κείμενο των συμπερασμάτων (13584/20)

Ανισότητες μεταξύ των φύλων στη φροντίδα και συνέπειες στην αγορά εργασίας – έκθεση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE)

Πηγή:consilium.europa.eu

Φωτογραφία:unsplash.com

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                             
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.