Δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου Josep Borrell, εξ ονόματος της ΕΕ, για το Νότιο Σουδάν

Πέμπτη, 30 Ιανουάριος, 2020 | NEA

1. Σύμφωνα με την παράταση των 100 ημερών που συμφωνήθηκε το Νοέμβριο του 2019, η ανανεωμένη μεταβατική κυβέρνηση εθνικής ενότητας (R-TGoNU) του Νοτίου Σουδάν προβλέπεται να σχηματιστεί στα τέλη Φεβρουαρίου του 2020. Έχει ζωτική σημασία η κυβέρνηση αυτή να είναι πραγματικά πολυσυλλεκτική, σύμφωνα με τις διατάξεις της ειρηνευτικής συμφωνίας. Μόνο τότε μπορεί να οδηγήσει στη μετάβαση προς τη βιώσιμη ειρήνη και ανάπτυξη την οποία επιθυμεί ο λαός του Νοτίου Σουδάν. Η συνεχιζόμενη ανθρωπιστική κρίση στη χώρα, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις συγκρούσεις και πρόσφατα επιδεινώθηκε από καταστροφικές πλημμύρες, υπογραμμίζει ακόμη περισσότερο την επείγουσα ανάγκη για βιώσιμη ειρήνη.

2. Παραμένει εξαιρετικά σημαντικό όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στο Νότιο Σουδάν να επιβεβαιώσουν δημοσίως τη δέσμευσή τους να συμμορφωθούν πλήρως με την συμφωνία για την παύση των εχθροπραξιών του Δεκεμβρίου του 2017 και να ενεργήσουν αναλόγως. Σε αυτό το πλαίσιο, οι τελευταίες συγκρούσεις στο Maiwut προκαλούν σοβαρές ανησυχίες. Εν προκειμένω, είναι ενθαρρυντική η πρόσφατη δήλωση της Ρώμης, η οποία υπεγράφη από τη Συμμαχία των αντιπολιτευομένων κινημάτων του Νοτίου Σουδάν (SSOMA) και την κυβέρνηση, παρουσία του SPLM/IO (Λαϊκό Απελευθερωτικό Κίνημα του Σουδάν), και η οποία περιλαμβάνει δέσμευση για κατάπαυση του πυρός, μεταξύ άλλων και από τα κινήματα της SSOMA που δεν έχουν υπογράψει. Η ΕΕ παροτρύνει την IGAD να εξακολουθήσει να παρακολουθεί την κατάπαυση του πυρός μέσω του μηχανισμού παρακολούθησης και ελέγχου της κατάπαυσης του πυρός και των μεταβατικών ρυθμίσεων ασφαλείας.

3. Εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την πρόσφατη πρόοδο, μεταξύ άλλων για τις συναντήσεις μεταξύ του Προέδρου Salva Kiir και του δρ. Riek Machar και την μερική αποδέσμευση από την κυβέρνηση των κεφαλαίων που προορίζονται για την υλοποίηση της ειρηνευτικής συμφωνίας, η ΕΕ καλεί όλα τα μέρη να αντιμετωπίσουν επειγόντως τα εκκρεμή ζητήματα που θα πρέπει να έχουν επιλυθεί πριν από τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, όπως συμφωνήθηκε από τα μέρη της ειρηνευτικής συμφωνίας. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνεται και η εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης για τον αριθμό και τα εδαφικά όρια των κρατών καθώς και η επίτευξη ουσιαστικής προόδου στις ρυθμίσεις ασφαλείας, ιδίως με την πλήρη συμμετοχή στη διαδικασία όλων των δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων όλων των κυβερνητικών δυνάμεων, και με την επίτευξη συμφωνίας για μια νέα ενοποιημένη δομή διοίκησης.

4. Η ΕΕ αναμένει ότι η ανανεωμένη μεταβατική κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα προωθήσει την ειρήνη και την ασφάλεια, θα εγγυηθεί το κράτος δικαίου, θα οδηγήσει τη χώρα προς τη συμφιλίωση και την επούλωση των πληγών και, εν τέλει, προς δημοκρατικές εκλογές στο τέλος της μεταβατικής περιόδου. Η βελτίωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του χώρου στον οποίον μπορούν να δρουν η κοινωνία των πολιτών και οι ανθρωπιστικοί φορείς αποτελούν κρίσιμες προτεραιότητες. Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να παραμείνει εταίρος του λαού του Νοτίου Σουδάν στην προσπάθειά του για ειρήνη και ευημερία και προσβλέπει στη σχετική συνεργασία με μια πολυσυλλεκτική ανανεωμένη μεταβατική κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Η ΕΕ εξαίρει επίσης τη δέσμευση του Νοτίου Σουδάν να συμμετάσχουν οι γυναίκες με ποσοστό τουλάχιστον 35% σε κάθε επίπεδο διακυβέρνησης, όπως αναφέρεται στην ειρηνευτική συμφωνία, και παροτρύνει τα μέρη να τηρήσουν αυτή τη δέσμευση. Τονίζει ότι είναι έτοιμη να επανεξετάσει τις πολιτικές της έναντι της κυβέρνησης και άλλων υπογραφόντων μερών, εφόσον δεν σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος τις επόμενες εβδομάδες.

5. Η ΕΕ συγχαίρει τις χώρες της IGAD που συμβάλλουν στον νέο μηχανισμό εποπτείας της ασφάλειας και τις καλεί να εξακολουθήσουν να παρέχουν στήριξη και συμβουλές στα μέρη με στόχο την ταχύτερη υλοποίηση των εκκρεμών καθηκόντων. Στη συνάρτηση αυτή, η ΕΕ αναμένει την έκθεση του μηχανισμού εποπτείας της ασφάλειας για την μέχρι σήμερα επιτευχθείσα πρόοδο. Ο ρόλος της IGAD, του Ειδικού Απεσταλμένου της και των κρατών μελών της, καθώς και ο ρόλος της ΑΕ στην προώθηση της ειρήνης στο Νότιο Σουδάν είναι ζωτικής σημασίας και η ΕΕ θα συνεχίσει να τους παρέχει τη σχετική στήριξη.

 

Πηγή: consilium.europa.eu

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                             
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.