COVID-19: Το Συμβούλιο λαμβάνει μέτρα για τη διασφάλιση της θεσμικής συνέχειας

Τρίτη, 24 Μάρτιος, 2020 | NEA

Το Συμβούλιο λαμβάνει μέτρα για να διασφαλίσει τη συνέχεια των εργασιών του υπό τις τρέχουσες έκτακτες περιστάσεις που έχει προκαλέσει η πανδημία της νόσου COVID-19. Συγκεκριμένα, συμφώνησε προσωρινή παρέκκλιση από τον εσωτερικό κανονισμό του, προκειμένου να διευκολύνει τη λήψη αποφάσεων με γραπτή διαδικασία.

Η παρέκκλιση επιτρέπει στους πρέσβεις των κρατών μελών στην ΕΕ να αποφασίζουν χρήση της γραπτής διαδικασίας εφαρμόζοντας τον κανόνα ψηφοφορίας που ισχύει για την έκδοση της σχετικής πράξης. Αυτό σημαίνει ότι δεν εφαρμόζεται πλέον η υφιστάμενη απαίτηση να λαμβάνεται με ομοφωνία κάθε απόφαση για χρήση της γραπτής διαδικασίας.

Η απόφαση θα ισχύσει για έναν μήνα και μπορεί να ανανεωθεί σε περίπτωση που συνεχιστούν οι τρέχουσες έκτακτες περιστάσεις.

Ιστορικό

Οι πράξεις του Συμβουλίου εκδίδονται είτε κατά τις τυπικές συνόδους του Συμβουλίου είτε, εάν είναι αναγκαίο, με γραπτή διαδικασία. Λόγω των έκτακτων περιστάσεων που έχει προκαλέσει η πανδημία της νόσου COVID-19, πολλοί υπουργοί δεν έχουν μπορέσει να ταξιδέψουν για να συμμετάσχουν στις συνόδους του Συμβουλίου, πράγμα που με τη σειρά του δυσχεραίνει την επίτευξη της απαιτούμενης απαρτίας και, συνεπώς, τη διεξαγωγή τυπικών συνόδων του Συμβουλίου. Η σημερινή απόφαση διευκολύνει τη χρήση της γραπτής διαδικασίας και, ως εκ τούτου, βοηθά να διασφαλιστεί η συνέχεια των δραστηριοτήτων του Συμβουλίου.

Η Προεδρία του Συμβουλίου θα συνεχίσει να διοργανώνει άτυπες τηλεδιασκέψεις υπουργών όποτε κρίνεται χρήσιμο για τη συνέχιση των βασικών δραστηριοτήτων. Οι τηλεδιασκέψεις αυτές έχουν αποδειχθεί χρήσιμες για τη διευκόλυνση του συντονισμού των κρατών μελών απέναντι στη πανδημία της νόσου COVID-19 και παρέχουν επίσης την ευκαιρία για συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο πριν από την τυπική λήψη αποφάσεων.

Πηγή: consilium.europa.eu

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                             
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.