2023 Το βραβείο Καρλομάγνος για τη νεολαία απονέμεται σε Bελγικές, Λιθουανικές και Ολλανδικές πρωτοβουλίες.

Πέμπτη, 18 Μάιος, 2023 | NEA

Μια Βελγική εφαρμογή για τους πρόσφυγες, ένα Λιθουανικό κινητό μουσείο για το κλίμα και μια Ολλανδική πλατφόρμα για νέους δημοσιογράφους ευρωπαϊκών θεμάτων είναι οι νικητές του βραβείου Καρλομάγνος 2023 για τη νεολαία.

Το βραβείο απονεμήθηκε σε τελετή στο Άαχεν την Παρασκευή 12 Μαΐου το μεσημέρι.

Πρώτο βραβείο – AILEM από το Βέλγιο

Το πρώτο βραβείο των 7.500 ευρώ απονεμήθηκε στο «AILEM» από το Βέλγιο – την πρώτη γλωσσική εφαρμογή που απευθύνεται σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο και αναπτύχθηκε σε συνεννόηση μαζί τους. Χρησιμοποιεί τη γλώσσα για να σπάσει τις διαπολιτισμικές παρεξηγήσεις και τα κενά γνώσεων μεταξύ των προσφύγων και της χώρας υποδοχής τους και περιλαμβάνει χρήσιμες φράσεις, ιστορίες εκμάθησης γλωσσών και παιχνίδια, καθώς και τρόπους σύνδεσης με άλλους χρήστες.

Δεύτερο βραβείο – Mobile Climate Museum» (Λιθουανία) / The European Correspondent (Κάτω Χώρες)

Ένα κοινό δεύτερο βραβείο, με κάθε νικητή να λαμβάνει 3.750 ευρώ, απονεμήθηκε στο «Mobile Climate Museum» (Mobili Klimato muziejaus paroda) και στο «The European Correspondent» από τις Κάτω Χώρες.

Το «Κινητό Μουσείο Κλίματος» (Mobili Klimato muziejaus paroda) δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2022 με σκοπό να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να υιοθετήσουν έναν τρόπο ζωής φιλικό προς το κλίμα. Αποτελείται από τέσσερα κινητά θαλάσσια κοντέινερ με εκθέσεις σχετικά με την κλιματική αλλαγή, την πράσινη συμφωνία της ΕΕ, τη βιώσιμη γεωργία και πρακτικές συμβουλές υγιεινής διατροφής για τη μείωση της κατανάλωσης

Το «The European Correspondent» ιδρύθηκε το 2022 και συγκεντρώνει πάνω από 140 νέους δημοσιογράφους από όλη την Ευρώπη για την παραγωγή δημοσιογραφίας με επίκεντρο την Ευρώπη. Οι δημοσιογράφοι ερευνούν πώς διαδραματίζονται τα μεγάλα ζητήματα σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και δημοσιεύουν ένα καθημερινό ενημερωτικό δελτίο που καλύπτει κάθε μέρα μια διαφορετική περιοχή και επικεντρώνεται στις πιο σημαντικές ευρωπαϊκές ειδήσεις.

Ιστορικό

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Καρλομάγνου για τη Νεολαία, το οποίο απονέμεται από κοινού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Διεθνές Ίδρυμα Βραβείου Καρλομάγνου, απευθύνεται σε πρωτοβουλίες νέων ηλικίας 16-30 ετών που ενισχύουν τη δημοκρατία και υποστηρίζουν την ενεργό συμμετοχή. Από το 2008, 5.000 σχέδια έχουν διαγωνιστεί για το βραβείο.

Κάθε χρόνο εθνικές και ευρωπαϊκές κριτικές επιτροπές επιλέγουν ένα έργο από κάθε χώρα της ΕΕ. Οι 26 εθνικοί νικητές προσκλήθηκαν στην τελετή απονομής των βραβείων στο Άαχεν στις 12 Μαΐου, όπου ανακοινώθηκαν οι τρεις νικητές της ΕΕ.

Πηγήeuroparl.europa.eu

Εικόναeuroparl.europa.eu

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.