6+1 συμβουλές: Πώς να γράψεις τη διδακτορική διατριβή σου

Τετάρτη, 1 Σεπτέμβριος, 2021 | NEAΕκπαίδευση

Η συγγραφή για τη διδακτορική διατριβή είναι μια διαδικασία που πραγματοποιείται κατά το τέλος της φοιτητικής πορείας ενός σπουδαστή και ενώ έχουν προηγηθεί κάποια χρόνια δουλειάς και μελέτης πάνω στο σχετικό αντικείμενο. Για το λόγο αυτό υπάρχουν κάποιες στοχευμένες συμβουλές που μπορεί να ακολουθήσει ο ενδιαφερόμενος για να διευκολύνει την διαδικασία αυτή.

Επεξεργασία γραφής για διατριβή

Χρειάζεται υπομονή και συνεχής επεξεργασία στο κομμάτι της γραφής. Πιο συγκεκριμένα, συνιστάται η ανάγνωση συμβουλών,  διάφορων συγγραφέων, για τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν πριν την έναρξη της συγγραφής. Έπειτα χρειάζεται συνεχής επεξεργασία του κειμένου μέχρι να φτάσει ο συγγραφέας στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σχεδιασμός δομής για την διατριβή

Τα γερά οικοδομήματα απαιτούν και γερά θεμέλια! Για το λόγο αυτό πριν την έναρξη της συγγραφής για τη διδακτορική διατριβή, είναι πολύ σημαντικό ο σχεδιασμός ενός πλάνου. Ένα σωστό και σαφές σχεδιάγραμμα μπορεί να καθοδηγήσει τον ενδιαφερόμενο στο σωστό δρόμο αναφορικά με τη συγγραφή της διατριβής του και να θέσει όρια που θα τον καθοδηγήσουν και θα τον διευκολύνουν. Βέβαια ο σχεδιασμός αυτός υπάρχει πιθανότητα να τροποποιηθεί αρκετές φορές. Ωστόσο δεν παύει να αποτελεί χρήσιμο εργαλείο στα χέρια ενός συγγραφέα.

Αποφυγή χρονολογικής σειράς

Ξεκινήστε την επεξεργασία του κεφαλαίου που σας ενδιαφέρει περισσότερο, που γνωρίζετε περισσότερα για αυτό ή που έχετε μελετήσει πάνω σε αυτό πρόσφατα. Στην πορεία μπορείτε να ανατρέξετε και να επεξεργαστείτε προηγούμενα κεφάλαια και στο τέλος να τα τοποθετήσετε στη σωστή σειρά. Η αναδιάρθρωση τμημάτων είναι απαραίτητη στη συνέχεια προκειμένου να διαμορφωθεί ένα άρτιο και συνεκτικό αποτέλεσμα.

«Η πεζογραφία είναι αρχιτεκτονική, όχι εσωτερική διακόσμηση» (Hemingway)

Ξεκινήστε από το πρόχειρο. Γράψτε, σβήστε, αυτοσχεδιάστε, διαβάστε ξανά και ξανά το κείμενό σας, από την αρχή προς το τέλος, από το τέλος προς την αρχή. Αφού συγγράψετε το πρόχειρό σας αφήστε να περάσει λίγος χρόνος και ξαναδιαβάστε το. Θα μπορούσατε να ζητήσετε και τη γνώμη κάποιου τρίτου. Μια αντικειμενική ματιά πάντα είναι χρήσιμη.

Βιβλιογραφία

Ίσως φαινομενικά η βιβλιογραφία να αποτελεί την τελευταία τρύπα της φλογέρας. Ωστόσο είναι ένα τμήμα της ακαδημαϊκής εργασίας(διατριβή) πολύ σημαντικό. Κάθε πανεπιστήμιο ακολουθεί κάποιο συγκεκριμένο σύστημα, επομένως ο συγγραφέας οφείλει να ακολουθεί το σύστημα αυτό. Είναι πολύ σημαντικό κάθε παραπομπή στο κείμενο να αναφέρεται στην τελική βιβλιογραφία. Ο καλύτερος τρόπος για να γλιτώσει κανείς επιπλέον κόπο και άγχος ολοκληρώνοντας την διατριβή του, είναι να φροντίζει για την αναφορά των πηγών του και το σχηματισμό της βιβλιογραφίας του από την πρώτη κιόλας μέρα της συγγραφής της εργασίας του.

Λογοκλοπή

Η χρήση πηγών απαιτεί προσοχή και σωστό χειρισμό. Θα πρέπει να αναφέρονται οι πηγές και να γίνεται σωστή χρήση των εισαγωγικών, ώστε να αποφευχθεί η λογοκλοπή άλλων εργασιών.

Εντυπωσιάστε

Θυμηθείτε πως ένας εντυπωσιακός, στοχευμένος και όχι μακρήγορος πρόλογος είναι αυτός που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον του ακροατή-αναγνώστη και έτσι η ανάγνωση της διατριβής σας θα ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς. Αυτό ισχύει και για τον επίλογο που αποτελεί την τελευταία εντύπωση που αφήνει η εργασία σας. Για τον λόγο αυτό ο συγγραφέας καλείται να δώσει ιδιαίτερη προσοχή σε αυτά τα δύο τμήματα της εργασίας.

Σίγουρα η συγγραφή μιας διδακτορικής εργασίας δεν είναι απλή υπόθεση, ωστόσο ακολουθώντας κάποια βήματα όπως τα παραπάνω η διαδικασία αυτή διευκολύνεται και το αποτέλεσμα είναι όλο και πιο κοντά στο επιθυμητό.

Πηγή:citycampus.gr

Φωτογραφία:Unsplash

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;Με μία ματιά
                             
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.