4ος Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Δημοσιογραφίας για Θέματα Υγείας

Πέμπτη, 3 Μάιος, 2012 | ΔιαγωνισμοίΕκδηλώσεις

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Υγείας και Καταναλωτών, κος John Dalli, κήρυξε σήμερα την έναρξη του διαγωνισμού, που πραγματοποιείται για τέταρτο κατά σειρά έτος, για το βραβείο δημοσιογραφίας για θέματα υγείας. Οι υποψήφιοι δημοσιογράφοι καλούνται να υποβάλουν άρθρα τους για:

– ένα ή περισσότερα από τα θέματα της εκστρατείας «Η Ευρώπη για τους ασθενείς» : φαρμακευτικά προϊόντα, διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη, εργαζόμενοι στον κλάδο της υγείας, ασφάλεια των ασθενών, δωρεά οργάνων και μεταμόσχευση, καρκίνος, εμβολιασμός, συνετή χρήση αντιβιοτικών, ψυχική υγεία,  νόσος του Αλτσχάιμερ και άλλες άνοιες·

την ενεργό και υγιή γήρανση, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Ενεργού Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών 2012·

– ειδικό βραβείο: Απεξάρτηση από το κάπνισμα.

Ο Επίτροπος, κος Dalli, εξήγγειλε την έναρξη του διαγωνισμού ενώπιον 600 και πλέον υπευθύνων χάραξης πολιτικής, επαγγελματιών του τομέα της υγείας και δημοσιογράφων σε συνέδριο για τα αποτελέσματα και τις μελλοντικές προοπτικές του προγράμματος της ΕΕ για την Υγεία. Συγκεκριμένα, ο κος Dalli δήλωσε, «Κηρύσσω σήμερα την έναρξη του τέταρτου διαγωνισμού δημοσιογραφίας για θέματα υγείας, μιας και σήμερα παρουσιάζουμε τα επιτεύγματα του προγράμματος της ΕΕ για την Υγεία. Πιστεύω ότι το πρόγραμμα έχει αποφέρει καθαρά οφέλη στους πολίτες της ΕΕ, αφού προάγει την υγεία και την πρόληψη των νόσων, αυξάνει την πρόσβαση σε καλύτερη και ασφαλέστερη υγειονομική περίθαλψη και προστατεύει τους πολίτες από διασυνοριακές απειλές για την υγεία. Οι δημοσιογράφοι που ασχολούνται με θέματα υγείας προβάλλουν όλα αυτά τα θέματα. Παρουσιάζοντας πραγματικά περιστατικά από τη ζωή των ασθενών,  διαβιβάζουν πληροφορίες και ενημερώνουν σχετικά με την υγεία και την πολιτική που ακολουθείται σε θέματα υγείας. Θεωρώ ότι η επικοινωνία είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της δράσης μας και οι δημοσιογράφοι είναι οι σημαντικότεροι σύμμαχοί μας».

Στοιχεία για την υγεία

Στο συνέδριο παρουσιάστηκε ένα χρήσιμο εργαλείο που αφορά τα στοιχεία στον τομέα της υγείας: η διεπαφή Heidi (Health in Europe: Information and Data Interface). Πρόκειται για έναν βικιτόπο (ιστότοπος wiki στο διαδίκτυο) που δίνει πληροφορίες, σε επίπεδο ΕΕ,  για την κατάσταση της υγείας, τους καθοριστικούς παράγοντες υγείας, τις υπηρεσίες υγείας και αρκετά άλλα θέματα. Επειδή παρουσιάζει πλούσια στοιχεία για την υγεία και τους δείκτες της, με κατανομή ανά έτος, ανά χώρα και ανά περιφέρεια, ο ιστότοπος Heidi Wiki μπορεί να έχει ανεκτίμητη αξία για τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής, τους ερευνητές, τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας και τους δημοσιογράφους. Ο σύνδεσμος wiki: http://ec.europa.eu/health/heidi

Τα προγράμματα της ΕΕ για την υγεία: παρελθόν και μέλλον

Χάρη στα προγράμματα της ΕΕ για την υγεία έχουν ενισχυθεί και ολοκληρωθεί επιτυχώς πολλές δράσεις και σχέδια που είχαν σκοπό να ενθαρρύνουν την καινοτομία, την καλύτερη και ασφαλέστερη παροχή υγειονομικής περίθαλψης, την προαγωγή της υγείας και την προστασία από νόσους και διασυνοριακές απειλές για την υγεία. Από το 2008 και μετά, από το πρόγραμμα «Υγεία» χρηματοδοτήθηκαν σχέδια αξίας 237 εκατομμυρίων ευρώ σε τομείς όπως η υγεία των νέων, οι υγιεινοί τρόποι ζωής, ο καρκίνος, τα σπάνια νοσήματα, η πληροφόρηση για την υγεία και οι ανισότητες στον τομέα της υγείας. Το πρόγραμμα έχει αποφέρει σημαντικά οφέλη σε πάρα πολλά άτομα και κοινότητες σε όλη την ΕΕ. Πολλά από τα σχέδια αυτά θα παρουσιαστούν ως υποδείγματα στο σημερινό συνέδριο.

Το τρέχον πρόγραμμα για την υγεία λήγει στα τέλη του 2013. Το νέο πρόγραμμα  «Υγεία» είναι μέρος των χρηματοδοτικών προτεραιοτήτων της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020 (του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ), που εξαγγέλθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούνιο του 2011. Αν προχωρήσουν κανονικά οι συζητήσεις μεταξύ Συμβουλίου Υπουργών και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το πρόγραμμα «Υγεία» πρέπει να έχει εγκριθεί έως τα τέλη του 2012 και να ξεκινήσει να εφαρμόζεται το 2014.

Ευρωπαϊκό βραβείο δημοσιογραφίας για θέματα υγείας: οι κανόνες

– Τα βραβεία που απονέμονται είναι: 6.000 ευρώ για το πρώτο βραβείο, 2.500 ευρώ για το δεύτερο και 1.500 ευρώ για το τρίτο βραβείο. Στον νικητή του φετινού ειδικού βραβείου θα δοθούν 3.000 ευρώ.

–  Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι υπήκοοι ή μόνιμοι κάτοικοι ενός από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και να έχουν ηλικία 18 ετών και άνω.

– Οι υποψήφιοι μπορούν να συμμετάσχουν με 2 άρθρα κατ’ ανώτατο όριο και γίνονται δεκτά και συλλογικά άρθρα υπό την προϋπόθεση ότι η ομάδα των συντακτών δεν υπερβαίνει τους 5.

– Όλα τα άρθρα πρέπει να είναι γραμμένα σε μία από τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ και να έχουν αρχικά δημοσιευτεί είτε σε έντυπο είτε σε ηλεκτρονικό δημοσιογραφικό μέσο.

– Κάθε άρθρο δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 20.000 χαρακτήρες (μαζί με τα κενά διαστήματα).

– Αναλυτικούς κανόνες, καθώς και πληροφορίες σχετικά με το πώς επιλέγονται οι νικητές, μπορείτε να βρείτε στον ειδικό ιστότοπο.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Ιστότοπος του επιτρόπου John Dalli: http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/dalli/index_en.htm

                   Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.