Κυριότερα Στιγμιότυπα του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων, 02/10/2018

Τρίτη, 2 Οκτώβριος, 2018 | NEA

Η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση με σκοπό να ενισχυθεί ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ) στην εποπτεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της ΕΕ, για την καλύτερη αντιμετώπιση των απειλών νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

«Η καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των προσπαθειών μείωσης των κινδύνων στον χρηματοπιστωτικό τομέα και αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα. Η ΕΕ εφάρμοσε φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις, αλλά τώρα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι κυρώσεις αυτές όντως επιβάλλονται και παρακολουθούνται σε ολόκληρη την ΕΕ

Hartwig Löger, Υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, η οποία ασκεί επί του παρόντος την Προεδρία του Συμβουλίου

Οι υπουργοί τόνισαν τη σημασία της σωστής εφαρμογής των κανόνων της ΕΕ για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ φορέων καταπολέμησης νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και εποπτικών φορέων, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό πλαίσιο παρακολούθησης.

Το Συμβούλιο εξέδωσε επίσης κανονισμό για την ενίσχυση των ελέγχων ρευστών διαθεσίμων που εισέρχονται ή εξέρχονται από την Ένωση, προσαρμόζοντας με αυτόν τον τρόπο την ενωσιακή νομοθεσία στα υψηλότερα διεθνή πρότυπα καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Έμμεση φορολογία

Το Συμβούλιο κατέληξε σε πολιτική συμφωνία επί των κάτωθι τριών προτάσεων στον τομέα του ΦΠΑ:

-κανονισμός για τις ηλεκτρονικές εκδόσεις: θα δώσει στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να εφαρμόζουν μη κανονικούς συντελεστές ΦΠΑ στις ηλεκτρονικές εκδόσεις και ενδεχομένως να ευθυγραμμίσουν τους κανόνες ΦΠΑ μεταξύ έντυπων και ηλεκτρονικών εκδόσεων. Ο φάκελος αυτός εντάσσεται στις ευρύτερες προσπάθειες της ΕΕ να εκσυγχρονίσει τον φόρο προστιθέμενης αξίας για την ψηφιακή οικονομία στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για την ενιαία ψηφιακή αγορά.

-γενικευμένος μηχανισμός αντιστροφής της επιβάρυνσης: θα δώσει στα κράτη μέλη που θίγονται σοβαρότερα από την απάτη στον τομέα του ΦΠΑ τη δυνατότητα να εφαρμόσουν προσωρινά γενικευμένη αντιστροφή της υποχρέωσης καταβολής του ΦΠΑ, προσφέροντάς τους έτσι μία λύση για να αντιμετωπίσουν τα ενδημικά φαινόμενα αλυσιδωτής απάτης. Τα κράτη μέλη θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον γενικευμένο μηχανισμό αντιστροφής της επιβάρυνσης αποκλειστικά και μόνον για εσωτερικές παραδόσεις αγαθών και υπηρεσιών που υπερβαίνουν το όριο των 17.500 € ανά συναλλαγή και μόνον μέχρι τις 30 Ιουνίου 2022, υπό πολύ αυστηρούς τεχνικούς όρους.

-προσωρινές λύσεις για τον ΦΠΑ: σκοπός είναι η αναπροσαρμογή των κανόνων ΦΠΑ της ΕΕ ώστε να επιλυθούν συγκεκριμένα ζητήματα (αποθέματα στη διάθεση συγκεκριμένου αγοραστή («call-off»), αριθμός φορολογικού μητρώου ΦΠΑ, αλυσιδωτές συναλλαγές, απόδειξη παράδοσης εντός της ΕΕ), εν αναμονή της καθιέρωσης νέου συστήματος ΦΠΑ.

-Το Συμβούλιο θέσπισε επίσης μέτρα για την ενίσχυση της διοικητικής συνεργασίας προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τις πιο διαδεδομένες μορφές διασυνοριακής απάτης.

Επιπλέον, οι υπουργοί ολοκλήρωσαν τις προπαρασκευαστικές εργασίες ενόψει των διεθνών συνόδων (G20 για χρηματοοικονομικά θέματα, 11 και 12 Οκτωβρίου και ετήσιες συνεδριάσεις του ΔΝΤ, 12-14 Οκτωβρίου στο Μπαλί). Συζήτησαν επίσης για τη «διαδικασία παρακολούθησης των πολιτικών του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου» με βάση τα διδάγματα που αντλήθηκαν από τη διαδικασία του 2018.

Πηγή: consilium.europa.eu

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                             
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.