Οι ελεγκτές εξετάζουν αν το ενωσιακό οδικό δίκτυο βρίσκεται στον σωστό δρόμο για την ολοκλήρωσή του

Τρίτη, 23 Ιούλιος, 2019 | NEA

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο διενεργεί έλεγχο με αντικείμενο τη στήριξη της ΕΕ για το οδικό δίκτυο που συνδέει τα κράτη μέλη και τις περιφέρειες. Οι ελεγκτές θα εξετάσουν κατά πόσον οι δράσεις και η χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διασφαλίζουν ότι τα κράτη μέλη εξακολουθούν να βρίσκονται στον σωστό δρόμο για την έγκαιρη ολοκλήρωση του δικτύου και τη βελτίωση της συνδεσιμότητας προς όφελος των πολιτών.

Οι ελεγκτές δημοσίευσαν σήμερα δελτίο ελέγχου σχετικά με τους δρόμους που συνδέουν τις ευρωπαϊκές περιφέρειες. Τα δελτία ελέγχου παρέχουν πληροφορίες σχετικά με ελεγκτικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Στόχος τους είναι να χρησιμεύουν ως πηγή πληροφόρησης για όσους ενδιαφέρονται για την πολιτική ή τα προγράμματα που αποτελούν αντικείμενο του ελέγχου.

Σύμφωνα με τους ελεγκτές, οι οδικές μεταφορές συνεχίζουν, και πιθανότατα θα εξακολουθήσουν και στο άμεσο μέλλον, να αποτελούν τον κύριο τρόπο μεταφοράς ανθρώπων και αγαθών στο εσωτερικό της ΕΕ. Η κατασκευή δρόμων και η καλύτερη προσβασιμότητά τους είναι επίσης σημαντικά στοιχεία για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης. Το 2016, ο τομέας των μεταφορών παρείχε απασχόληση σε περισσότερους από 11 εκατομμύρια ανθρώπους –ποσοστό μεγαλύτερο του 5 % του εργατικού δυναμικού της ΕΕ.

Τη δεκαετία του ‘90, η Επιτροπή δρομολόγησε την ανάπτυξη του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών (ΔΕΔ-Μ), που περιλαμβάνει και τις οδικές υποδομές. Σκοπός είναι, μέχρι το 2030, να έχουν ολοκληρωθεί εννέα κεντρικοί διάδρομοι, οι οποίοι θα καλύπτουν περί
τα 40 000 χιλιόμετρα οδικού δικτύου, από τη Βαλτική έως τον Ατλαντικό Ωκεανό και από τη Σκανδιναβία έως τη Μεσόγειο Θάλασσα. Οι διάδρομοι αυτοί είναι ύψιστης στρατηγικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων της σχετικής πολιτικής και καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα του κεντρικού δικτύου. Ένας ακόμη στόχος είναι, έως το 2050, να έχει ολοκληρωθεί και το εκτεταμένο δίκτυο, το οποίο θα διασφαλίσει την προσβασιμότητα και τη συνδεσιμότητα όλων των περιφερειών της ΕΕ.

Την περίοδο 2007-2020, η χρηματοδότηση της ΕΕ για το οδικό δίκτυο ανήλθε σε περίπου
82 δισεκατομμύρια ευρώ και το ήμισυ αυτής έχει διατεθεί για το κεντρικό και το εκτεταμένο δίκτυο. Οι μεγαλύτεροι δικαιούχοι της εν λόγω χρηματοδότησης ήταν τα κράτη μέλη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

«Η χρηματοδότηση της ΕΕ συνέβαλε στη βελτίωση των μεταφορικών συνδέσεων μεταξύ των κρατών μελών και των περιφερειών τις τελευταίες δεκαετίες. Ωστόσο, δεν έχουν καλυφθεί ακόμη όλα τα κενά, δεν έχουν δημιουργηθεί όλες οι απαιτούμενες συνδέσεις, ούτε έχουν αποκατασταθεί όλα τα σημεία συμφόρησης που χαρακτηρίζουν το οδικό δίκτυο», δήλωσε ο George Pufan, Μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και αρμόδιος για τον έλεγχο.«Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος το ενωσιακό κεντρικό δίκτυο να μην ολοκληρωθεί εγκαίρως στο σύνολό του».

Ένα ολοκληρωμένο οδικό δίκτυο μεταξύ των κρατών μελών και εντός των περιφερειών τους θα οδηγήσει σε μικρότερους χρόνους ταξιδίου για ους επιβάτες και αγαθά και σε αύξηση της χωρητικότητάς του λόγω της βελτίωσης των δρόμων. Εντούτοις, το ενωσιακό οδικό δίκτυο εξακολουθεί να έχει ελλείψεις. Παραδείγματος χάριν, τα κράτη μέλη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης δεν εξυπηρετούνται ικανοποιητικά από τις συνδέσεις ανατολής-δύσης ούτε συνδέονται ικανοποιητικά μεταξύ τους.

Οι ελεγκτές θα εξετάσουν κατά πόσον το ενωσιακό κεντρικό δίκτυο βρίσκεται σε καλό δρόμο ώστε να ολοκληρωθεί εγκαίρως, καθώς και κατά πόσον η Επιτροπή διασφαλίζει ότι:

-τα οδικά σχέδια των κρατών μελών δίδουν προτεραιότητα στην έγκαιρη ολοκλήρωση του κεντρικού δικτύου και στην καλή συντήρησή του,

-η χρηματοδότηση που διαθέτει η ΕΕ για τις οδικές υποδομές θα διοχετευθεί στην ολοκλήρωση του κεντρικού δικτύου, το οποίο αποτελεί προτεραιότητα της Ένωσης.

Έλεγχοι θα διενεργηθούν στη Βουλγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Πολωνία και την Ισπανία. Η σχετική έκθεση ελέγχου αναμένεται να δημοσιευθεί στις αρχές του 2020.

Πηγή: eca.europa.eu

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                             
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.