Το ΕΚ αντιδρά στην απόφαση των ΗΠΑ για αποχώρηση από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Κυριακή, 17 Ιούνιος, 2018 | NEA

Η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, λένε οι ευρωβουλευτές, καθώς αυτό θα βοήθησε στη μείωση της πυρηνικής απειλής.

Τον Ιούλιο του 2015, το Ιράν υπέγραψε συμφωνία με την ΕΕ, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία, την Κίνα, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ για δραστική αποκλιμάκωση του πυρηνικού του προγράμματος για τα επόμενα 15 χρόνια. Παρόλο που ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) επιβεβαίωσε 11 φορές ότι το Ιράν τηρεί τις δεσμεύσεις του βάσει της συμφωνίας, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ ανακοίνωσε στις 8 Μαΐου ότι οι ΗΠΑ αποχωρούν από τη συμφωνία. Η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στη συμφωνία.

Στις 12 Ιουνίου, οι ευρωβουλευτές συζήτησαν τον αντίκτυπο της αποχώρησης των ΗΠΑ, με πολλούς να επικρίνουν την απόφαση της χώρας.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, σημείωσε ότι η θέση της ΕΕ δεν έχει αλλάξει: «Η πυρηνική συμφωνία καθιστά την Ευρώπη ασφαλέστερη, εμποδίζει τον αγώνα πυρηνικού εξοπλισμού στη Μέση Ανατολή, φέρνει οικονομικά οφέλη στον λαό του Ιράν και ανοίγει νέα πολύτιμα, αν και δύσκολα, κανάλια διπλωματίας και διαλόγου».

http://www.europarl.europa.eu/resources/library/images/20180613PHT05706/20180613PHT05706_original.jpg

«Πιστεύουμε ότι είναι ο σωστός τρόπος για να μην γίνει το Ιράν ένα πυρηνικά εξοπλισμένο κράτος. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΔΟΑΕ, δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις επανάληψης των ιρανικών δραστηριοτήτων για πυρηνικό επανεξοπλισμό. Θεωρούμε ότι είναι χάρη στη συμφωνία και γι’ αυτό είναι τόσο δύσκολο να δεχτούμε τους λόγους για την απόφαση των ΗΠΑ «, είπε ο Γερμανός Ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Ντέιβιντ Μακάλιστερ.

Ο Βίκτωρ Μποστινάρου, ευρωβουλευτής της ομάδας των Σοσιαλιστών, από τη Ρουμανία είπε ότι «η συμφωνία είναι καθοριστική για τον περιορισμό του πυρηνικού εξοπλισμού και πρέπει να διατηρηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτό είναι το κλειδί για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια και είναι προς το συμφέρον της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ιράν».

Ο Τσάρλς Τάνοκ (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί, Βρετανία), δήλωσε με τη σειρά του ότι η υπογραφή της συμφωνίας του Ιράν ήταν σημαντική καινοτομία. «Δεν πρέπει να αφήσουμε έναν κακώς πληροφορημένο, κατά των πολύπλευρων απόψεων πρόεδρο να καταστρέψει μια συμφωνία που έχει σκοπό να διατηρήσει την ειρήνη στον κόσμο.»

Η Μαρίκε Σχάκε (Φιλελεύθεροι, Ολλανδία) υπογράμμισε τη σημασία της λήψης αποφάσεων από την ΕΕ: «Δεν μπορούμε απλά να δεχτούμε ότι η Ουάσιγκτον διευκρινίζει ποιες κυρώσεις δεσμεύουν τις ευρωπαϊκές μας εταιρείες».

Ο Κλάους Μπούχνερ, από τους Πράσινους είπε ότι «αν η Ευρώπη ακολουθήσει τη βούληση του προέδρου Τραμπ και επαναφέρει τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν, νομίζω ότι το Ιράν θα επαναλάβει την παραγωγή πυρηνικών όπλων και θα ξεκινήσει μια κούρσα εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή.»

Η Κορνήλια Έρνστ από την ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (Γερμανία) δήλωσε ότι «η συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά πρέπει να διατηρηθεί. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης και των συγκρούσεων στην Ανατολή»

«Πιστεύω ότι η απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη συμφωνία είναι ένα ιστορικό λάθος. Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι το καθήκον μας είναι να κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να υπερασπιστούμε τη συμφωνία. Παρά το γεγονός ότι τα μέσα που διαθέτουμε δεν είναι αρκετά για να το κάνουν αυτό», δήλωσε ο Φάμπιο Μάσιμο Καστάλντο (Ευρώπη Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας, Ιταλία).

Τέλος, ο Μάριο Μποργκέτσιο (Η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας, Ιταλία), είπε ότι θα έπρεπε να είχαμε σχέδιο Β για το ενδεχόμενο η συμφωνία αυτή να καταρρεύσει ξαφνικά», δήλωσε ο. Το γεγονός είναι ότι μεγάλες εταιρείες στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας και του πετρελαϊκού τομέα εγκαταλείπουν το Ιράν και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο, κυρίως για το Ιράν, και αυτό έχει γεωπολιτικές επιπτώσεις και επιπτώσεις στην ασφάλεια, οι οποίες φέρνουν μαζί τους τεράστιους κινδύνους για τον υπόλοιπο κόσμο».

Σύνδεσμοι:

-Ενημέρωση: Το μέλλον της συμφωνίας για τα πυρηνικά στο Ιράν 

-Η συμφωνία για τα πυρηνικά στο Ιράν (2015)

Πηγή: europarl.europa.eu

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                             
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.