Πολιτική της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης πέραν του 2020: Συμπεράσματα του Συμβουλίου

Τρίτη, 12 Μάιος, 2020 | NEA

Σήμερα, το Συμβούλιο εξέδωσε συμπεράσματα σχετικά με την πολιτική της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης πέραν του 2020, επιβεβαιώνοντας άλλη μια φορά τη στρατηγική σημασία της και την κοινή δέσμευση για την οικοδόμηση ενός κοινού χώρου δημοκρατίας, ευημερίας και σταθερότητας.

Τα σημερινά συμπεράσματα του Συμβουλίου αποτελούν συνέχεια των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019, τα οποία σηματοδότησαν τη 10η επέτειο της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, και της κοινής ανακοίνωσης: «Πολιτική για την ανατολική εταιρική σχέση μετά το 2020: Ενίσχυση της ανθεκτικότητας – μια ανατολική εταιρική σχέση που αποφέρει αποτελέσματα για όλους», της 18ης Μαρτίου 2020.

Στα συμπεράσματα, το Συμβούλιο εκφράζει ικανοποίηση για τα μέχρι τώρα σημαντικά επιτεύγματα της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης και επιβεβαιώνει την προσέγγισή του η οποία βασίζεται σε κίνητρα και προϋποθέσεις, ως μέσον παρότρυνσης των ανατολικών χωρών εταίρων να συνεχίσουν να εφαρμόζουν μεταρρυθμίσεις και να καταβάλλουν μεγαλύτερες προσπάθειες προς τούτο. Επιβεβαιώνει ότι το ισχύον πολιτικό πλαίσιο, το οποίο περιλαμβάνει και τους «20 στόχους για το 2020», είναι βάσιμο και αποφέρει απτά αποτελέσματα και οφέλη στους πολίτες.

Το Συμβούλιο τονίζει επίσης ότι είναι σημαντικό η μελλοντική Ανατολική Εταιρική Σχέση να αποτελεί ένα πιο στρατηγικόφιλόδοξοευέλικτο και περιεκτικό πλαίσιο συνεργασίας, που θα επιτρέπει στους συμμετέχοντες να αντιμετωπίζουν μαζί τα κοινά και τα παγκόσμια προβλήματα σε πολλούς τομείς, ιδίως στη σημερινή πρωτοφανή κατάσταση που προκάλεσε η πανδημία COVID-19.

Το Συμβούλιο απευθύνει θερμή έκκληση για επιβεβαίωση της προσήλωσης στις θεμελιώδεις αρχές της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης. Σε αυτές περιλαμβάνονται η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, η χρηστή διακυβέρνηση και οι καρποφόρες πολιτικές καταπολέμησης της διαφθοράς, αλλά και οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις, τα περιβαλλοντικά, κλιματικά και ενεργειακά ζητήματα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και οι επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό.

Τέλος, το Συμβούλιο προσβλέπει στην επόμενη σύνοδο κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, η οποία αναμένεται να αποτιμήσει την πρόοδο από την τελευταία σύνοδο κορυφής του 2017, να θέσει μακροπρόθεσμους στόχους πολιτικής και να καθορίσει τις επόμενες ενέργειες για περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση της συνεργασίας, καθώς και να δώσει εντολή για προπαρασκευαστικές εργασίες ενόψει της επόμενης γενιάς στόχων μετά το 2020.

 

Πηγή: consilium.europa.eu

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                             
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.