Ασφάλεια και άμυνα: Το Συμβούλιο εγκρίνει συμπεράσματα

Τετάρτη, 19 Ιούνιος, 2019 | NEA

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ συζήτησαν τη συνολική στρατηγική της ΕΕ. Μετά τη συζήτηση, το Συμβούλιο ενέκρινε συμπεράσματα σχετικά με την ασφάλεια και την άμυνα στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής της ΕΕ.

Σημειώνοντας ότι μετά τη δρομολόγηση της συνολικής στρατηγικής της ΕΕ τον Ιούνιο του 2016, η ΕΕ έχει σημειώσει εξαιρετικά σημαντική πρόοδο στον τομέα της ασφάλειας και άμυνας, το Συμβούλιο εκφράζει ικανοποίηση για την ουσιαστική πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά την ενίσχυση της ασφάλειας της Ένωσης και τον ρόλο της ως εγγυητή της ασφάλειας και διεθνή παράγοντα, μεταξύ άλλων μέσω της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ). Το Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι είναι αναγκαίο να διατηρηθεί η δυναμική μέσω της συνεχούς προσήλωσης κρατών μελών και θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

Ανταποκρινόμενη στις τρέχουσες και στις μελλοντικές ανάγκες της Ευρώπης στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, η ΕΕ ενισχύει την ικανότητά της να ενεργεί ως εγγυητής ασφάλειας, τη στρατηγική της αυτονομία και την ικανότητά της να συνεργάζεται με τους εταίρους της.

Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με την ασφάλεια και την άμυνα στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής της ΕΕ, 17 Ιουνίου 2019

Τα συμπεράσματα λαμβάνουν υπόψη την πρόοδο και παρέχουν περαιτέρω καθοδήγηση σχετικά με τις διάφορες πτυχές της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας. Μεταξύ άλλων καλύπτονται:

-Αποστολές και επιχειρήσεις ΚΠΑΑ

Το Συμβούλιο επισημαίνει τη σημαντική συνεισφορά των αποστολών και επιχειρήσεων ΚΠΑΑ στη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα, ως αναγκαίο τμήμα της ολοκληρωμένης προσέγγισης της ΕΕ έναντι συγκρούσεων και κρίσεων. Η ΕΕ αναπτύσσει επί του παρόντος δέκα μη στρατιωτικές αποστολές ΚΠΑΑ και έξι στρατιωτικές επιχειρήσεις ΚΠΑΑ σε τρεις ηπείρους, στις οποίες δραστηριοποιούνται σήμερα περίπου 4 500 άνδρες και γυναίκες.

-Κλιματική αλλαγή

Το Συμβούλιο υπογραμμίζει τη σημασία των περιβαλλοντικών ζητημάτων και της κλιματικής αλλαγής για την ασφάλεια και την άμυνα.

-Σύμφωνο μη στρατιωτικής ΚΠΑΑ

Το Συμβούλιο εκφράζει ικανοποίηση για το έργο που έχει επιτελεστεί αναφορικά με το κοινό σχέδιο δράσης από την ΕΥΕΔ και τις υπηρεσίες της Επιτροπής στο οποίο περιγράφουν το εύρος ενεργειών που πρέπει να αναληφθούν σε επίπεδο ΕΕ για να υποστηριχθεί η υλοποίηση του Συμφώνου μη στρατιωτικής ΚΠΑΑ.

-Μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία (PESCO)

Το Συμβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου της PESCO, καθώς και για την επιτευχθείσα πρόοδο από τα συμμετέχοντα κράτη μέλη στην εκπλήρωση των πλέον δεσμευτικών υποχρεώσεων, ιδίως όσων σχετίζονται με αμυντικούς προϋπολογισμούς, κοινές αμυντικές επενδύσεις και την αρχική χρήση εργαλείων της ΕΕ, πρωτοβουλιών και πράξεων της ΕΕ στον εθνικό αμυντικό σχεδιασμό.

Το Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι τα συμμετέχοντα κράτη μέλη θα προχωρήσουν τις εργασίες και θα εστιάσουν στην ταχεία και αποτελεσματική εφαρμογή των υφιστάμενων 34 έργων PESCO και τα παροτρύνει να υποβάλουν από κοινού, το αργότερο έως τις 31 Ιουλίου 2019, νέες προτάσεις έργων.

Το Συμβούλιο αναγνωρίζει ότι ένα τρίτο κράτος θα μπορούσε, και θα πρέπει, να προσφέρει ουσιαστική προστιθέμενη αξία στα έργα PESCO, να συμβάλει στην ενίσχυση της PESCO και της ΚΠΑΑ και να ανταποκριθεί σε περισσότερο απαιτητικές δεσμεύσεις, τηρώντας παράλληλα πλήρως την αρχή της αυτονομίας της ΕΕ και των κρατών μελών της όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων. Εν προκειμένω, το Συμβούλιο προσβλέπει στην έγκριση, το συντομότερο δυνατόν, απόφασης του Συμβουλίου σχετικά με τις γενικές προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορούσαν κατ’ εξαίρεση να κληθούν τρίτα κράτη να συμμετάσχουν σε μεμονωμένα έργα της PESCO.

