Δηλώσεις του Προέδρου κ. Donald Tusk μετά τη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης στις 21 Ιουνίου 2019

Παρασκευή, 21 Ιούνιος, 2019 | NEA

Κατά τη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης, συζητήσαμε για την οικονομική κατάσταση. Ο Πρόεδρος της ς (ΕΚΤ), κ. Draghi, τόνισε ότι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές είναι οι εμπορικές και γεωπολιτικές εντάσεις. Θα μεταφέρουμε το μήνυμα αυτό στην G20 στην Οσάκα, όπου θα προσπαθήσουμε να πείσουμε τους εταίρους μας για την ανάγκη συνεργασίας αντί της ανταλλαγής απειλών.

Οι ηγέτες συζήτησαν για την περαιτέρω ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Σημειώσαμε την ευρεία συμφωνία για ένα δημοσιονομικό μέσο της ευρωζώνης. Το Eurοgroup θα συνεχίσει, σε διευρυμένη σύνθεση, τις εργασίες του για το μέσο αυτό, το οποίο στο τέλος θα ενσωματωθεί στον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ. Οι ηγέτες αναμένουν επίσης ότι οι εργασίες σχετικά με τη Συνθήκη για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2019.

Στο τέλος της συνόδου μας, η ΕΕ των 27 επανήλθε εν συντομία στο ζήτημα του Brexit. Συμφωνήσαμε την ακόλουθη, ενιαία προσέγγιση της ΕΕ των 27:

– προσβλέπουμε στη συνεργασία με τον επόμενο Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου·

– επιθυμούμε να αποφύγουμε ένα άτακτο Brexit και να δημιουργήσουμε μια όσο το δυνατόν στενότερη μελλοντική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο·

– είμαστε ανοικτοί για συνομιλίες όσον αφορά τη διακήρυξη για τη μελλοντική σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ, σε περίπτωση που τροποποιηθεί η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά η συμφωνία αποχώρησης δεν είναι ανοικτή για επαναδιαπραγμάτευση· και

– ενημερωθήκαμε σχετικά με την πορεία του σχεδιασμού για ένα σενάριο αποχώρησης χωρίς συμφωνία.

Ως τελευταίο στη σειρά αλλά όχι σε σπουδαιότητα σημείο, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο κ. Iohannis και ολόκληρη την ομάδα του για μια δυναμική και επιτυχημένη προεδρία. Καταφέρατε να εξασφαλίσετε συμφωνία για ενενήντα νομοθετήματα τις τελευταίες εκατό ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, μεταξύ άλλων όσον αφορά την προστασία των συνόρων, τη μείωση των εκπομπών CO2 και την οικοδόμηση μιας ψηφιακής Ευρώπης. Πρόκειται για εντυπωσιακό επίτευγμα. Πραγματοποιήσατε επίσης αρκετή πρόοδο όσον αφορά τη δέσμη του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ). Και, φυσικά, φιλοξενήσατε τον περασμένο μήνα τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στο όμορφο Σιμπίου, διοργανώνοντας μια Ημέρα της Ευρώπης που θα θυμόμαστε για πάντα.

πηγή:www.consilium.europa.eu

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                             
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.