Το Συμβούλιο καθορίζει τη θέση του για την επόμενη κοινή γεωργική πολιτική της ΕΕ

Τρίτη, 27 Οκτώβριος, 2020 | NEA

Photo by Adele PaymanΤο Συμβούλιο καθόρισε τη διαπραγματευτική του θέση (γενική προσέγγιση) σχετικά με τη δέσμη μέτρων για τη μεταρρύθμιση της κοινής γεωργικής πολιτικής (ΚΓΠ) μετά το 2020. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνηθείσας θέσης διατυπώνονται ορισμένες ισχυρές δεσμεύσεις από κράτη μέλη για μεγαλύτερη περιβαλλοντική φιλοδοξία, με μέσα όπως τα υποχρεωτικά οικολογικά προγράμματα (που συνιστούν καινοτομία σε σχέση με την ισχύουσα πολιτική) και οι ενισχυμένες προϋποθέσεις. Ταυτόχρονα, η συμφωνηθείσα θέση παρέχει στα κράτη μέλη την απαραίτητη ευελιξία ως προς τον τρόπο επίτευξης περιβαλλοντικών στόχων. Για παράδειγμα, θα υπάρξει διετής πιλοτική φάση για τα οικολογικά προγράμματα και τα κράτη μέλη θα έχουν ευελιξία όσον αφορά τον τρόπο κατανομής των κονδυλίων στο πλαίσιο των διαφόρων πράσινων πρακτικών.

Γενική προσέγγιση σημαίνει ότι το Συμβούλιο διαθέτει πλέον την πολιτική εντολή να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (μόλις ο συννομοθέτης καθορίσει και εκείνος τη θέση του), προκειμένου να επιτευχθεί συνολική συμφωνία.

¨Η σημερινή συμφωνία αποτελεί ορόσημο για τη γεωργική πολιτική της Ευρώπης. Τα κράτη μέλη απέδειξαν τη φιλοδοξία τους για υψηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα στη γεωργία και, ταυτόχρονα, υποστήριξαν την ευελιξία που απαιτείται για να εξασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα των γεωργών. Η συμφωνία αυτή ανταποκρίνεται στην επιδίωξή μας για μια πιο πράσινη, δίκαιη και απλή ΚΓΠ.¨ Julia Klöckner, Ομοσπονδιακή Υπουργός Επισιτισμού και Γεωργίας της Γερμανίας.

Η μεταρρύθμιση της ΚΓΠ προβλέπει ότι, ενώ θα δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στα κράτη μέλη κατά τη διαμόρφωση των κανόνων και την κατανομή της χρηματοδότησης μέσω της ανάπτυξης εθνικών στρατηγικών σχεδίων, τα κράτη μέλη θα υποχρεωθούν να επιδεικνύουν μεγαλύτερη περιβαλλοντική φιλοδοξία σε σύγκριση με την τρέχουσα περίοδο. Το επονομαζόμενο «νέο μοντέλο λειτουργίας» θα ευνοεί τις επιδόσεις έναντι της συμμόρφωσης: θα δίνει στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να επιλέγουν τα βέλτιστα εργαλεία και δράσεις που διαθέτουν (λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις εθνικές τους ιδιαιτερότητες) προκειμένου να επιτυγχάνονται οι στόχοι και οι προδιαγραφές που έχουν συμφωνηθεί σε επίπεδο ΕΕ.

Ακολουθούν συγκεκριμένα παραδείγματα του τρόπου με τον οποίο τα κράτη μέλη θα πληρούν υψηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα, τα οποία συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν κατά τη διάρκεια του διήμερου Συμβουλίου:

-Οι γεωργοί θα λαμβάνουν χρηματοδοτική στήριξη εφόσον υιοθετούν πρακτικές επωφελείς για το κλίμα και το περιβάλλον, ούτως ώστε η ΚΓΠ να γίνει ακόμη πιο πράσινη σε σχέση με το παρελθόν.

-Οι γεωργοί που υπερβαίνουν τις βασικές απαιτήσεις για το περιβάλλον και το κλίμα θα λαμβάνουν πρόσθετη χρηματοδοτική στήριξη μέσω της εισαγωγής «οικολογικών προγραμμάτων». Αυτά τα νέα μέσα για το περιβάλλον και την προστασία του κλίματος θα συνδέονται με ειδικό προϋπολογισμό, ο οποίος θα αποτελεί μέρος του προϋπολογισμού για τις άμεσες ενισχύσεις. Όριο θα είναι το 20 %, πράγμα που σημαίνει ότι θα ξεκλειδώνονται μέσω της χρήσης οικολογικών προγραμμάτων. Θα εφαρμοσθεί διετής αρχική δοκιμαστική φάση ώστε διασφαλισθεί ότι τα κράτη μέλη δεν στερούνται ιδιαίτερα αναγκαία κεφάλαια, ενώ παράλληλα εξοικειώνονται με τα νέα μέσα. Στα ενδεικτικά παραδείγματα οικολογικών προγραμμάτων περιλαμβάνονται πρακτικές όπως η γεωργία ακριβείας, η γεωργοδασοκομία και η βιολογική γεωργία, αλλά τα κράτη μέλη θα είναι ελεύθερα να σχεδιάζουν τα δικά τους μέσα με βάση τις ανάγκες τους.

-Όλοι οι γεωργοί, ακόμη και όταν πρόκειται για μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις, θα δεσμεύονται από υψηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα. Προκειμένου να βοηθηθούν στην εν λόγω μετάβαση στην πράσινη οικονομία, οι κάτοχοι μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων θα υπόκεινται σε πιο απλουστευμένους ελέγχους, μειώνοντας τον διοικητικό φόρτο και διασφαλίζοντας παράλληλα τη συμβολή τους στους περιβαλλοντικούς και κλιματικούς στόχους.

Η θέση του Συμβουλίου είναι αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων και των εργασιών που διεξήχθησαν κατά τα τελευταία δυόμισι χρόνια υπό πέντε Προεδρίες.

Πηγή: consilium.europa.eu

Φωτογραφία: Adele Payman

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                             
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.