Η συμβολή της ΕΕ στη γεωργική βιοποικιλότητα στο μικροσκόπιο των ελεγκτών

Τρίτη, 23 Ιούλιος, 2019 | NEA

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο διενεργεί επί του παρόντος έλεγχο, προκειμένου να αξιολογήσει κατά πόσον η γεωργική πολιτική της ΕΕ συμβάλλει στη διατήρηση και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας. Ειδικότερα, οι ελεγκτές θα εξετάσουν τον σχεδιασμό της στρατηγικής της ΕΕ που αφορά τη βιοποικιλότητα και την εφαρμογή της στην κοινή γεωργική πολιτική (ΚΓΠ). Θα εξετάσουν, επίσης, την εφαρμογή, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση της χρηματοδότησης της ΕΕ για τη γεωργική βιοποικιλότητα.

Ως όρος, η γεωργική βιοποικιλότητα καλύπτει όλα τα οικοσυστήματα και τις μορφές ζωής που συνδέονται άμεσα με τη γεωργία. Σε αυτές συγκαταλέγονται σπάνιες ποικιλίες σπόρων και φυλές ζώων, πολλοί οργανισμοί όπως η πανίδα του εδάφους, τα ζιζάνια, τα παράσιτα, οι θηρευτές και όλα τα αυτόχθονα φυτά και ζώα που ζουν στη γεωργική εκμετάλλευση ή διέρχονται από αυτήν. Η βιοποικιλότητα στην ΕΕ ακολουθεί συνεχή και έντονα φθίνουσα πορεία, ιδίως ως συνέπεια της γεωργικής δραστηριότητας.

Παραμονές της Διεθνούς Ημέρας Βιοποικιλότητας, οι ελεγκτές δημοσίευσαν δελτίο ελέγχου σχετικά με τη στήριξη που παρέχει η ΕΕ για τη γεωργική βιοποικιλότητα. Τα δελτία ελέγχου παρέχουν πληροφορίες σχετικά με ελεγκτικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Στόχος τους είναι να χρησιμεύουν ως πηγή πληροφόρησης για όσους ενδιαφέρονται για την πολιτική ή τα προγράμματα που αποτελούν αντικείμενο του ελέγχου.

«Ένα εκατομμύριο είδη παγκοσμίως απειλούνται με εξαφάνιση, όπως μας προειδοποιεί πρόσφατη διεθνής έκθεση. Στην ΕΕ, η γεωργία συνιστά τη σοβαρότερη αιτία απώλειας της βιοποικιλότητας» δήλωσε ο Janusz Wojciechowski, Μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και αρμόδιος για τον έλεγχο. «Με τον έλεγχό μας θα διαπιστωθεί πόσο σημαντική έχει υπάρξει η συμβολή της ΕΕ στη διόρθωση ή και στην αναστροφή της κατάστασης.»

Το 2011 η ΕΕ ενέκρινε την τρέχουσα στρατηγική της σχετικά με τη βιοποικιλότητα, σκοπός της οποίας είναι να συμβάλει στην ανάσχεση της απώλειας βιοποικιλότητας μέχρι το 2020. Ένας από τους κύριους στόχους της στρατηγικής αυτής είναι η ενίσχυση του ρόλου της γεωργίας, κατά τρόπον ώστε η βιοποικιλότητα να διατηρηθεί τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την περίοδο 2014-2020, για την αντιμετώπιση της απώλειας βιοποικιλότητας, έχουν δεσμευθεί περί τα 85 δισεκατομμύρια ευρώ. Η στήριξη της ΕΕ προς τη γεωργική βιοποικιλότητα προέρχεται κυρίως από την ΚΓΠ.

Στο πλαίσιο του ελέγχου θα εξεταστεί η συμβολή της γεωργικής πολιτικής της ΕΕ την περίοδο2014-2020 στη διατήρηση και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας. Συγκεκριμένα, οι ελεγκτές θα εξετάσουν κατά πόσον:

-η στρατηγική της ΕΕ σχετικά με τη βιοποικιλότητα και το νομικό πλαίσιο της ΚΓΠ είχαν σχεδιαστεί σωστά·

-η Επιτροπή και τα κράτη μέλη βελτίωσαν τη συμβολή της γεωργίας στη βιοποικιλότητα·

-η Επιτροπή χρησιμοποιεί συναφή, αξιόπιστα και επίκαιρα στοιχεία και πληροφορίες για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση της κατάστασης όσον αφορά τη γεωργική βιοποικιλότητα.

Ο έλεγχος θα περιλαμβάνει επισκέψεις σε πέντε κράτη μέλη: Γερμανία, Ιρλανδία, Πολωνία, Κύπρο και Ρουμανία.

Πηγή: eca.europa.eu

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                             
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.