-Συντονισμένη ετήσια επανεξέταση στον τομέα της άμυνας (CARD)

Το Συμβούλιο προσβλέπει στην έναρξη του πρώτου πλήρους κύκλου της CARD που θα αρχίσει με διμερείς διαλόγους τον Σεπτέμβριο του 2019, προκειμένου οι υπουργοί να διαθέτουν το φθινόπωρο του 2020 μια συνολική επανεξέταση της κατάστασης του ευρωπαϊκού τοπίου των ικανοτήτων.

-Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας

Το Συμβούλιο προσβλέπει στην ταχεία έγκριση και υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας, μετά τη συναντίληψη που επιτεύχθηκε τον Φεβρουάριο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με τον οικείο κανονισμό και όταν επιτευχθεί συνολική συμφωνία σχετικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) για το 2021-2027. Το Συμβούλιο τονίζει τη σημασία του Ταμείου που θα συμβάλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της αποτελεσματικότητας και της καινοτόμου ικανότητας της Ευρωπαϊκής βιομηχανικής και τεχνολογικής βάσης στον τομέα της άμυνας σε ολόκληρη την Ένωση. Το Συμβούλιο εκφράζει εξάλλου την ικανοποίησή του για τον προβλεπόμενο ρόλο του Ταμείου στην προώθηση καινοτόμων τεχνολογιών στον τομέα της άμυνας.

-Συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ

Εκτιμώντας ότι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ έχουν κοινές αξίες και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις στον τομέα της άμυνας, το Συμβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για την τέταρτη έκθεση προόδου που υπέβαλαν από κοινού η Ύπατη Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος/Επικεφαλής οργανισμού και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ σχετικά με την εφαρμογή της κοινής δέσμης (συνολικά 74) προτάσεων, όπου τονίζονται τα βασικά επιτεύγματα, μεταξύ άλλων στους τομείς του πολιτικού διαλόγου, της στρατιωτικής κινητικότητας, της αντιμετώπισης των υβριδικών απειλών, των παράλληλων και συντονισμένων ασκήσεων, καθώς και των αμυντικών ικανοτήτων.

Αντιμετώπιση υβριδικών απειλών

Το Συμβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για το έργο που έχει επιτελεστεί στον τομέα της αντιμετώπισης των υβριδικών απειλών, το οποίο έχει προχωρήσει με ικανοποιητικό ρυθμό, ενισχύθηκε μετά την επίθεση στο Salisbury, ιδίως όσον αφορά την αντίληψη της κατάστασης, τη στρατηγική επικοινωνία, τους χημικούς, βιολογικούς, ραδιολογικούς και πυρηνικούς κινδύνους, την κυβερνοασφάλεια και την αντικατασκοπία. Το Συμβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για το αυξανόμενο φάσμα πιθανών μέτρων αντιμετώπισης σε επίπεδο ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων του αυτόνομου καθεστώτος κυρώσεων στον κυβερνοχώρο, του αυτόνομου καθεστώτος κυρώσεων κατά της χρήσης χημικών όπλων, καθώς και της συντονισμένης αντίδρασης στην παραπληροφόρηση μέσω του σχεδίου δράσης κατά της παραπληροφόρησης και της δημιουργίας του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης σε συνεργασία με τα κράτη μέλη για τη βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών.

-Στρατιωτική κινητικότητα

Το Συμβούλιο επικροτεί τη συνεχιζόμενη υλοποίηση προσπαθειών για τη βελτίωση της στρατιωτικής κινητικότητας τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και από τα κράτη μέλη, με συνεκτικό και συντονισμένο τρόπο και σε στενή συνεργασία με το ΝΑΤΟ και παρέχει περαιτέρω καθοδήγηση σχετικά με τη μελλοντική πορεία.

Τα συμπεράσματα αφορούν επίσης τη συνοχή μεταξύ των ενωσιακών πρωτοβουλιών άμυνας (CARD, PESCO, Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας), της συνεργασίας ΕΕ-ΟΗΕ, των εταιρικών σχέσεων, της αμοιβαίας συνδρομής και των ρητρών αλληλεγγύης της Συνθήκης (άρθρο 42 παράγραφος 7 και άρθρο 222), της άμυνας στον κυβερνοχώρο και της επίγνωσης της κατάστασης.

 

Πηγή: consilium.europa.eu

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                             
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.