Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και ΕΕ

Τετάρτη, 26 Σεπτέμβριος, 2018 | NEA

Κυριότερα σημεία της ημερήσιας διάταξης

Ο κ. Donald Tusk, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα μιλήσει ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ εξ ονόματος της ΕΕ.

Σε έναν ρευστό και απρόβλεπτο κόσμο, η ΕΕ επιδιώκει μια θέση στην εμπροσθοφυλακή ενός αποτελεσματικότερου ΟΗΕ και προτίθεται να χτίσει γέφυρες υπέρ της πολυμερούς προσέγγισης.

Η γενική συζήτηση στο πλαίσιο της 73ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ξεκίνησε στις 25 Σεπτεμβρίου. Το κεντρικό της θέμα είναι «Ένας ΟΗΕ για όλους: παγκόσμια ηγεσία και καταμερισμός ευθυνών με στόχο ειρηνικές, δίκαιες και βιώσιμες κοινωνίες».

Στις 25 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος κ. Tusk συμμετείχε σε εκδήλωση με θέμα την πρωτοβουλία του ΟΗΕ «Δράση για τη διατήρηση της ειρήνης». Ο κ. Tusk υπογράμμισε την ανάγκη να ενισχυθούν οι ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ:

«Η ειρηνευτική δράση του ΟΗΕ πρέπει να γίνει πολύ αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη για την αντιμετώπιση των νέων συγκρούσεων και κρίσεων που ανακύπτουν καθημερινά ανά την υφήλιο. Η Ένωση επιθυμεί να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις πολιτικές λύσεις, στην πρόληψη και σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση όσον αφορά τις επεμβάσεις. Πρέπει επίσης να καταβάλουμε περισσότερες προσπάθειες για την ασφάλεια των ειρηνευτικών μας δυνάμεων

Πρόεδρος κ. Donald Tusk στην εκδήλωση υψηλού επιπέδου με θέμα την πρωτοβουλία του ΟΗΕ «Δράση για τη διατήρηση της ειρήνης»

 

Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, ο Πρόεδρος κ. Tusk θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με άλλους ηγέτες. Για περισσότερες λεπτομέρειες, δείτε το πρόγραμμα του Προέδρου:

-Πρόγραμμα του Προέδρου κ. Donald Tusk

 

Οι προτεραιότητες της ΕΕ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Τον Ιούνιο του 2018 το Συμβούλιο καθόρισε τις προτεραιότητες της ΕΕ στο πλαίσιο του ΟΗΕ και της 73ης Γενικής Συνέλευσής του. Η ΕΕ θα επικεντρωθεί κυρίως:

-στις προσπάθειες να ενισχυθούν η πολυμερής προσέγγιση και η υποστήριξη του ΟΗΕ

-στην προαγωγή της ειρήνης και την επένδυση στην πρόληψη των συγκρούσεων

-στην προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων

-στην προώθηση του πυρηνικού αφοπλισμού και της μη διάδοσης των πυρηνικών

-στην αντιμετώπιση ζητημάτων που συνδέονται με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, την αντιτρομοκρατική δράση και το περιβάλλον

Εν όψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, το Συμβούλιο ενέκρινε τις προτεραιότητες της στρατηγικής εταιρικής σχέσης ΟΗΕ-ΕΕ για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις και τη διαχείριση κρίσεων για την περίοδο 2019-2021. Το Συμβούλιο αναγνώρισε τη μακρόχρονη συνεργασία ΟΗΕ-ΕΕ σε αυτούς τους τομείς. Επανέλαβε επίσης τη σταθερή δέσμευση της ΕΕ υπέρ ενός ισχυρού ΟΗΕ ως θεμελίου της πολυμερούς προσέγγισης.

Πηγή: consilium.europa.eu

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.