5/2/2014, Twitter: Eυρωπαϊκή προοπτική ή ευρωπαϊκή…ανατροπή;!

Τρίτη, 4 Φεβρουάριος, 2014 | Εκδηλώσεις

Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «κερνάει καφέ» στο Twitter

Την Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου στις 17:00, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα σας προσκαλεί σε μια συζήτηση που θα διεξαχθεί με καινοτόμο τρόπο online στο Twitter! Ανοίγουμε το διάλογο με θέμα «ευρωπαϊκή προοπτική ή ευρωπαϊκή…ανατροπή;!». Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί μέσω του hashtag #eudebatesGR.

Το «Twitter Café» της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (@EEAthina) είναι ένα debate που θα διεξαχθεί ζωντανά μέσω Twitter μεταξύ δύο «αντιμαχόμενων» ομάδων, δίνοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα τη δυνατότητα στο κοινό που το παρακολουθεί να θέτει τα ερωτήματά του. Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν και θα απαντήσουν στις ερωτήσεις του κοινού οι:

– Εύα Αντωνοπούλου: Δημοσιογράφος, ΣΚΑΙ. @eantonopoulou

– Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος: Δημοσιογράφος, Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. @DKonstantakop

– Νίκος Λαμπρόπουλος: Διευθυντής Επικοινωνίας EurActive. @lampro74

– Δημήτρης Ξενάκης: Λέκτορας, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Κρήτης. @dxenakis

– Σταύρος Μαυρουδέας: Καθηγητής, Σχολή Οικονομικών και Περιφερειακών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. @smavro61

Πριν την έναρξη της συζήτησης οι ομιλητές θα διαχωριστούν σε δύο ομάδες: «Φιλοευρωπαϊστές» και «Ευρωσκεπτικιστές». Διευκρινίζεται ότι ούτε η ομάδα των ευρωσκεπτικιστών τηρεί απαραίτητα μια αναφανδόν αντι-ευρωπαϊκή στάση, ούτε εκείνη των φιλοευρωπαϊστών θεωρεί ότι όλα λειτουργούν τέλεια στην Ε.Ε. Και οι δύο ομάδες θα θέσουν τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς τους με σκοπό να υπάρξει εποικοδομητικός διάλογος.

Ο βασικός στόχος αυτής της συζήτησης είναι να καταλήξουν οι συμμετέχοντες σε γόνιμα συμπεράσματα αναφορικά με τη σχέση της Ελλάδας με την Ε.Ε. Η βασική θεματική του debate αντλεί την έμπνευσή της από τα τελευταία Ευρωβαρόμετρα και τα ευρήματά τους, σύμφωνα με τα οποία ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων (54%) εκφράζουν την αρνητική εικόνα που έχουν για την Ε.Ε.. Επίσης, μόνο το 42% των Ελλήνων αντιλαμβάνονται τους εαυτούς τους ως πολίτες της Ε.Ε. Εντούτοις, τα στοιχεία των Ευρωβαρόμετρων δείχνουν ότι το 64% των Ελλήνων πολιτών δεν γνωρίζουν τα δικαιώματα  που απορρέουν  από  την  ευρωπαϊκή  τους  ταυτότητα,  αλλά θα ήθελαν  να  μάθουν περισσότερα για την Ε.Ε.. Επίσης 62% των Ελλήνων συνεχίζει να τάσσεται υπέρ μίας Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης με ένα νόμισμα το Ευρώ ενώ ως τα πιο θετικά αποτελέσματα που έχει επιτύχει η Ευρωπαϊκή Ένωση αξιολογούνται η ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων, αγαθών και υπηρεσιών μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (σε ποσοστό 60%) και η ειρήνη (σε ποσοστό 53%).

Μπορείτε να επιβεβαιώσετε το ενδιαφέρον συμμετοχής σας μέχρι την Τρίτη, 04 Φεβρουαρίου στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] ή να μας αναζητήσετε μέσω του hashtag #eudebatesGR την μέρα και την ώρα του debate.

Δύο λόγια για τη διαδικασία

Το Twitter Café που διοργανώνει η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα έχει διττό στόχο:

– Πρώτον, να φτάσει σε συγκεκριμένες προτάσεις αναφορικά με τους λόγους που έχουν οδηγήσει ορισμένους Έλληνες πολίτες στην επιλογή στάσης απέναντι στην Ε.Ε.

– Δεύτερον, μέσω της συζήτησης να αποκαταστήσει ορισμένες πιθανές παρανοήσεις σχετικά με την Ε.Ε. και το ρόλο της στην Ελλάδα.

    Το Twitter Café θα διεξαχθεί από δύο ομάδες με δύο-τρεις ειδικούς ομιλητές στην κάθε ομάδα, καθώς και έναν συντονιστή.

    Το Τwitter Café θα διεξαχθεί μέσω του hashtag #eudebatesGR. Για να παρακολουθήσει κανείς τη συζήτηση θα πρέπει να έχει ή να δημιουργήσει το δικό του λογαριασμό στο Twitter και να ακολουθήσει το παραπάνω hashtag την προκαθορισμένη ώρα και μέρα. Αφού έχουν καθοριστεί οι δύο «αντιμαχόμενες» ομάδες, ο συντονιστής της συζήτησης στέλνει το πρώτο tweet-ερώτηση στον πρώτο ομιλητή, ο οποίος απαντάει. Εκ περιτροπής απαντούν όλοι οι ομιλητές μέσω tweet. Υπάρχει η δυνατότητα ανταπάντησης, αλλά και παρέμβασης του κοινού, υπό τις οδηγίες του συντονιστή. Υπολογίζεται ότι η διάρκεια της συζήτησης θα είναι μιάμιση ώρα το ανώτερο. Η διαδικασία έχει μια σημαντική πρόκληση: Οι απαντήσεις πρέπει να είναι σύντομες και «κοφτερές» για να χωρούν σε ένα ή δύο tweets!

    Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

    Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



    Με μία ματιά
                                         
    Τελευταία Νέα από europa.eu
    • No noew..
    To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.